< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Fidesz vizsgálja a jogi felelősségre vonás lehetőségét

| Mobile | RSS

A Fidesz vizsgálja a jogi felelősségre vonás lehetőségét

Államadósság – Az MSZP alelnöke szerint helytelen gazdaságpolitikáért nem kell bíróság elé állni
A „politikai bűnnek” jogi következményekkel is kell járnia. Szijjártó Péter ezért is indítványozta a 2002–2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság tegnapi ülésén, hogy a testület az összegző jelentésében kérje fel az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságát: vizsgálja meg, milyen jogi következményei lehetnek az ország eladósításának.

” Azért sehol sem szoktak bíróság elé állni, ha utólag egy gazdaságpolitika helytelennek bizonyul –mondta az MSZP alelnöke.”

A miniszterelnöki szóvivő – aki az albizottság alelnöke – az albizottság tegnapi ülése után úgy nyilatkozott: az albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. „Mindazok, akik az őszödi úton járva eladósították Magyarországot, igenis szembe kell, hogy nézzenek azzal, hogy ennek vannak következményei” – nyilatkozta.

Az albizottság azt vizsgálta, hogy az előző kormányok alkalmatlansága vagy esetleg szándékosság miatt nőtt a GDP-arányos magyar államadósság a 2002-es 55 százalékosról 2010-re több mint 80 százalékra. Korábban már meghallgatták Oszkó Péter és Veres János volt pénzügyminisztereket, illetve Medgyessy Péter, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököket is.

Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vesz részt a testület ülésein. Képviselőjük, Lendhardt Balázs a tegnapi ülésen azt mondta: Gyurcsány Ferencnek „az élete hátralévő idejét vasban kellene tölteni, fogházban”.

Szijjártó Péter már az albizottság megalakulása előtt felvetette a jogi felelősségre vonás lehetőségét. Február végén azt mondta: „mi, az albizottság leendő fideszes tagjai és a Fidesz-kormány egészében is, azt is gondoljuk, hogy ha valaki ilyen politikai bűnt követett el az országgal szemben, ott a politikai felelősség mellett meg kell vizsgálni a jogi felelősség lehetőségét is. Az elkövetkező két hónapnak nagyon fontos munkája lesz, hogy megnézzük, Magyarországon a jelenlegi jogszabályok ezt milyen módon teszik lehetővé. És hogyha azt látja majd ez a vizsgáló albizottság, hogy ez a jelenlegi jogszabályok közepette nem, vagy nehezen kivitelezhető, akkor természetesen készen fogunk állni arra, hogy javaslatokat is fogalmazzunk meg annak érdekében, hogy a politikai felelősség mellett, ha szükségesnek látjuk majd, a jogi felelősség megállapítására is sor kerülhessen.

A szocialisták tegnap sem voltak jelen az albizottság ülésén. Kovács László egy sajtótájékoztatón a jogi felelősségre vonás lehetőségét úgy kommentálta: az előző kormányoknál majdnem egyenletesen növekedett az államadósság. – Ami az éves költségvetési hiányokat és az ezzel összefüggő államadósság-növelést illeti, elmondható: ez normális demokráciában sehol sem büntetőjogi kérdés. Azért sehol sem szoktak bíróság elé állni, ha utólag egy gazdaságpolitika helytelennek bizonyul –mondta az MSZP alelnöke.
forrás:google

Leave a Reply 327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |