< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sme: Orbánéknak is a vádlottak padján a helye

| Mobile | RSS

Sme: Orbánéknak is a vádlottak padján a helye

A német, szlovák és cseh lapok egyaránt kiakadtak amiatt, hogy a kormány jogi felelősségre vonást forszíroz az államadósság növekedése miatt.

Orbán Viktor autoriter állammá alakítja az országot, fejtegeti a liberális Süddeutsche Zeitung az Éljen Kína! Felejtsétek el Európát! című írásában Alex Rühle. És miközben a magyar miniszterelnök átformál, az EU csak szemléli a dolgokat, panaszkodik a szerző. Aki szerint a magyar miniszterelnök nem csinál titkot abból, hogy eltökélt “az egész ország átalakításában”. Az újság “lélegzetelállító tempóban” hozott kormányzati intézkedésekről ír, mondván: a parlament futószalagon hagyja jóvá a törvényeket. A lap beszámol a közmédiában eddig végrehajtott és az őszre beígért elbocsátásokról is, és azt hangoztatja, hogy “a még létező kevés független médiumot szabályszerűen megfojtják.” A cikkíró kitért arra is, hogy egy parlamenti különbizottság éppen most próbál olyan helyzetet teremteni, hogy a korábbi szocialista kormányokat az államadósság növekedése miatt “politikai bűncselekmény” vádjával bíróság elé állítsák.

Teljesen elintézni

Ez utóbbival foglalkozott „Elszámolás magyar módra” című elemzésében a baloldali Berliner Zeitung is. A cikk bevezetőjében Frank Herold azt hangoztatta: a magyar parlament ugyan szabadságon van, a Fidesz azonban ezekben a hetekben sem veszíti szem elől stratégiai célját. A politikai ellenfelet nem csak választásokon akarja megverni, de “teljesen el akarja intézni”. Az újság ennek kapcsán utalt arra, hogy a korábbi szocialista kormányfőket bíróság elé kívánják állítani és büntetőjogilag akarják felelősségre vonni az államadósság növekedéséért.

Orbán egykor Bokrost folytatta

A Sme című szlovák liberális napilap „Nagy adósság, rossz emlékezet” című kommentárjának szerzője, Peter Morvay azt állítja, hogy az államadósság növekedéséért való felelősségre vonásnak csak akkor van értelme, ha a cél nem az ellenzék megfélemlítése és a saját hibák eltakarása. Rámutat, hogy Magyarország államadósságának kérdése bonyolultabb annál, semmint kizárólag az utóbbi három szocialista kormányfőt terhelné felelősség a kérdésben. A problémát az új politikai elit az 1989 előtti rendszertől örökölte. Az első szocialista-liberális kormány volt az, amelyik államcsőd-közeli helyzetben elfogadta a megszorító Bokros-csomagokat. Orbán első ízben éppen ezeknek az intézkedéseknek a “brutális baloldali-populista kritikájával” került hatalomra, de kormányzása elején értelmesen folytatta azt a politikát, amelyet az általa “nemzet elleni bűntettnek” minősített takarékossági csomagok alapoztak meg a Sme kommentárja szerint.

Ám a második hatalomátvétel után Orbán újból költekezni kezdett, s növelte az államadósságot. Csak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap állította meg. Ma a szükségből erényt kovácsol, s úgy tesz, mintha ő lenne az adósság elleni legkitartóbb harcos. Elődei egyoldalú megvádolásával azonban csak a történelmet igyekszik meghamisítani. Elődeinek valóban vaj van a fején, de Orbánnak és társainak szintén a vádlottak padján a helye”, zárja írását Peter Morvay.

Az egyetlen nyertes

Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint a szlovák-magyar viszonyban láthatóan véget ért a nyári uborkaszezon, s nem meglepő, hogy elsőként a kettős állampolgárság témája került a figyelem középpontjába. Az „Állampolgár újratöltve” című kommentárban a szerző Nagy András ezzel kapcsolatban felteszi a kérdést: “Valóban jobban érzik magukat az itten magyarok itthon Szlovákiában azok után, hogy egyesek magyar állampolgársághoz is hozzájutnak?” Válasza: “Szerintem sajnos nem. Lehet jönni a mantrával, hogy többet nem hátrálhatunk, ez jár nekünk, egyébként is mi közük hozzá. De eddig az égvilágon senki sem cáfolta meg azt a sejtést, hogy az egész kettős állampolgársági ügy legnagyobb nyertese a jelenlegi magyar kormánypárt, esetleg a Jobbik lesz, mivel az újonnan magyar állampolgárságot szerző határon túli magyarok deformálni fogják a választási arányokat. Bár maga a választási törvény új változata még nincs kész, mindenki tudja, hogy az új állampolgárok kapnak szavazati jogot”, hangsúlyozta az Új Szó kommentárja.

Pannon prototípus

Az Euro című vezető cseh gazdasági hetilap legújabb számának a „Hová tegyük Európát?” című kommentárja szerint az Európai Unió mai szerkezete fenntarthatatlan, s változásokra szorul. Jefim Fistejn neves cseh publicista rámutat: Európa már régen nincs a világesemények középpontjában. “A régi világ olyan ambíciók terhét vette a vállára, amelyet nem bír el”, fejti ki Fistejn. Úgy véli, el kell fogadni, hogy eljött a többsebességű Európa ideje. “Az idei első fél évben az unió elnöki tisztségét Magyarország látta el, ahol jelenleg a hagyományos európai elképzelésektől kissé eltérő modell van megvalósulóban. A nemzetileg orientált, a gazdasági protekcionizmus elemeit magába foglaló, az erős államra és a szélsőségesen konzervatív értékekre koncentráló mai magyar kormány a jövőbeni politikai elrendezés prototípusának tekinthető. A nyugat-európai közhangulatból ítélve, amely minden következő választásokon megnyilvánul, az európai politikára eddig jellemző univerzalizmust rövidesen sajátos elszigeteltség válthatja fel”, állítja a tekintélyes cseh Euro kommentátora.

forrás:atv//MTI

Leave a Reply 284 megnézve, 1 alkalommal mai nap |