< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Zártörés, életveszély, rendőrök – Áll a bál „Meg akartak mozgatni 180 milliót” Szegeden

| Mobile | RSS

Zártörés, életveszély, rendőrök – Áll a bál „Meg akartak mozgatni 180 milliót” Szegeden

2011. július 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Csak az internetes tiltakozó mozgalmat indító civilek és a polgármesteri beavatkozás tudta megmenteni Szeged legkedveltebb kulturális központját, a több mint száz éves Belvárosi Mozit és a benne működő művészeti műhelyt, miután az intézményt üzemeltetőjének igazgatója „életveszélyre” hivatkozva minden előzetes bejelentés nélkül egyszerűen bezáratta. A város szocialista polgármestere most a Jobbik által delegált vezető felmentését szorgalmazza, miután kiderült: az igazgató az életveszélyről szóló szakértői véleményt egy, a kamarából kizárt vállalkozóval csináltatta, és az épületben szükséges javítási munkák nem száznyolcvan millióba, hanem kevesebb mint kilencszázezer forintba kerültek. A mozisok milliósra becsülik a kárukat.
„A helyszíni szemle után, mint szakértőben olyan kezelhetetlen félelem fogott el, mintha egy négyütemű TRABANT személyautóval, nyári gumikkal, családi sítúrán meg kellene állnom egy lejtő előtt, lejegesedett útszakaszon.” Ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepelnek a szegedi Belvárosi Mozi bezárásárának indokaként szereplő szakértői véleményben, amit az azt üzemeltető Ifjúsági Ház igazgatója rendelt meg, egy, a kamarából egyébként már kizárt sülysápi vállalkozótól. Arra a kérdésre azonban, hogy miért kellett plusz szakértői véleményt kérnie, amikor az önkormányzati intézményeket minden évben menetrendszerűen megvizsgálják, nem érkezett válasz az igazgatótól.

Sódar István két hete egy rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be: a mozit azonnali hatállyal bizonytalan időre bezáratja, mert az „ tűz- és életveszélyes.” A moziban dolgozókat és az épületben határozatlan időre szóló bérlői jogviszonyban lévő Grand Café művészmozi munkatársait előzetesen nem értesítette. A filmtekercseket szabályosan ki kellett menekíteni a hirtelen lezárt és az áramról lekapcsolt épületből, és a már őszig megszervezett programokat le kellett lemondani – mesélte el a 168 óra online-nak Szabó Éva művészeti és marketing vezető. A Grand Café egyik munkatársa pedig elmondta: egy már megszervezett filmfesztivált kellett visszamondaniuk és egy nyolcmilliós állami pályázat rendezvényeit akasztotta meg a sebtében történt lezárás.

A dolgozókat kényszerszabadságra küldték, a bérlőket kipakolták, az épületet órabérben foglalkoztatott biztonsági őrökkel és egy gondnokkal „ vigyáztatta” az Ifjúsági Ház igazgatója. Utóbbi, bár nem tudott erre jogosító iratot felmutatni, kicserélte az épület bejáratának zárjait. Válaszul a bérlő Grand Café munkatársai rendőrt hívtak. A gondnok csak akkor állt el más zárak cseréjétől és az épület leláncolásától, amikor a kiérkező rendőrök kilátásba helyezték, hogy ha a bérlők nem tudnak bejutni az épületbe, azt a rendőrség erőszakkal is feltöretheti.

Kulcsot azonban nem kaptunk, nem tudtunk bejutni a helyünkre, csak engedéllyel – mondta a Grand Café munkatársa Tóth Péter Zoltán. Ő és a mozi művészeti vezetője összesen milliósra becsüli az elmaradt programokból és bevételekből keletkezett kárt. A Belvárosi Mozinak tavaly csaknem hetvenezer látogatója volt, a nyári gyerek- és a művészmozi programjait leszámítva, ez majdnem háromezer látogató kiesését jelenti két hétre lebontva.

Az intézményt üzemeltető Ifjúsági Ház igazgatója csak egy ízben állt szóba a nyilvánossággal, akkor úgy vélte: a tűzoltóság és a szakértői vélemény igazolja drasztikus lépését. A tűzoltóságon azonban ezt cáfolták. Elmondták: tavaly decemberben nyolc pontban felhívták a figyelmet a hagyományosan előírt ellenőrzés nyomán a tűzbiztonsági hiányosságra, elektromos berendezések kijavítására illetve használatának tilalmára, de sosem állították, hogy be kell zárni és ki kell üríteni az épületet. Ezt erősítette meg a mozi gépésze is, aki a hetvenes évektől dolgozik az épületben. Rácz Attila szerint a tűzoltók által kifogásolt nyolc pontból hetet már kijavítottak, és ezt meg lehet tenni az elektromos berendezések kiiktatásával, nem kell hozzá az épületet lezárni.

A gépész elmondta azt is: az elektromos berendezéseket úgy alakították ki, hogy „ha tényleg baj lenne, mint azt a kívülről hozott sülysápi vállalkozó állítja, már régen leugrottak volna a biztosítékról.” Rácz Attila hozzátette: a mai napig nem tudja senki, melyek a külső szakértő szerinti „életveszélyes” elektromos berendezések, mert az iratot nem adta oda nekik az Ifjúsági Ház igazgatója, bár többen próbálták elkérni arra hivatkozva, hogy ez közérdekű adatnak minősül.

A sülysápi vállalkozó véleményéből két változat is lehetséges: egy, amely kiszivárgott a helyi sajtóba és egy, amit a városi képviselők megkaptak az Ifjúsági Háztól, és a kettő nem egyezik – hívta fel a figyelmet közben az LMP helyi szervezete. A párt közleményében többek közt az szerepel: „Az a példány, amit a képviselők megkaptak, 28 oldal terjedelmű, és a 11. oldalon szerepel rajta a szegedma.hu-n látható “8. Szakvéleményi összefoglaló” című rész, a szegedma.hu-n látható képen viszont az látszik, hogy az egy 25 oldalas dokumentum 13. oldala. A szegedma.hu-n közölt verzió második bekezdése teljes egészében hiányzik a szétosztott változatból. A többi bekezdésben is találhatók – kisebb – eltérések. A képviselői változaton (…) két eltérő keltezési dátum szerepel.”

A külső szakértő véleménye az Elviro Kft. árajánlatát is tartalmazta, amely szerint 180 millió forintba kerülne a bezáratott épület felújítása. A cégbíróság adatai szerint az Elviro-t csak tavaly decemberben alapították, elérhető mérlege és referenciája nincs, így azt sem lehet tudni, hogy képes lenne-e ilyen léptékű beruházásra.

Miután több száz civil tiltakozó akciót szervezett, és az interneten mozgalmat indított, Botka László, Szeged szocialista polgármestere a történtekre reagálva vizsgálódni kezdett. Ebből az derült ki: a hiányosságok megszüntetése nem 180 millióba, hanem kevesebb mint kilencszázezer forintba kerül, és a munka nem „bizonytalan időt”, hanem két hetet vesz igénybe. A javítást mára megcsinálták, így a mozi csütörtökön újra vetíthet. Eközben a polgármester a közgyűlés elé terjesztette a mozi ügyét és az Ifjúsági Ház igazgatójának menesztését, ezt azonban a jobboldali képviselők, akik az egyetlen jobbikos képviselő szavazatával a képviselő-testületben többségben vannak, megvétózták.

A szocialisták frakcióvezetője szerint valakik azzal, hogy a sülysápi szakértői véleménnyel „kitérítették” a kulturális központ életét a normális ügymenetből, „meg akartak mozgatni száznyolcvanmillió forintot.” Kozma József a 168 óra online-nak azt mondta: ha ez megtörténik, akkor a fantázia is elszabadulhat, hiszen egy ilyen mértékben felújított ingatlan értéke nagyságrendekkel megnő, így értékesítése is szóba jöhet. A frakcióvezető, egyben országgyűlési képviselő szerint a mozi ügye beleilleszkedik abba a sorozatba, amelyben az elmúlt hónapokban a szegedi jobboldal sorra eltávolította a város nagy cégeinek éléről a korábbi vezetőket, és most a jegyző menesztését is el akarják érni. Kozma József szerint most is keresztülvitte volna az akaratát a testület jobboldali része, ha a jelenlegi jegyző nem „a törvényesség és szakszerűség fékeként működött volna.”

Kozma József szerint egyébként a szegedi jobboldalon megvan az akarat „a pénz és a politikai hatalom megszerzésére” de nincs mögötte szakmai koncepció, sem felkészültség.” Ez viszont szerinte senkinek sem jó, így a baloldalnak sem a város működtetése szempontjából.
forrás:168 óra

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |