< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Vadai szerint a tűzzel játszik az ügyészség

| Mobile | RSS

Vadai szerint a tűzzel játszik az ügyészség

2011. július 27. | hozzászólás | Közélet

A “kémügyről” próbált többet megtudni a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, aki sok illetékesnek küldött levelet, ám a többség válaszra sem méltatta. Ami tájékoztatást viszont kapott, az több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol. Például egy ismeretlen – 2087-ig titkosított – ügyben Vadai Ágnest tanúként idézték be. A szakbizottság vezetője az ügyet megdöbbentőnek találja, de tanúskodik. Figyelmeztetett viszont: “az ügyészség a tűzzel játszik”.

Tanúként idézte be Vadai Ágnest a katonai ügyészség. A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke tegnap jelentette be, hogy szigorúan titkos minősítésű levelet kapott a szervezettől, amelynek legtöbb részlete 2087-ig titkos. Egyetlen melléklete nem tartalmaz minősített adatot: ebben idézték Vadait tanúként augusztus 11-re. Az elnök szerint az iratból nem derül ki, hogy a benne megfogalmazott bűncselekmény elkövetésével kit gyanúsítanak. A levél tartalmát Vadai “először meghökkentőnek, majd nevetségesnek” találta. Megjegyezte, még az sem egyértelmű, hogy az ügy, melyben ő tanú, összefügg-e az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított volt titkosszolgálati vezetőkével, vagyis a Galambos-Laborc-Szilvásy “kémüggyel”. Vadai elmegy tanúskodni – hátha kiderülhet, mi az ügy és kik a gyanúsítottak.

Ám figyelmeztetett: az ügyészség “a tűzzel játszik”, és őt “nem lehet elhallgattatni”.
Ami pedig a “kémügyet” illeti, Vadai beszámolt arról, hogy az érintett állami szervek vezetőinek írt féltucatnál több hivatalos levelében próbált megtudni több információt annál a “nem elégségesnél”, melyet még július elején kaptak zárt ülésen a nemzetbiztonsági bizottság tagjai. Arra kíváncsi, miért gyanúsítják a szabadlábon védekező Szilvásy György volt titokminisztert és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját, az előzetes letartóztatásba helyezett Galambos Lajost kémkedéssel, továbbá Laborc Sándor volt NBH-főigazgatót bűnpártolással. Hiába küldött azonban nyolc helyre is levelet az elmúlt hetekben a nemzetbiztonsági bizottság nevében az elnök – a legtöbben válaszra sem méltatták (lásd a táblázatot – a szerk.) Hallgatott Pintér Sándor belügyminiszter, aki két levélre sem válaszolt, hasonlóan néma maradt a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója és az NBH-utód Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője is. (Bár Vadai azt mondta, Polt Péter legfőbb ügyész sem válaszolt levelére, melyben felvetette, hogy a “kémügy” kapcsán államtitoksértés történhetett, hétfőn lapunk úgy értesült, a Katonai Főügyészség írt választ. Abban azonban csak annyit közöltek, hogy az ügyet vizsgálatra áttették a Budapesti Katonai Ügyészséghez.)

Volt, ahonnan olyan válasz jött, amely több kérdést vetett fel, mint ahányat tisztázott. Különösen furcsának találta Vadai, hogy a Katonai Főügyészség megtagadta a választ arra a kérésére. adják ki a parlamenti bizottságnak a “kémügyben” eljáró ügyészek nevét, valamint azokét, akik még az ügyvédeken és ügyészeken kívül részt vesznek az eljárásban.

Vizsgálta a HM a feladat-kiszervezést

Nemcsak az egykori NBH adatai kerülhettek külsős vállalkozásokhoz az előző ciklusban, de működhettek civil cégek a katonai titkosszolgálatoknál is – írta az Index. Nemrég a Heti Válasz valószínűsítette a “kémügy” hátteréről, hogy az orosz érdekeltségűként azonosított – az Eclipse-ügyben is érintett – Zömök Kft. stábjával szűrték ki az NBH-ba beépült “fideszeseket”, ám eközben más adatokhoz is hozzáférhettek. A Honvédelmi Minisztérium belső vizsgálatot folytatott, de az Indexnek küldött válaszukból csak annyi derült ki: “olyan civil cég, amely (…) nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, nem kerülhet a rendszerbe”, illetve a Zömök Kft. sem került a képbe.

forrás:népszavaonline/Lengyel Tibor / Népszava

Leave a Reply 349 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: