< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Új polgármester Gyöngyöspatán A Fidesz szociálpolitikáját okolja a jobbikos győzelemért az MSZP

| Mobile | RSS

Új polgármester Gyöngyöspatán A Fidesz szociálpolitikáját okolja a jobbikos győzelemért az MSZP

2011. július 21. | hozzászólás | Közélet

Új polgármester Gyöngyöspatán
A Fidesz szociálpolitikáját okolja a jobbikos győzelemért az MSZP

Az MSZP szerint a Fidesz szociálpolitikája vezetett oda, hogy Gyöngyöspatán a jobbikos jelölt győzött a vasárnapi polgármester-választáson.

A szocialisták úgy vélik, a Heves megyei településen történteket vizsgáló parlamenti bizottságnak mindenekelőtt azt kellene kutatnia, hogy ki pénzeli azokat, akik ott járőröztek, illetve hogy a helyi képviselő-testület miért nem foglalkozott a romák problémáival.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: az országban 3,7 millió ember él a létminimum alatt, a kormány nem csökkenti a társadalmi feszültségeket, nem teremt megfelelő munkahelyeket és nem juttatja elégséges jövedelemhez a közfoglalkoztatottakat. Így abban a kétgyermekes családban, ahol két felnőtt dolgozik közmunkásként napi négy órában, a családi pótlékkal együtt 86.600 forint a jövedelem a 228 ezres létminimum helyett, ez pedig alig tízezer forinttal több annál, mint amit a számítás szerint élelmiszerre kellene költeniük – tette hozzá.

Az MSZP-s politikus bírálta a kormányt, amiért szerinte nem készített a piacok számára elfogadható reformprogramot, illetve kifogásolta a közfoglalkoztatási lehetőségek szűkítését is. Véleménye szerint ez vezetett ahhoz, hogy Gyöngyöspatán a Jobbik jelöltje lett a polgármester. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a munkanélküliek, elesettek megbélyegzése – ami szerinte a kormány tevékenységét jellemzi – a Jobbik politikáját erősíti. Hangsúlyozta továbbá, hogy szociális problémákat nem lehet rendészeti eszközökkel – “bagatell cselekmények kriminalizálásával” – kezelni. Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló parlamenti bizottságnak nem a településen élő romák áprilisi elutaztatásának körülményeit kellene feltárnia, hanem a többi között azt, hogy ki pénzeli azokat, akik ott járőröztek, kiképzőtábort hoztak létre “és a balhét csinálták”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik a vizsgálóbizottság megszüntetését javasolja, kifejtette: nem látja akadályát a testület további működésének, ám szerinte az jelenleg nem azzal törődik, amivel kéne. Példaként hozta, hogy nem tették fel azt a kérdést, miért nem foglalkozott a gyöngyöspatai képviselő-testület az elmúlt években a romák problémáival, valamint hogy miért tiltották meg a munkanélküli, többségében cigány szülőknek, hogy gyermeküket délutánonként napközibe járassák, megtagadva tőlük a szocializáció elemi feltételeit, és azt, hogy pedagógus segítsen nekik a házi feladat elkészítésében.

“Hogy végezte a munkáját a képviselő-testület, a jegyző, a családsegítő, a szociális munkás, a gyermekjóléti szolgálat? Mire kapták a fizetésüket éveken keresztül?” – sorolta a megválaszolandó kérdéseket az MSZP-s politikus.

Az Országgyűlés még június elején határozott a gyöngyöspatai események feltárására hivatott eseti bizottság felállításáról. A Ház döntése értelmében a testület egyebek mellett vizsgálja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e a közrend, köznyugalom megzavarásában, felkutatná a romák “húsvéti utaztatásának” körülményeit, illetve, hogy kinek az érdekében állhatott a “nem létező polgárháborús helyzetről” tájékoztatni a nemzetközi sajtót.

Április 22-án 276 roma nőt és gyereket költöztettek ki Gyöngyöspatáról, az első hírek szerint a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt.

Az akciót szervező Magyar Vöröskereszt ugyanakkor közölte: nem evakuálás történt, a gyöngyöspataiak kérésére már korábban megszervezték a húsvéti tábort. A településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai előzőleg március elejétől két héten át járőröztek, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Gyöngyöspatán vasárnap megtartott időközi voksoláson a Jobbik helyi csoportjának vezetője, Juhász Oszkár a szavazatok 33,8 százalékával győzött. A második helyen a település alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett (26 százalék). Eszes Tamás, a Véderő vezetője a negyedik lett (10,5 százalék).
forrás:google

Leave a Reply 413 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: