< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A világ legfiatalabb állama, hazánk napokon belül elismeri Kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét

| Mobile | RSS

A világ legfiatalabb állama, hazánk napokon belül elismeri Kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét

Hivatalosan is kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét szombaton. Dél-Szudán a világ 196. országa lett. Az Egyesült Államok üdvözölte az új állam megszületését, az orosz elnök pedig táviratban gratulált.
A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta Dél-Szudán függetlenségét. A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama.

A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir Mayardit letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt. Az eseményen jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, valamint számos más ország vezetője. Megjelent a dél-szudániak által kevéssé kedvelt Omar al-Basir szudáni elnök. Magyarország képviseletében Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára utazott Dzsubába.

Magyarország napokon belül elismeri Dél-Szudán önálló állammá válását, és diplomáciai kapcsolatokat köt vele – közölte Hóvári János. Az a helyetes államtitkár szerint Szudán és a tőle függetlenné vált Dél-Szudán viszonyának rendezésére – egyebek mellett a határ teljes kijelölésére, az állampolgárok státusának rendezésére, a kőolajkincs megosztására – mindkét félben megvan a jó szándék.

Barack Obama amerikai elnök ugyanezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok is független államként ismerte el Dél-Szudánt. Angela Merkel német kancellár hazája nevében szintén elismerte a világ legfiatalabb államát, közleményében megállapítva, hogy “az öröm és nagy reménység napja” a proklamációé Dél-Szudán lakossága számára.

Nagy-Britannia nevében David Cameron miniszterelnök közölte, hogy országa hivatalos elismerésben részesíti Dél-Szudánt, s hogy büszke arra: ezt az elsők között teheti meg. Franciaország nevében Nicolas Sarkozy elnök tette a bejelentést az elismerésről és arról, hogy hazája az államok közösségében üdvözli Dél-Szudánt. Az elnöki hivatal közleménye felajánlotta egyszersmind a nagykövetek cseréjét a két ország között.

Az Európai Unió és tagállamai együttesen biztosították Dél-Szudánt az elismerésről és üdvözölték Szudánt, amiért az elismerte az új szomszédos országot. Az EU emlékeztetett arra, hogy nem szűnt meg támogatni a 2005. január 9-i békemegállapodást Szudán két fele között, egyúttal partnerséget ajánlott Dél-Szudánnak.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, mint a Kreml tudatta, gratuláló táviratot küldött Salva Kiir dél-szudáni államfőnek nyomban azután, hogy az afrikai ország kinyilvánította függetlenségét. John Baird kanadai külügyminiszter is csatlakozott a Dél-Szudánt elismerő személyiségek sorához, közleményében üdvözölve az országot “a nemzetek közösségébe érkezése alkalmából”, illetve diplomáciai kapcsolatokat ígérve Jubának.
forrás:google

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |