< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Óriási kockázatok és bizonytalanság Vészterven dolgozik az Orbán-kormány?

| Mobile | RSS

Óriási kockázatok és bizonytalanság Vészterven dolgozik az Orbán-kormány?

2011. augusztus 1. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A jó hír az, hogy az amerikai adósságplafon emeléséről született megállapodással elhárul egy újabb pénzügyi világválság közvetlen veszélye. Az viszont rossz hír, hogy ez legfeljebb tűzoltásnak elég, a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok változatlanul erősödnek a tengerentúlon, Európában, sőt már Kínában is. Ez sajnos jelentősen beszűkíti a mi mozgásterünket is, és megadja a kegyelemdöfést a Matolcsy-féle gazdaságfejlesztési elképzelésnek.
Úgy tűnik, Washingtonban győzött a józan ész, és az utolsó pillanatban megállapodott a két párt a fizetésképtelenség elkerülésére. A pénzpiacok fellélegeztek, a legrosszabb forgatókönyv lehetősége vélhetően elhárult, de túl nagy örömre nincs igazán ok, mert az alapvető probléma, a súlyos eladósodottság és az égbeszökő költségvetési deficit ezzel még nem oldódott meg. Ha az Obama elnök által bejelentett tényeket mélyebben elemezzük, azonnal kiderül, hogy politikai kompromisszum született, amely a demokraták és a republikánusok számára egyaránt egyfajta egyetértési minimumot jelent, pénzügyi szempontból azonban csak a lényegi kérdések elodázása. Két lépésben a jelenlegi 13400 milliárdos adósságplafont 2200 milliárddal emelik ugyan, ami lehetővé teszi, hogy a jövő évi választásokig már ne legyen újabb kényszer, viszont a hiánycsökkentésről még külön meg kell állapodni.

Ez utóbbi adóemelést nem fog tartalmazni, a szociális kiadások lefaragását sem, azaz a két párt legfontosabb céljai teljesülnek. Ennek viszont az az ára, hogy az eredetileg 4000 milliárdosra tervezett deficitcsökkentő program helyett már csak 1800 milliárdról beszélnek, ami nyilvánvalóan kevés ahhoz, hogy az adósságteher lényegileg csökkenjen. Csupán a kamatokra jelenleg 200 milliárd dollárt fizet évente Washington, és ez még növekedni is fog, ha elveszti a legjobb adósoknak járó AAA besorolást, ami a mostani huzavona után elkerülhetetlennek látszik. A helyzetet rontja, hogy az amerikai gazdaság a vártnál jóval lassabban bővül, az első negyedévi, egy százalék alatti és a második negyedév ennél alig nagyobb növekedési tempója kiábrándító.

Ez a világgazdaság egészének kilátásaira árnyékot vet, és sajnos a két másik meghatározó térségben is szaporodnak az aggasztó jelek. Az Európai Unió továbbra is az adósságválsággal küzd, az eurózóna megmentését célzó csomagok már sok százmilliárdra rúgnak, és így is csak az összeomlás elkerülésére elegendőek. A törvényszerű következmény itt is a pénzforrások általános szűkülése és a fellendülés lassulása, a megszorító gazdaságpolitika. Pozitív kockázatok ráadásul nincsenek, csak negatívak: egy spanyol vagy olasz csődesély végképp lehúzhatja az egész kontinenst. Ha ez még nem lenne elég, aggasztó jelek mutatkoznak az eddig stabil pontnak tartott Kínában is: pesszimista szakértők szerint az ottani pénzpiac és bankrendszer is egy túlfújt léggömbre kezd hasonlítani, ami ha kidurran, újabb világválsághoz vezethet.

A külső környezet tehát egyre több kételyt vet fel a Fidesz-kormány gazdasági terveinek teljesíthetőségét illetően. Elemzők egybehangzó jóslata szerint a hazai GDP növekedési tempója a második negyedévben lelassult, és éves szinten is legfeljebb 2,5 százalék lesz a 3,1 százalékos tervvel szemben. Minden tényező kedvezőtlen képet mutat: a belső fogyasztás stagnál, az üzleti hangulat romlik, a bankszektor tovább gyengül, a helyzetet folyamatosan rontja a bizonytalan befektetői hangulat miatti svájci frank erősödés. Ez utóbbi ugyanis nem csupán a devizahiteleseket sújtja, hanem az érintett bankokat is, az MNB szakértői szerint a stabilan 250 forint feletti árfolyam az egész hazai bankrendszert megrendítheti. Külföldi elemzők éppen erre hivatkozva mutatnak rá arra, hogy a pénzpiacok további bizonytalansága számunkra másoknál jóval nagyobb kockázatot jelent.
forrás:168 óra

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |