< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az utolsó pillanatban ment át az adósságplafon-törvény

| Mobile | RSS

Az utolsó pillanatban ment át az adósságplafon-törvény

A képviselőház után a szenátus is megszavazta az amerikai adósságplafon emeléséről szóló törvényt, így gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. Győzött a megegyezés, a politikusok megértették, hogy mit akar a közvélemény – így értékelte az új törvényt Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet, aki Washingtonból nyilatkozott az ATV Híradójának.

A szenátus 74-26 arányban szavazta meg a 14,3 ezer milliárdos adósságplafon megemeléséről szóló kompromisszumos megállapodást, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon.

Barack Obama elnök, aki a tervek szerint a nap folyamán fogja aláírásával törvényerőre emelni a kompromisszumos jogszabályt, hamarosan televíziós beszédet mond.

A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. A megállapodás értelmében 2013-ig 2 ezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd. Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.

Továbbra is bizonytalan ugyanakkor, hogy a megállapodásba foglalt deficitcsökkentési intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy az Egyesült Államok a hitelminősítőknél megőrizhesse az AAA szintű adósbesorolását.

A kormány nem tehet akármit

Kurt Volker az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete szerint a kompromisszum egyik fő üzenete az, hogy a kormány nem csinálhat azt, amit akar.

„Elsősorban az ország maga az, aki nyert, mert most nincs gazdasági válság emiatt és megmaradt az amerikai hitelképesség. A másik, ami fontos, hogy ez azt mutatja, hogy a kormány nem tehet azt, amit akar, anélkül, hogy lenne támogatása a társadalomban, a képviselőházban és a szenátusban. Az országban az a közhangulat, hogy a kiadások nem fenntarthatók és valahogy vissza kell vinni a gazdaság kezelését az emberekhez. Emiatt szerintem ez egy jó eredmény” – nyilatkozta az ATV Híradónak a volt NATO-nagykövet.

Az új törvényben Obama vállalta azt, hogy nem emeli az adókat és az államadósság növekedésének a mértékében lefaragnak az költségvetési kiadásokból is. A kérdésről legkorábban 2013-ban kezdődhet újra a vita.

„Az biztos, hogy az elnökválasztásig, tehát a jövő év végéig az Egyesült Államok költségvetése biztonságban van. Nagy kérdés, hogy a csomagban szereplő megszorítások valóban megtörténnek-e. Én mindenesetre úgy vélem, hogy nem csak lélegzetvételnyi időhöz jutottak. Amerika bebizonyította, hogy tud józan döntést hozni” – vélekedett Simonyi András, volt washingtoni nagykövet.

A londoni pénzügyi elemzők szerint azonban a megegyezés valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy elkerüljék az Egyesült Államok leminősítését, ami akár a következő hetekben megtörténhet.
forrás:atv//MTI, atv.hu

Leave a Reply 265 megnézve, 1 alkalommal mai nap |