< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Amerikai-rizikó: hétfőn akár 280 forintig erősödhet a svájci frank //American risk: up to 280 forints on Monday to boost the Swiss franc

| Mobile | RSS

Amerikai-rizikó: hétfőn akár 280 forintig erősödhet a svájci frank //American risk: up to 280 forints on Monday to boost the Swiss franc

A 2008-2009-es recesszióhoz hasonló méretű világgazdasági válságot indíthat el Amerika leminősítése, ezt mondják szakemberek. A híradónk által megkérdezett elemző szerint: ha a befektetők a hétfői piacnyitáskor kockázatosnak ítélik Amerikát, és elfordulnak tőle, akkor válságba kerülhetnek a világ nagy piacai, növekedhet a munkanélküliség és csökkenhetnek a bérek is. A menedékdevizák pedig, így a svájci frank, tovább erősödhetnek.

Régóta nem tapasztalt eladási hullám söpört végig az elmúlt néhány napban a nemzetközi piacokon, magyarázta Madár István, a Portfolio.hu elemzője. Szakemberek szerint könnyen lehet, hogy hasonlóan reagálnak majd a tőzsdék a leminősítés hírére is. A hétfői nyitáskor derülhet ki, lesz-e újabb pánik a börzéken. „Két verzió van. Van egy nagyon optimista, amelyik azt mondja, hogy az USA világhatalom, a dollár a legfontosabb tartalékdeviza”- vélekedett Madár István.

És ez így is marad az első változat szerint, azaz a leminősítés érdemben nem változtat a jelenlegi helyzeten. A másik, a pesszimista verzió azonban azzal számol, hogy a befektetők elfordulnak Amerikától, lassul a gazdaság, ez magával húzza a világpiacokat, és újabb – a 2008-ashoz hasonló – gazdasági válságot idéz elő. „Ennek a következménye az lehet, hogy Magyarországon is lassulás következne be, elérhetetlenné válna az áhított 3 százalékos gazdasági növekedési tempó, ennek nyilván olyan következményei lehetnek, hogy Magyarországon növekedik a költségvetési kiigazítási kényszer, a gazdaságban a bérnövekedés és a gazdasági lendület, a beruházások is alább hagynának” – vélekedett az elemző.

És megtörténne, amitől sokan félnek: még tovább erősödne a svájci frank. Madár István szerint ugyanis most a frank az egyik legnépszerűbb menedékdeviza, a befektetők szinte csak ebben bíznak. Ha újra erősödne, az az elemző szerint azt jelentené, hogy a forinttal szemben a jelenlegi euró-forint árfolyam szintjén, 270-280 forinton állna be a frank jegyzése.

atv.hu//forrás:atv

American risk: up to 280 forints on Monday to boost the Swiss franc

The 2008-2009’s recession of similar size may trigger global economic crisis, downgrading of America, say experts. According to analysts polled by the news: if the investors at Monday’s opening of the market when a risk is deemed America, and turn away from him, then a crisis may be the world’s major markets, increased unemployment and reduced wages may be as well. The refuge is foreign, and the Swiss franc, further intensified.

It has long been unprecedented wave of selling in the last few days on the international markets, explained Stephen Bird, the analyst Portfolio.hu. According to experts, it may well be that, like the stock markets will react to the downgrade news. Monday’s opening remain anonymous, will there be a new börzéken panic. “There are two versions here. There is a very optimistic, which says that the U.S. world power, the dollar is the most important reserve currency “- Stephen Bird thought.

And it will remain so for the first version, ie a downgrade did not substantially change the current situation. The second is the pessimistic version, however, assumes that investors will turn away from America, the slowing economy, which pull in the world markets, and later – in 2008 ashoz similar – economic crisis triggers. “The result may be that Hungary is a slowdown occurs, unavailable to the coveted three percent economic growth rate, is obviously a consequence may be that in Hungary the increase in the fiscal adjustment constraint, the economy, wage growth and economic momentum, the investment is below would leave “- commented the analyst.

And it happens that makes people fear: the Swiss franc strengthened even further. According to Stephen Bird is now one of the top asylum-franc exchange, investors rely almost exclusively this. If you re-strengthened the analysts say would mean that the HUF against the current euro exchange rate level would be 270 to 280 forints in the Franc subscription.

atv.hu / / source: atv

Leave a Reply 309 megnézve, 1 alkalommal mai nap |