< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Beszakadt a forint

| Mobile | RSS

Beszakadt a forint

2011. augusztus 1. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Ez a hét is rosszul kezdődött a devizahiteladósok számára, a svájci frank soha nem ismert magasságokba repült minden devizanemmel szemben. Egy frank hétfőn délután öt órakor 243,22 forintot ért, ami annál is drámaibb, mert a 240 forintos is szintet is ma délután lépte át először az árfolyam.

Az euró és az amerikai dollár is történelmi mélységekbe zuhant az alpesi devizával szemben. Ugyanakkor a forint-euró keresztárfolyam 268, és a dollár 188 forintos szintje egyáltalán nem mondható rendkívülinek.

A devizapiacokon átmenetinek bizonyult az értékpapír piacok lendületes erősödését támogató megkönnyebbülés, amit az amerikai államadósság-limit emelésének kereteiről hétfőre virradóra a demokrata és republikánus vezetők között megszületett megállapodás váltott ki. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzőjének véleménye szerint a szuverén adósbesorolás rontásának veszélye, és az adósságlimit megemelése nem javít a költségvetés finanszírozási helyzetén, tehát inkább bizalmatlanságot kell Amerika iránt, mint megnyugvást. Ez volt az oka annak is, hogy a dollár a japán jennel szemben négy és fél havi mélypontra esett.

Hétfőn minden fontosabb konjunktúra mutató pesszimista képet mutatott, nem csak az amerikai, de az európai is – mondta a szakember. A görög válságkezelésről is kiderült, hogy csak nagyon akadozva megy. Az ugyancsak hétfőn megjelent európai menedzser index ezért is lassulásról ad számot, a feldolgozóipar jövőképe 2009 őszét, a válság időszakát idézi. Az általunk megkérdezett szakértők szerint recesszióról ugyanakkor még nem beszélhetünk, de mindez elég volt a devizák pánikszerű leértékelődéséhez.

Londoni elemzők szerint 2008 óta annyit erősödött a svájci frank a forinthoz képest, mintha hat százalékpontos hitelkamat-emelést hajtottak volna végre. A Morgan Stanley bankcsoport elemzése szerint ez az oka annak, hogy visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése londoni felzárkózó piaci elemzők legújabb számításai szerint.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének hétfői tanulmánya szerint “meglehetősen egyértelműnek tűnő” módon ez az egyik oka annak, hogy a kiskereskedelmi kiadások miért csökkentek ilyen jelentősen Magyarországon 2008 óta. Az elemzéshez fűzött grafikus összehasonlító kimutatás szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a 2008 augusztusában mért szint 95 százaléka alatt van, miközben Lengyelországban közelíti a 115 százalékot, Csehországban pedig nem sokkal marad el az akkori értéktől.

forrás:népszavaonline/nepszava.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |