< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Baloldali fordulat: az MSZP gyengül, az LMP erősödik

| Mobile | RSS

Baloldali fordulat: az MSZP gyengül, az LMP erősödik

2011. július 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A Századvég június végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, az MSZP támogatottsága pedig gyengül a teljes népességben.

Az LMP mára több fontos választói csoportban megelőzi a szocialistákat, többek között Budapesten is.

2011 június végén a választókorúak 50%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.

A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 38%-a tartozik ebbe a körbe.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33%, az MSZP ebben a körben 10%-on áll. Az LMP és Jobbik támogatottsága egyaránt 8%. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzópártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP ebben környezetben is növekedett.

Az adatok átrendeződésre utalhatnak a politikai baloldalon, ugyanis az LMP több fontos területi /demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben.

A fővárosban a teljes népesség 19%-a támogatja az LMP-t, még mindössze 11% az MSZP-t.

A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, a szocialisták 3%-on állnak, 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4%.
Századvég

forrás:ma.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |