< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bevezette a többpártrendszert a szíriai elnök

| Mobile | RSS

Bevezette a többpártrendszert a szíriai elnök

Bassár el-Aszad szíriai elnök teljesítette a tüntetők egyik legfőbb követelését, és elnöki rendeletben engedélyezte a többpártrendszer bevezetését. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte, hogy a szíriai kormány erőszakkal verte szét a tüntetéseket.

Rendelettel engedélyezte Bassár el-Aszad államfő a többpártrendszer bevezetését Szíriában, teljesítve ezzel a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések egyik legfőbb követelését – adta hírül az állami hírügynökség.

A szíriai kormány már július végén elfogadott egy törvénytervezet, amely lehetővé teszi a többpártrendszer kiépítését az 1963 óta a Baasz párt által irányított országban, de a parlament mindeddig nem szavazta meg a javaslatot. Az elnöki rendelet felgyorsította a történelmi jelentőségű folyamatot, mert az érvénybe lépéséhez nem szükséges a parlament jóváhagyása, és azonnal érvénybe lép.

Mindeközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a szíriai kormányt, mert erőszakkal lépett fel a tüntetők ellen. A szíriai kormányerők a hét elején tankokkal vonultak be Hama városába, ahol több tucat ember meghalt. Emberi jogi szervezetek szerint vasárnap óta 140 halálos áldozata van a szíriai összecsapásoknak.

Az ENSZ BT, amelynek tagja a Szíria régi szövetségesének számító Oroszország is, először ítélte el határozottan a szíriai kormányzat akcióját – írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Az ENSZ BT európai tagjai szerették volna elérni, hogy a testület kemény határozatban ítélje el a szíriai kormányt.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a válságot csak a szíriai vezetésű politikai folyamatokkal lehet megoldani, ezzel lényegében kizárja a külső beavatkozás lehetőségét – írja a BBC tudósítója.

Szíriában márciusban kezdődtek a kormányellenes tüntetések a sikeres tunéziai és egyiptomi felkelések után. Aszad elnök reformokat ígért, de szerinte meg nem nevezett, külföldi hatalmak által támogatott fegyveres bűnbandák felelősek az erőszakért.
forrás:google

Leave a Reply 326 megnézve, 1 alkalommal mai nap |