< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A polgármester levélben fordult Pintérhez Augusztus 11-én robbanhat a bomba Komlóskán

| Mobile | RSS

A polgármester levélben fordult Pintérhez Augusztus 11-én robbanhat a bomba Komlóskán

2011. július 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska fideszes polgármestere, aki emiatt levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, kijelentette: hamarosan – augusztus 11-én – robbanhat “a vis maior időzített bomba” a múlt évi káresemények helyreállítási pályázatainak határideje miatt, s ennek hatástalanításához kormánydöntés szükséges.

Köteles László tájékoztatása szerint az iratot megkapta – a Belügyminisztérium vezetője mellett – Tállai András a belügyi tárca önkormányzati államtitkára, a kérést pedig támogatja Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke és Hörcsik Richárd, mindketten fideszes országgyűlési képviselők.

A polgármester a Pintér Sándornak írt dokumentumban úgy fogalmazott: Komlóskát tavaly tavasszal több alkalommal – április 14-16-án, május 6-án, június 1-én és június 3-án – nagy mennyiségű csapadék öntötte el. Jelentős károk keletkeztek, amelyek enyhítésére tizenhárom vis maior pályázatot nyújtottak be.

Kormányrendelet alapján tehát Komlóska önkormányzata a károk helyreállításához vis maior támogatásban részesült, a munkálatok egy része azonban vízjogi engedélyköteles tevékenység. A tavaly augusztusban kézhez kapott miniszteri döntésről szóló értesítés után az önkormányzat határozott az engedélyes tervek elkészíttetéséről, de “az ügyek rendkívül bonyolultak” – írta levelében Köteles László.

Hozzátette: a szükséges egyeztetéseket követően idén március 30-án nyújtotta be a helyi önkormányzat a vízjogi engedély iránti kérelmét az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz. Az engedély kiadását a hatóság a szakhatósági engedélyek beszerzését követően várhatóan ez év augusztusában tudja teljesíteni.

“A vízjogi engedély kiadását követően tudjuk megindítani a közbeszerzési eljárást (…), ennek határidőit figyelembe véve legkorábban 2011. októberében kezdődhetnének a helyreállítási munkálatok, azonban az időjárási viszonyok ismeretében csak a jövő év júniusában, júliusában történhetne munkavégzés” – részletezte a polgármester, aki kitért arra, hogy a vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagyon sok önkormányzat került hasonló helyzetbe az engedélyezési eljárások elhúzódása miatt.

Köteles László a fent említett okok alapján arra kérte levelében a belügyi tárcavezetőt, hogy kezdeményezze a jelenleg hatályos vis maior tartalék felhasználásának szabályairól szóló rendeletet úgy, hogy a 12 hónapos elszámolási határidő a helyreállítás befejezését követő 22 munkanapon belül, de legkésőbb a miniszteri döntést követő 24 hónapon belül legyen.

A polgármester a levélben – egyebek mellett – emlékeztet arra is, hogy tavaly rekord mennyiségű káresemény történt az országban, amelynek jelentős része Borsod-Abaúj-Zemplént érintette. Az egyszerre nagy számban jelentkező ügyek – a kapacitás hiánya miatt – komoly gondokat jelentettek már a bejelentéskor. Ráadásul a helyreállítás minden egyes szakaszában, a tervezésnél és az engedélyezési eljárásnál ismétlődtek a problémák és számos más nehézség is akadályt jelentett.

“Az általam jelzett problémák hamarosan tömegesen fognak jelentkezni, megoldásuk sürgős intézkedést igényel, ezért kérem a megértésüket és a támogatásukat” – jegyezte meg Komlóska első embere.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |