< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nyílt előkészületek a koncepciós perekre //Preparations for a show of open trials

| Mobile | RSS

Nyílt előkészületek a koncepciós perekre //Preparations for a show of open trials

Az elmúlt nyolc év kormányfőit és pénzügyminisztereit büntetné az államdósság növekedése miatt a Fidesz. Szijjártó Péter kormányfői szóvivő ehhez még jogszabályt is terveztetne a parlamenti szakbizottsággal, mondván: “a politikai felelősséget a jog nyelvére kell lefordítani”. A kormány a jelek szerint az államadósság, mint “a legnagyobb bűn” üldözésével kíván fogást találni az eddig “büntetlenül” maradt Gyurcsány Ferencen.

Ám ez visszaüthet a Fideszre: az eladósodás büntethetősége irracionális, a visszamenőleges hatályú jogalkotás pedig ellentétes az EU gyakorlatával és az Emberi Jogok Chartájával.

A Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága vizsgálja meg, a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a felelősség megállapítására – jelentette be Szijjártó Péter. Azzal, hogy a miniszterelnöki szóvivő valójában börtönnel fenyegette meg az adósságnövelés miatt az elmúlt nyolc év kormányfőit – Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont – valamint pénzügyminisztereit, új szakaszába lépett az elszámoltatás. Már az sem akadály, ha a büntethetőség érdekében visszamenőleges hatállyal alkotnak törvényt. Szijjártó ugyanis kifejtette: “nem húzhatják ki magukat a következmények alól, akik nem tudtak kielégítő magyarázatot adni arra, miként ugrott az adósságráta 53-ról 82 százalékra”, így felkéri “a leghozzáértőbb alkotmányügyi bizottságot” annak vizsgálatára, hogyan teremthetők meg azok a jogi eszközök, amelyek “a politikai felelősséget lefordítják a jog nyelvére.” Ezt Szijjártó azért hozta elő, mert befejezi munkáját a 2002-2010 között az államadósság növekedésének okait vizsgáló parlamenti albizottság, amelynek ő az alelnöke. A jogi lépésekre szerinte alkalmat ad az új alaptörvény elfogadásából adódó jogszabály-alkotási kötelezettség.

A fideszes vezetésű és többségű alkotmányügyi bizottságtól nem lenne meglepő a jogszabályok “politikai rendelésekhez” igazítása. Emlékezetes, a testület leköszönő elnöke – az alkotmánybíróvá választott – Balsai István javaslatára fogadta el az Országgyűlés a szintén visszamenőleges hatályú, ezért jogi megoldásait tekintve vitatható semmisségi törvényt, amely az Alkotmánybíróság (Ab) ítéletére vár. Az alapjogokat sértő rendelkezései miatt szintén az Ab elé került az ugyancsak a “leghozzáértőbb” alkotmányügyi bizottság által összeállított jogszabály-csomag is, amely a büntetőeljárási törvény módosításával a gyanúsítottak jogait jelentősen korlátozta, míg a vádhatóságét kiterjesztette.

A politikaiak mellett alapvető jogi aggályai vannak az ellenzéknek Szijjártó legújabb ötletével kapcsolatban is. Az LMP szerint ez politikai és jogi nonszensz, mert “a szóvivő ennyi erővel kezdeményezhetné fideszes önkormányzati vezetők és saját főnöke felelősségre vonását is”. Megjegyezték: demokráciákban csak a választók ítélkezhetnek a politikusok fölött, ha azok nem követtek el köztörvényes bűncselekményeket. Az MSZP úgy vélte, ezzel a kormány csak a saját hibáit és cselekvésképtelenségét, illetve eddigi intézkedéseinek sikertelenségét próbálja másra, az előző kormányokra fogni. Ők is felvetették, hogy ilyen alapon Orbán Viktort is felelősségre lehetne vonni, mert “tudatosan rombolja le az elmúlt 20 év elért vívmányait és leépíti a demokratikus intézményrendszereket”.

A mostani ötletelés is bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc nem került ki a Fidesz célkeresztjéből; az Orbán-kormány elszámoltatási gépezete újabb és újabb ötletekkel rukkol elő a volt kormányfő felelősségre vonására – mindegy, milyen ügyben, a cél megvan, az indokokat keresik. Mivel eddigi próbálkozásaik sorozatosan kudarcot vallottak, már az elfogulatlanság látszatára sem ügyelnek. Korábban Gyurcsány egyébként a Facebookon közzétett nyílt levelében már reagált Orbán államadósságról értekező bejegyzésére. Akkor a volt kormányfő arra emlékeztette Orbánt, hogy az államadósságért a Fidesz is felelős. Több pontban sorolta, hogy Orbán és pártja az elmúlt nyolc évben végre­hajtott minden költekezést “lelkesen támogatott”, amikor viszont kiadáscsökkentésről kellett volna dönteni, “nemzethalált kiáltottak”.

Egyöntetű a felháborodás

Veres János volt pénzügyminiszter:
Az államadósság-vizsgáló albizottságban nem kaptunk olyan kérdéseket, melyre ne adtunk volna kielégítő, szakmai választ. Ott is elmondtam, hogy az államadósság növekedésében a szocialista kormányoknak éppúgy megvan a maguk felelőssége, mint még azt megelőzően az első Orbán-kormánynak, ráadásul mindegyik esetben nem egy-két személy, hanem az adott kormány parlamenti többsége hozta meg a döntéseket. A felvetett visszamenőleges hatályú törvényhozást pedig egy EU-tagállam sem ismeri el, nincs is más célja, mint a kriminalizálás, és az elmúlt egy év kormányzati cselekvőképtelenségének leplezése.

Fleck Zoltán jogszociológus:
Lehetséges ugyan az államadósság-növekedés miatti büntetőjogi felelősségre vonás, bár ez irracionális lépés lenne. Politikailag azért, mert joggal kérdezhetnénk: mi van a 2002 előtti idők kormányfőinek felelősségével. Jogilag pedig azért, mert az Orbán-kormány többszöri próbálkozása ellenére sem számít jogállami módszernek a visszamenőleges hatályú jogalkotás. Tartalmilag is értelmezhetetlen Szijjártó Péter felvetése, hiszen büntetőjogilag nonszensz lenne a felelősség megállapítása, mivel a gazdasági jellegű bűncselekmények egyik feltétele a szándékosság. A jelek szerint a politikai ellenfelek kriminalizálásához a Fidesznek továbbra sem drága a jogállami normák áthágása.

Hack Péter jogász:
Ami a törvény szerint bűncselekménynek számít, üldözzék, a felelőst pedig büntessék meg. Utólag azonban még a választók akár 100 százalékos felhatalmazása mellett sem lehet olyan visszaható hatályú jogszabályt hozni, ami olyasmit büntet, ami az “elkövetés” idején nem számított bűncselekménynek – ez ugyanis ellentétes az Európai Emberi Jogi Chartával. Ha viszont már felvetődött az adósság-növelés büntethetősége, a Fidesz figyelmét nem szabad elkerülje, hogy ezt a bűnt az elmúlt években e logika alapján több száz polgármester is elkövette, például Kósa Lajos debreceni, Lázár János hódmezővásárhelyi vagy éppen Meggyes Tamás esztergomi fideszes városvezetők.

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő:
Szijjártó Péter legújabb ötlete is azt a célt szolgálja, hogy a kormány bűnbakként mutogathasson korábbi kormányfőkre és miniszterekre. Ez a politikai indok. Ami pedig a bűnbakképzés módszerét illeti, a Fidesz a rá jellemző gyakorlatot vette elő: visszamenőlegesen változtat események megítélésén egészen odáig, hogy büntetőjogi kategóriává emelné őket. A Szovjetunió kezdeti éveiben volt hasonló gyakorlat: ha a népbíró úgy ítélte meg, hogy egy tett a társadalomra különösen veszélyes, akkor is elítélhette az elkövetőt, ha amúgy olyan bűncselekmény nem is létezett.

Sukoró-ügy: bíróság elé áll az Orbán-kormány

Nem hagyják magukat a sukorói kaszinóprojekt befektetői és nemzetközi választott bíróság elé citálják az Orbán-kormányt a “King’s City projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita” miatt. A ciprusi székhelyű Vigotop Ltd. lapunkkal tudatta: július 18-án benyújtotta kérelmét a Világbank nemzetközi választott bíróságához. A társaság a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához küldött beadványában kifejtette, hogy az új kormány hivatalba lépése óta hiába kértek találkozót a King’s City szabadidő- és üdülőközpont, illetve kaszinóváros jövőjének megvitatására.

Januárban a kaszinóüzemeltetési koncessziós jog tulajdonosa, a Vigotop Ltd. többségi tulajdonában álló KC Bidding Kft. ügyvezetője fordult levélben a nemzetgazdasági miniszterhez. Akkor Paul Dallas Benkley arról tájékoztatta Matolcsy Györgyöt, hogy továbbra is elkötelezettek a fejlesztés mellett és biztosítottak a szükséges források is, ám a beruházás folytatását “ahogy azzal Ön is teljesen tisztában van (…) a Magyar Állam számos lépése veszélyezteti”. Itt nyilván Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kijelentéseire utalt, aki nem sokkal korábban a koncessziós szerződés felbontását és 900 milliós kártérítési követelés benyújtását ígérte, mondván: a KC Bidding nem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek. Ezt a cég cáfolta, sőt a beruházás kiemelt státusának visszaállítását sürgette, melyet tavaly novemberben szüntetett meg az Orbán-kormány, mondván, az ehhez szükséges közérdek nem állt fenn.

Nem sokkal a Matolcsynak írt levél után, februárban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ügyészségen tett feljelentése alapján nyomozás indult a koncessziós szerződés ügyében – hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával. A választottbíróság bevonása pedig időben ahhoz esik közel, hogy az Egyesült Államokban – nemzetközi jogsegély keretében – nemrég tanúként hallgatták ki a King’s City befektetőit. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: időbe telik, mire az amerikai hatóságok a jegyzőkönyveket megküldik, ráadásul azokat le is kell fordíttatni. Az egyik érintett Ronald S. Lauder korábbi bécsi amerikai nagykövet, a másik a szintén az USA-ban élő amerikai-német kettős állampolgár Fred H. Langhammer. Lauder volt az, aki korábban nemcsak a hivatalban lévő kormányfő Gyurcsány Ferenccel találkozott a beruházás miatt, hanem az akkori ellenzéki vezető Orbán Viktorral is. Gyurcsányt az ügyészség hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként idézné az ügyben, csakhogy Polt Péter legfőbb ügyész hónapok óta képtelen “összehozni” egy, a parlamenti mentelmi bizottság szerint is alapos indítványt a “kikérésére”. A sukoró-ügynek egyébként öt gyanúsítottja van.

forrás:népszavonline/Lengyel Tibor / Népszava

Preparations for a show of open trials

Over the past eight years, finance ministers and heads of government to punish államdósság increase the Fidesz. Heads of Government spokesman Peter Szijjártó this legislation is still terveztetne a parliamentary committee, saying “political responsibility must be translated into the language of the law.” The government seems to have the debt as “the greatest sin” to get a grip on the prosecution of so far “with impunity” was Ferenc Gyurcsany.

But it can backfire for Fidesz: the debt of criminality is irrational, the retroactive legislation is contrary to the practice of the EU Charter of Human Rights.

Fidesz will initiate that Parliament’s Constitutional Affairs Committee to examine the current legal environment allows to increase the national debt is held to determine liability – announced Szijjártó Peter. The fact that the prime minister’s spokesman in fact, threatened to jail because of an increase in debt over the past eight years, heads of government – Medgyessy Peter, Ferenc Gyurcsany champion Gordon – as well as finance ministers, entered a new phase of accountability. Even in the no obstacle to the criminal law with retroactive effect to form. Szijjártó is explained, “are not pulled themselves out of the consequences from those who could not satisfactorily explain how it jumped the debt ratio is 53 to 82 percent,” it calls “the leghozzáértőbb Constitutional Affairs Committee” to examine how it should create the legal instruments that “the political responsibility is translated into the language of the law.” It was set to Szijjártó because of the work completed between 2002-2010 the growth of public debt parliamentary subcommittee investigating the causes of which he is the vice president. The legal action will give his view of the new Basic Law resulting from the adoption of legislative requirements.

The Fidesz-led majority and constitutional affairs committee would not be surprised by the “political orders” alignment. Memorable, outgoing chairman of the board – the choice alkotmánybíróvá – Balsai Stephen’s proposal was adopted by the Parliament, also retroactive, so solutions in terms of legal nullity controversial law that the Constitutional Court (Ab) convictions for waiting. Violation of fundamental rights provisions, also in front of the Ab was also in the “leghozzáértőbb” compiled by the Committee on Constitutional Affairs legislative package, which is a modification of the Criminal Procedure Act significantly restricted the rights of suspects, while the prosecutor extended.

In addition to the basic political, legal concerns about the idea of ​​a new opposition Szijjártó also. LMP, this political and legal nonsense, because “the spokesman was initiated on Fidesz government forces and their chief executives also held liable.” They noted: only democracies ítélkezhetnek politicians over the electorate if they are not guilty of common-law crimes. The Socialist Party held only with the government’s own failures and inability to act, or failure of current measures of trying something else, to hold the previous government. They also suggested that Viktor Orban is on this basis could be held liable because it “deliberately destroy the achievements made over the past 20 years and is phasing out the system of democratic institutions.”

The present ideas, demonstrates that Gyurcsany has not been out of the Fidesz célkeresztjéből, the Orban government accountability machinery with new ideas and comes up with the former prime minister responsible for calling in – no matter what case, the goal is done, the reasons they seek. As previous attempts have failed repeatedly, we did not ensure the appearance of impartiality. Gyurcsány previously published an open letter to Facebook would have reacted Orbán government debt arising upon entry. Then the former prime minister Orban reminded that államadósságért Fidesz is responsible. More listed under that Orban and his party over the past eight years, made all the spending, “enthusiastically supported”, when they had to decide kiadáscsökkentésről, “cried the national death”.

The unanimous outcry

Finance Minister Janos Veres was:
The debt-testing subcommittee have not received any issues for which we do not have satisfactory answers to the professional. He also said that the debt growth in the socialist governments have their own responsibilities as well as even before the first Orbán government, moreover, not all cases, one or two people, but the government has a parliamentary majority decisions. The raised retroactive legislation in an EU Member State is recognized, there is no other aim than the criminalization and the past year to disguise the failure of government to act.

Zoltan Fleck Sociologists of law:
It is possible because the debt increases due to criminal responsibility, although this step would be irrational. Politically, because we might rightly ask: what about the times before 2002 Government of responsibility. Legally, because of the Orbán government, despite repeated attempts at rule of law, no matter the method of retroactive legislation. Peter Szijjártó content is nonsensical suggestion as nonsense would be criminal liability as a condition for the economic crimes of intent. It seems that the criminalization of political opponents of Fidesz is still expensive for the rule of law, violation of norms.

Hack, Peter’s lawyer:
As for the offense under the law, prosecute those responsible are punished. Subsequently, however, even up to 100 percent of the electorate can not be an authorization of retroactive legislation, which would punish something that is “committed” a crime at the time did not matter – this is contrary to the European Human Rights Charter. If, however, have raised the debt-increasing criminality, Fidesz’s attention should not avoid this sin in the past years, the logic of hundreds of mayor is committed, such as Kosa Louis Debrecen, Lazarus John Hódmezővásárhely or even Cherry Thomas Estonian Esztergom Fidesz city leaders.

Gregory Bárándy MSZP representatives:
Szijjártó Peter’s latest idea is it intended to be able to blame the government as a scapegoat and former Government ministers. This is politically motivated. As regards the method of training a scapegoat, Fidesz took with her to practice: retrospective appraisal of change events to the point that they would increase criminal kategóriává. In the early years of the Soviet Union had a similar experience: when people judge took the view that the society is extremely dangerous, even elítélhette the offender if the offense does not already exist.

Sukoró case: court consists of the Orbán government

They do not leave the casino project Sukoró investment and international arbitration citálják the Orbán government’s “King’s City project is the destruction of a dispute arising in connection with” because. The Cyprus-based Vigotop lapunkkal told Ltd.: On July 18 the World Bank has submitted its request for international arbitration. The company at the Washington International Center for Settlement of Investment Disputes send your submissions argued that the new government since taking office in vain asked for a meeting in King City’s leisure and recreation center and discuss the future of the city’s casino.

In January, the casino operating concession owner, majority owned by KC Vigotop Ltd. Bidding Ltd managing director turned to the letter of the minister of national economy. Then Paul Dallas Benkley informed Matolcsy George to remain committed to the improvement, and provided the necessary resources as well, but the investment to continue “with the way you are fully aware of the many steps of the Hungarian State (…) threat.” You obviously Gyula Budai accountability statements referred to Governor, who was not long before the termination of the concession contract to submit claims for damages and 900 million promised, saying the KC Bidding has failed to fulfill contractual obligations. This company has refuted, or even a major project to restore the status urged by retired last November, the Orban government, saying that the necessary public interest did not exist.

Matolcsy Shortly after the letter, the Government Accountability Office in February made a complaint of public prosecutor’s office launched a criminal investigation of the concession contract case – embezzlement and abuse of suspicion. The tribunal is almost time for involvement is that the United States – the international legal framework – recently interrogated as a witness in the King’s City investors. Fazekas Géza, the Central Investigation Attorney General’s Office spokesman told our paper: it takes time before the U.S. authorities to send reports, moreover, it has to be translated. One of the Ronald S. Lauder, former U.S. Ambassador to Vienna, the other is also living in the U.S. American-German dual citizenship, Fred H. Langhammer. Lauder was the one who was not only the incumbent Prime Minister Ferenc Gyurcsany met with the project but also because of the then opposition leader, Viktor Orban is. Gyurcsány due to abuse of the prosecutor as a suspect in the case would come just to Attorney General Peter Polt for months unable to “bring together” a committee of the parliamentary immunity thorough according to the motion “seeking”. The matter would Sukoró-five is suspect.

source: people’s voices online / Poland Tibor / People’s Voice

Leave a Reply 1636 megnézve, 1 alkalommal mai nap |