< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Öl a high-tech huliganizmus is Titokzatos zöld fény bénítja a repülőgép pilótákat

| Mobile | RSS

Öl a high-tech huliganizmus is Titokzatos zöld fény bénítja a repülőgép pilótákat

2011. július 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Idén több mint 50 esetben veszélyeztették a repülőgépeket a lézerrel lövöldöző huligánok Oroszországban.

Folyamatosan nő azon esetek száma, amikor a leszállni készülő repülőgépek pilótafülkéjét erős, zöld színű lézerrel célozzák meg a Földről. A fény elvakítja a pilótákat, ezzel kockáztatva a repülőgép sikeres, biztonságos landolását. Az Egyesült Államokban és Angliában szintén aggasztóan sok, hasonló esemény történik.

A legutóbbi ilyen incidens a Vnukovó repülőtéren történt Moszkvában, ahol egy Tupoljev utasszállítót támadtak az erős zöld fénnyel. Percekkel később egy másik repülő is ugyanígy járt.

„Hajnali két óra volt. 18 000 méter magasan jártunk, amikor megláttam a zöld sugarat ami a pilótafülke felé irányult. Ha a nyaláb vastagabb nem biztos, hogy le tudunk szállni. A biztonság érdekében automata-landolást hajtottunk végre” – mondta el a gép pilótája.

De nem minden repülő tud leszállni robotpilótával, ráadásul a pilótáknak mindvégig maximálisan képesnek kell lenniük a gép uralására, ha váratlan esemény jönne közbe.

Ezek a Kínából importált zöld lézerek egyébként szinte filléres darabok, mindössze 100 dollárért lehet beszerezni őket. Hatótávolságuk olyan 5 kilométer, és közvetlen közelről a papírt vagy akár vékony műanyagot is képesek átégetni. Az USA területén tiltott eszköznek minősül és a sok huligánakció miatt az oroszok is be akarják tiltani.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ilyen esetekben, de mindeddig csak egyetlen letartóztatásra került sor, és a tizenéves elkövető esetét még mindig vizsgálják. A közvélemény szerint a rendőrök lassan reagálnak és követelik a büntetések szigorítását. Egyesek odáig mennek, hogy az ilyen “hecc” terrorcselekménynek kell, hogy minősüljön.

Sokan a médiát is elítélik, amiért egyre több ember figyelmét keltik fel a lézeres támadások iránt. Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök – aki már betiltatta a lézerek forgalmazását néhány ilyen támadás után – szerint a nagy publicitás miatt egyre több tini akar részt venni ilyen “jó mókában” – emberek százainak életét veszélyeztetve.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 288 megnézve, 1 alkalommal mai nap |