< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Húzós kritika Orbánnak: „folyton hazudik” Bauer: így lehet leváltani a Fidesz-kormányt

| Mobile | RSS

Húzós kritika Orbánnak: „folyton hazudik” Bauer: így lehet leváltani a Fidesz-kormányt

2011. július 16. | hozzászólás | Közélet

Bauer Tamás szerint ha a demokratikus oldalon nem alakul ki az összefogás készsége, akkor hiába veszíti el a Fidesz szavazóinak felét, meg tudja nyerni a következő országgyűlési választást. Hozzátette: a héten elhangzott LMP-s javaslat az ellenzéki összefogásról „képtelenség”.
Ha nem sikerül a Fidesszel szemben egy világos, demokratikus alternatívát állítani, akkor nem lehet a kormányzópártot legyőzni egy következő választáson 51 százalékkal sem, mert az embereknek nem lesz miért elmenni a Fidesszel szemben szavazni. Ahogyan ma a két demokratikus parlamenti párt politizál, nem tud megszólítani 2 millió nem fideszes szavazót – mondta Bauer Tamás a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A Jobbik szavazóit egész mással lehet megszólítani, mint a szocialista szavazókat, és a jelenleg párt nélküli liberális szavazókat. Ezért olyan kampány, amelyik egyszerre elfogadható a demokratikus és a jobbikos szavazóknak, az nem szólít meg senkit – hangsúlyozta Bauer Tamás, aki szerint az LMP elképzelése még 51 százalék elérésére sem alkalmas. Amit Karácsony Gergely javasol, az arra motiválja a fideszes szavazókat, hogy elmenjenek szavazni, eközben a szocialista és liberális szavazók pedig megzavarodnának. Ez egy képtelen javaslat – mondta a Demokratikus Charta ügyvezetője Karácsony Gergely javaslata kapcsán.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese a keddi Népszabadságban nyilatkozott az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetsége létrehozásának elképzeléséről.
Karácsony a felvetést azzal vezette be, hogy „most arra mennek a dolgok, hogy az Orbán-kormányt le lehet ugyan váltani, de a politikáját nem”. „Lassan eljutunk odáig, hogy arról kell majd beszélnünk: a teljes parlamenti ellenzék, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben”. A politikus szerint, ha a három ellenzéki párt összefog, és képes kétharmados többséget szerezni, akkor megváltoztatható az alkotmány, illetve a sarkalatos törvények. Miután ezt a munkát elvégezték, feloszlatnák az Országgyűlést, és új keretek között állnának a startvonalhoz.

Bauer Tamás szerint, ha lenne programja a demokratikus erőknek, akkor a Jobbik nélkül is képesek lennének megverni a Fideszt. Ma a Fidesznek kevesebb választója van, mint amikor 2002-ben elvesztette a választást. Csak nincs olyan demokratikus koalíció, amelyik maga mellé tudna állítani 2 millió szavazót

A kérdés az, hogy a szocialista párt világosan látja-e, hogy ebben kell fordulatot elérni – mondta a Klubrádióban Bauer, aki szerint azért vesztettek a szocialisták, mert rajtuk ragadt, hogy hazudtak és rajtuk ragadt, hogy loptak. A pártvezetés semmit nem tett a választás óta, hogy ezzel szakítani akar. Gyurcsány Ferenc erről beszél évek óta, a párt azonban hallgat – húzta alá a közgazdász.

A Demokratikus Charta ügyvezetője szerint Gyurcsány őszödi története arról szól, hogy ő legigazmondóbb politikus, aki ott is és azóta is az igazat mondja, ezért lehet elcsípni, ezzel szemben az a politikus, aki állítólag az életben még soha nem hazudott, az tegnap, ma és holnap, folyton hazudik – utalt Orbán Viktorra a közgazdász.

Az emlékezetes mondat 2006-ban hagyta el a Fidesz elnökének száját, amikor az őszi zavargásokkal kapcsolatban a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozott. A CNN által feltett kérdésre, hogy mit szól Gyurcsány Ferenc kijelentéséhez, mely szerint valamennyi politikai erő hazudott, Orbán kifejtette: a magyar politikában kétféle hagyomány létezik. Az egyik a kommunista párt hagyománya, a hazugság, amelyet a baloldal tovább vitt, a másik pedig az ellenzéké, az egykori illegális „másképp gondolkodóké”, akik sohasem hazudtak. „Én sem hazudtam soha az embereknek” – mondta az interjúban Orbán Viktor.

Ha a demokratikus oldalon nem lesz politikai fordulat, és nem alakul ki az összefogás készsége, akkor hiába veszíti el a Fidesz szavazóinak felét, meg tudja nyerni a választást, és hiába nem lesz népszerű, mégis hatalmon tud maradni. A felelősség a mi oldalunkon van, rajtunk múlik, magyar demokratákon, hogy fel tudunk-e állni. A Fidesz azt nyújtja, amit vártunk tőle – tette hozzá Bauer Tamás.
forrás:168 óra

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: