< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Újra kéne gombolni a kabátot

| Mobile | RSS

Újra kéne gombolni a kabátot

2011. augusztus 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Újra kéne gombolni a kabátot
A svájci frank száguldása nem egyszerűen a lakás-devizahitelesek nagy gondja, de érinti az egész magyar gazdaságot és a költségvetést is, hiszen vállalatok és önkormányzatok is súlyosan eladósodtak a svájci valutában. Ez a gazdasági növekedés megtorpanásával fenyeget.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csak azt tudta tanácsolni a bajba jutott adósoknak, hogy éljenek a fix árfolyam lehetőségével, majd tagadta, hogy ez jelentős plusz terhet jelent majd számukra 2014-ben, amikor lejár az árfolyamrögzítés és a felhalmozott különbözetet is ki kell fizetni. Ezzel megerősítette azt a kormányzati politikát, amely az érdemi megoldást halogatja, és a következő kormány nyakába varja.

A svájci frank szárnyalása nem csak a devizahiteleseknek jelent gondot, hiszen a megugró törlesztőrészleteket nyögő családok visszafogják a fogyasztásukat, ami az egész magyar gazdaságot visszahúzza. Ez különösen veszélyes, mert az exportágazatokat eddig húzó német gazdaság is lelassult. Súlyosbítja a helyzetet, hogy nem csak a magánszemélyek adósodtak el svájci frankban, de a vállalkozások és az önkormányzatok is, melyek adóssága növeli az államadósságot. A vállalkozások csődbe mennek, vagy kénytelenek alkalmazottakat elbocsátani. Ezzel nő a munkanélküliség, csökken a fogyasztás és emelkednek az állami kiadások.

forrás:népszavaonline//Füsi Piroska, Sas István, Zsebesi Zsolt /

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |