< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Génjei miatt vágyhat nagyobb energiatartalmú ételekre a nyugati ember

| Mobile | RSS

Génjei miatt vágyhat nagyobb energiatartalmú ételekre a nyugati ember

2011. július 19. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A nyugati emberek genetikai ok miatt vágyódhatnak jobban a zsíros ételekre és az alkoholos italokra, mint a keletiek – idézte skóciai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk). Az Aberdeen-i Egyetem genetikusai szerint egy étvágyat és szomjúságot szabályozó gén másként kapcsolódik be az európai és másként az ázsiai embereknél.

Alasdair MacKenzie kutatásvezető feltételezése szerint az európaiak ezért hajlanak jobban arra, hogy zsírosabb ételeket, alkoholos italokat válasszanak. A kutatók egy 29 aminosavból álló peptidet, a galanint kódoló gén be- vagy kikapcsolt állapotát vizsgálták. Ez egy olyan agyterület szabályozásában vesz részt, amely különböző ételek iránti vágyban játszik szerepet. A gén erősen aktív állapotában a hordozója jobban vágyódik a nagyobb energiatartalmú, zsíros ételekre. “Az a tény, hogy a gyengébben bekapcsolt állapot gyakrabban fordul elő ázsiaiaknál, mint európaiaknál, arra utal, hogy ők kevésbé hajlanak az ilyen választásokra” – tette hozzá MacKenzie.

A kutató úgy véli, hogy a hideg téli időszakban a korai európai ember számára előnyösebb volt a gén nagyobb aktivitása, mert segítette, hogy szervezete energiaraktárát megfelelően feltölthesse, ami bizonyosan túlélését jelentette. A galanin az agy amygdala nevű régiójában is termelődik, ahol a félelmet és a szorongást is kontrollálja, ezért szintjének megváltozása hatással van az illető érzelmi állapotára is.

Az eredeti tanulmányt a Journal of Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban tették közzé.

forrás:népszavonline/MTI

Leave a Reply 265 megnézve, 1 alkalommal mai nap |