< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az amerikaiak fele szerint Obama nem érdemli meg az újraválasztást

| Mobile | RSS

Az amerikaiak fele szerint Obama nem érdemli meg az újraválasztást

A Gallup felmérése szerint Amerika 2012-ben egy olyan választás elé néz, amely jelentősen átrendezi a washingtoni politikai felállást.

Az amerikaiak 51 százaléka úgy gondolja, hogy Barack Obama elnök nem érdemli meg az újraválasztás – állította a Gallup és a USA Today napilap kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok alapján.

Az amerikai választóknak a kongresszusba vetett bizalma még alacsonyabb: mindössze 24 százalékuk véli úgy, hogy a szenátorok és a képviselők többségének dukálna még egy mandátum. Ez húsz éve – vagyis azóta, hogy a Gallup először feltette ezt a kérdést – a legrosszabb adat. A felmérés megállapításai arra utalnak, hogy Amerika 2012-ben egy olyan választás elé néz, amely jelentősen átrendezi a washingtoni politikai felállást, s amelyben a pártok valamelyike legkevesebb 20 helyet veszít majd a képviselőházban.
Barack OBAMA amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban

Az amerikaiak 56 százaléka gondolja úgy, hogy a körzetét képviselő honatyák megérdemlik az újraválasztást, ami nagyjából megfelel az 1994-es, a 2006-os és a 2010-es szintnek, amikor a törvényhozás egyik vagy mindkét háza gazdát cserélt.
Noha az megkérdezettek minimális többsége úgy gondolja, hogy Obama nem méltó egy második ciklusra, egy meg nem nevezett, elméleti republikánus elnökjelölt ellen még mindig 49-45 arányú győzelmet aratna.

“Ezek a számok még nem jelentik azt, hogy Obama veszíteni fog. Ám amikor a többség elégedetlen és az elnök támogatottsága nem éri el az 50 százalékot, ennek nagy a veszélye” – jelentette ki a USA Today című lapnak nyilatkozva Stuart Rothenberg, a pártoktól független Rotherberg Political Report elemző hírlevél kiadó-főszerkesztője.

A felmérés szerint a republikánus elnökjelöltek vetélkedésében 24 százalékponttal még mindig Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó áll az élen, ám pozícióit 17 százalékponttal máris fenyegeti a munkahelyteremtés terén elért sikerei miatt népszerűvé vált Rick Perry texasi kormányzó, aki még nem jelentette be hivatalosan indulási szándékát.

A további sorrend a következő: Ron Paul (14 százalék), Michele Bachmann (13), Newt Gingrich (7), Herman Cain (4), Tim Pawlenty (3), Jon Huntsman (2) és Rick Santorum (1).

A csütörtöktől vasárnapig egy 1319 fős, felnőtt mintán elvégzett felmérés 4 százalékpontos lehetséges hibahatárral számol.
forrás:hiradó

Leave a Reply 337 megnézve, 1 alkalommal mai nap |