< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kíméletlen tárgyalások következhetnek a MOL ügyében

| Mobile | RSS

Kíméletlen tárgyalások következhetnek a MOL ügyében

Jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát ügyészség az INA olajtársaság ügyében. A kérelmet még értékelik, ugyanakkor az ügyészség szűkszavú közleményében az áll: a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz. A MOL részvények árfolyama megnyugodott a hír hallatán, majd délután újabb zuhanásba kezdett.

Bizonytalanság volt jellemző tegnap a MOL részvények kereskedésére, ennek az oka, hogy zuhantak az árak az elemzők szerint. Az értékpapírok árfolyama hatalmasat esett azután, hogy a Népszabadság azt írta: a horvátok Hernádi Zsolt kiadatását kérik. A Mol-papírok 4 hónapos mélyponton zártak.

„Mi úgy látjuk, hogy a piacon a MOL befektetői inkább támogatják Hernádi Zsoltot és nem örülnének neki, ha gyors és hirtelen változás lenne a cég élén, nyilván a tegnapi pletyka ezért befolyásolta negatívan az árfolyamot és ezért hatott az új hír megnyugtatóan a befektetőkre.” – nyilatkozta az ATV híradójának Somi András vezető elemző.

A megnyugtatónak nevezett hír az, hogy a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyarokhoz. A Legfőbb Ügyészségen nem akarták kommentálni a történteket, mindössze egy rövid közleményt adtak ki. Ebben a kérelem tényét jelentik be, valamint közlik, hogy az nem tartalmaz kiadatási kérelmet.

A jogsegélykérelem azt jelenti, hogy egy állam az országhatárain kívül segítséget kér egy másik államtól, például egy bűnügy felderítésében.

„A kérelem kiterjedhet bizonyos nyomozati cselekmények felderítésére, kihallgatásra, de őrizetbe vételre, letartóztatásra ennek keretében nem kerülhet sor.” – mondja Nyitrai Péter, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem, Bűnügyi tudományok tanszékének oktatója.

A jogsegélykérelemről az Ügyészség dönt. El is utasíthatja abban az esetben, ha az veszélyezteti például Magyarország biztonságát.

A kérelemről szóló híreket ma már nem kommentálta a kabinet, tegnap azonban a miniszterelnök azt mondta, Hernádi Zsolt ügye kizárólag a bűnüldöző szervekre tartozik.

Nem csak itthon, Horvátországban is címlapon hozzák a napilapok a történteket. Az egyik lap például azt írja, Orbán Viktor kijelentése egyértelműen megerősíti, hogy kíméletlenek lesznek a horvát kormány és a MOL közötti tárgyalások.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |