< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Eltűnnek a fővárosi sportklubok?

| Mobile | RSS

Eltűnnek a fővárosi sportklubok?

2011. július 26. | hozzászólás | Sport

Miközben a vidéki városok – Győr vagy Székesfehérvár – több sportágban adnak bajnokot az országnak, a fővárosi sport sokak szerint haldoklik. Akár a labdarúgást, akár a kézilabdát vagy a vízilabdát nézzük, évről évre tűnnek el a budapesti klubok. A Közelről című műsorban Elbert Gábor, volt sportszakállamtitkár és Gazsó István sportszociológus tekintette át a fővárosi és vidéki klubok történetét és jelenlegi helyzetét.

Valaha csak a fővárosban létezett sport Magyarországon, a nagy klubok egytől egyig budapestiek voltak, mellettük működtek az úgynevezett vidéki bázisok. Ma vannak a stabil alapokon nyugvó vidéki sportvárosok, mint Győr, Veszprém vagy Székesfehérvár, a fővárosi klubok pedig agonizálnak, önmagukat keresik vagy a megszűnés határán állnak. Magyarország legnépszerűbb csapata a Ferencváros, de kevesebb néző látogat ki a futballcsapat mérkőzéseire, mint három éve, amikor még az NB II-ben játszottak – átlagban öt-hatezren. A csapat súlyos adósságokkal küzd, és jelenleg ismét állami kézben van. A másik nagy klub, amely viszonylag képes volt megtartani rangját, az 1885-ben alapított Újpesti TE, de a lila-fehéreknél sorra mennek tönkre a szakosztályok. A jégkorong és a férfi vízilabdacsapat is mélyrepülésben van. Súlyos anyagi gondokkal küzdenek, de van egy korszerű stadionuk.

A második világháború utáni időszak legsikeresebb csapata, a Honvéd a rendszerváltásig maximális politikai támogatottságot élvezett. Mérkőzésein nem volt ritka a hetvenezer feletti nézőszám sem. A kilencvenes évek közepe óta azonban folyamatos a zuhanás. A sikersportágakat – mint a kosárlabdát vagy a vízilabdát – csak fúzióval tudták megmenteni, a férfi kosárlabdát még úgy sem, pedig még a mai éljátékosok egy része is a Dózsa György úti stadionban nevelkedett. A focicsapat mérkőzéseit is csak ezerötszázan látogatják átlagosan. Magánkézből próbálja eltartani magát a VASAS SC, Magyarország legsikeresebb sportegyesülete is. Valaha hetvennyolcezer nézőt vonzott az angyalföldi labdarúgócsapat, ma évről évre hajszálon múlik a túlélése. A piros-kékek focimeccseire lassan kevesebben járnak, mint a vízilabdásokéra. Az 1888-ban alapított, huszonháromszoros bajnok MTK futballcsapata a II. osztályba süllyedt, a híres női kosárcsapat már rég megszűnt, kajak-kenuban és vívásban játszik még fontos szerepet, de pénz ezekre sincs.

Az összes magyar sportegyesület közül talán a legsikeresebb a Statisztika Asztalitenisz csapata, harmincnyolcszoros magyar bajnokok és huszonötszörös BEK-győztesek. Többször kiderült, hogy a világ valaha volt legjobb asztalitenisz csapata, mégis eltűntek a süllyesztőben, ma valahol amatőr szinten folyik a játék a fővárosi Marczibányi téren.

Az elmúlt bajnoki idényben a korábbiakhoz képest is megerősödtek csapatsportágakban a vidéki fellegvárak. A Győr és a Veszprém kézilabdázóinak sikerén már meg sem lepődnek a szakemberek, a férfi vízilabdázóknál azonban 1964-ben volt utoljára vidéki bajnok – akkor a Szolnok nyert. Majdnem ötven évvel később vihette haza újra a kupát vidéki csapat, az Eger.

A rendszerváltás óta több klub van Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy többen sportolnának. 1989 előtt mintegy egymillió igazolt sportoló volt, ma körülbelül kétszázezer. A nagy, több szakosztályos klubok szétestek egy-szakosztályos kis-egyesületekké, magyarázta Elbert Gábor. A fővárosban nincs gazdája a sportnak, a vidéki városokban azonban fontos esemény egy-egy sportmérkőzés.
forrás:mr1

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: