< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: KÖZLEMÉNY. Adós, fizess!

| Mobile | RSS

KÖZLEMÉNY. Adós, fizess!

2011. augusztus 9. | hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai az illetékes Adóigazgatóságokkal együttműködve veszik fel a harcot az adótartozást felhalmozókkal szemben.

Az elmúlt napokban a Dél-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságnál vámkezelésre jelentkező cégek közül három esetben is adótartozást mutatott a nyilvántartási rendszer, ezért a vámeljárás alá vont árut a pénzügyőrök minden esetben visszatartották és intézkedtek a lefoglalás végrehajtása érdekében.

A Dél-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság területén vámkezelésre jelentkező cégek esetében két nap alatt közel 10.000.000,-Ft értékű végrehajtható adótartozást mutatott a nyilvántartás, a pénzügyőrök és az adóellenőrök hatékony együttműködése eredményeként az adósok 6.000.000,-Ft-ot azonnal megfizettek a lefoglalás elkerülése érdekében.

A fennmaradó adótartozás megfizetéséig az ügyfél által vámkezeltetni kívánt porszívó alkatrészeket és építési köveket a NAV lefoglalta.

Egy másik esetben a pénzügyőrök tíz tonna fagyasztott péksüteményt tartottak vissza, azonban a vámkezelést kérő cég a tartozását azonnal törlesztette, így ebben az esetben lefoglalásra nem került sor.

Egy következő alkalommal kiderült, hogy egy cég – amely kerékpár-alkatrészeket tartalmazó szállítmányt kívánt vámkezeltetni – csaknem 10.000.000.-Ft. különféle adónemekre vonatkozó tartozást halmozott fel. A vámkezelésre bemutatott áru a tartozás megfizetéséig lefoglalásra került.

Alig több mint 100.000.-Ft-os adótartozás miatt számíthat adóellenőrzésre az a magánszemély, aki a pénzügyőröknél kezdeményezett regisztrációs eljárást egy külföldről behozott 18.000.000.-Ft-os luxusautóra. Bár az adózó a tartozást megfizette, az adóhatóság további vizsgálatot rendelt el, miután kiderült, hogy az autó tulajdonosa semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik, sőt 15 éve még adóbevallást sem nyújtott be.

Suller György Attila őrnagy

vám- és jövedéki szóvivő

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

(+36-30/9-644-827)

Leave a Reply 317 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: