< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Geostratégiai fordulat: pánarab óriáshíd Egyiptom és Szaúd-Arábia között?

| Mobile | RSS

Geostratégiai fordulat: pánarab óriáshíd Egyiptom és Szaúd-Arábia között?

2011. július 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egyiptom hatalmas hidat tervez a német Spiegel Online szerint Szaúd-Arábia felé. Az építmény a Vörös-tenger fölött húzódna, és máris kiváltotta Izrael haragját, hiszen 1948 óta először kötné össze az arab világ két részét közúton és vasúton is.

Az új „pánarab” híd ugyanis nemcsak közúti, hanem vasúti összeköttetést is teremtene a két ország között. A Spiegel úgy tudja, hogy a két arab állam már meg is egyezett az Izraelt megkerülő létesítményről.

A híd az Akabai-öböl fölött épülne meg. Az 1988 óta tervezett projektre most az egyiptomiak is áldásukat adták. Isszam Saraf egyiptomi kormányfő Abdul Aziz tábornokot bízta meg a nagyberuházás lebonyolításával.

A 32 kilométer hosszú híd a Naszrani-foktól indulna a szaúdi Rasz-Hamid felé. Ez azt jelenti, hogy a népszerű vörös-tengeri, sínai-félszigeti üdülőhelytől, Sarm-el-Seiktől nem messze volna a kiindulópont. Az átkelőhely egyes részei függőhídként épülnének meg.

Hatalmas siker lenne

Az arabok számára hatalmas siker lenne az óriásberuházás: Izrael állam alapítása, 1948 óta teremtene összeköttetést közúton és vasúton is az észak-afrikai államok és az arab törzsek másfél évezredes terjeszkedésének kiindulópontja, az Arábiai-félsziget között. Így az ázsiai és az afrikai arabok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek egymással, anélkül, hogy Izraelen át kéne haladniuk.

Így számos veszélyes kompjáratot is kiválthat a mostani Vörös-tengeren tervezett híd. Az építés költségeit ötmilliárd dollárra teszik egyesek, ezt a Szaúd-Arábiába, Mekkába igyekvő zarándokok befizetéseiből is lehetne fedezni egyes elképzelések serint. A zarándokok száma pedig így tovább emelkedhet a jövőben.

Ez a porvihar még csak a levegőben képezett hidat a Vörös-tenger fölött. Az igazi híd a porfelhőtől északra, a Sinai-félszigettől keletre lévő Akabai-öbölben épülne ki

A projektet már évekkel ezelőtt meg akarta kezdeni Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, de akkor az izraeli tiltakozás miatt fel kellett hagynia a tervvel.

Kell valamilyen eredmény

Most azonban más a helyzet, az egyiptomi új kormánynak szüksége van valamilyen komolyabb eredményre, amit felmutathat a bukott Mubarak-rezsim vergődése után. így nagyobb esélye lehet a terv jóváhagyásának.

Nem hagyják, hogy mások is beleszóljanak a projektbe

Egy szaúdi kormányszóvivő azonban máris közölte: senkinek nem hagyjuk, hogy beleszóljon a projekt megvalósításába. A Spiegel ugyanakkor kiemeli, hogy az Akabai-öböl nemcsak Izrael, hanem Jordánia számára is fontos tengeri kijárat, nemcsak a Vörös-tengerre, hanem az Indiai-óceánra is.

Egy katari hírforrás szerint a szaúdi-egyiptomi óriáshídról Dzsiddában, augusztusban egy kétoldalú szaúdi-egyiptomi gazdasági fórumon is tárgyalnának. A tervek szerint a híd révén Egyiptom és Szaúd-Arábia között huszonkét percre rövidülne az autóút ideje.
forrás:hvg

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |