< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Uzsora: Annyira félnek, hogy akár maguknak is kiásnák a gödröt //Usury: I was so afraid to even dig themselves a hole

| Mobile | RSS

Uzsora: Annyira félnek, hogy akár maguknak is kiásnák a gödröt //Usury: I was so afraid to even dig themselves a hole

2011. augusztus 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

“Általánosnak mondható, hogy az uzsorások áldozatainak testi épsége, sőt élete is veszélybe kerül. A mi látókörünkbe került esetekben is rendszeresen vannak halálos áldozatok” – nyilatkozta az atv.hu-nak a Csepel-szigeten történ gyilkosságokkal kapcsolatban az uzsorásügyek elsőszámú hazai szakértőjeként ismert Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere.

Mali azt mondta, az uzsora bűncselekmény jobban jövedelmez, mint a drog-, vagy a fegyverkereskedelem. Példaként említette, hogy egy havi 100 százalékos kamatos kamatra adott 10 ezer forintos kölcsönnél egy év után mintegy 40 millió forintra rúg a tartozás.

A behajtásnál természetesen a megfélemlítés, a terror a legfőbb eszköz. “Tipikusnak mondható a nagy fekete autó, a kigyúrt figurák, az öblös duma és a hatósági kapcsolatok emlegetése. Ezek a bűnözök igazi pszichológusok, akik tisztában vannak azzal, hogy ha le tudják uralni az áldozatukat, akkor mindent megtehetnek vele. Az egyik, általunk ismert uzsorás szó szerint egy törpe, mégis olyan, mintha az ördög bújt volna belé, mindenki retteg tőle. Sokszor az uzsorásokat körbelengő történetek, legendák is elegendőek a pszichikai uralomvételhez” – fogalmazott Mali, aki még azt is el tudja képzelni, hogy a csepelihez hasonló esetben az áldozatok akár maguknak is kiásnák a gödröket, annyira a bűnöző hatása alá kerülhetnek.

Amennyiben a pszichikai dresszúra nem vezet célhoz, jöhet a fizikai erőszak. “Volt olyan eset, amikor az uzsorások az 5 éves gyereket kihajították a csukott ablakon, majd az asszonyt hajánál fogva kirángatták a kocsiba, elhajtottak vele, és eladták prostituáltnak” – mondta példaként a polgármester.

Tapasztalatai szerint addig nem lehet megszabadulni az uzsorásoktól, amíg az áldozat az üldözött vad szerepében marad. “Ha a vad menekül, akkor a vadász mindig is üldözni fogja, de ha szembefordul az üldözőjével, akkor a szerepek felcserélődhetnek. Az általunk kezelt ügyekben mi mindig erre tesszük a hangsúlyt, és sokszor már akkor megoldódnak a problémák, amikor megtudják, hogy mi segítünk a szerencsétlen áldozatoknak. De az is sokat segít, ha alapos gyanú esetén nagyszabású kommandós akcióval veszi őrizetbe a rendőrség az érintettek” – tette hozzá Mali.

forrás:atv.hu/Sebestyén István

Usury: I was so afraid to even dig themselves a hole

“Not at all seems to be that the loan sharks to victims of physical safety and even lives at risk. Our látókörünkbe been cases regularly are killed” – said the atv.hu’s Csepel Island historian murder in connection with the uzsorásügyek the number one domestic expert known as Mali Zoltan Drávapiski mayor.

Mali said the criminal usury in the more lucrative than drug or arms trafficking. As an example, mentioned that a 100 percent interest compounded monthly, where a 10 year loan of $ 40 million forints to kick the debt.

The recovery poses, of course, of intimidation, terror is the main instrument. “Is typical of the big black car, the bulk up pieces of bowl Duma and official relations mentioning. These criminals real psychologists who are aware that if you are able to dominate the victim, then everything can do with it. One is we know it Jew is literally a dwarf, it is as if the devil was in him, everyone is afraid of him. A lot of times uzsorásokat around swinging stories, legends are sufficient psychological uralomvételhez “- said Mali, who even can imagine that the csepelihez similar case even the victims themselves to dig holes, so the offender may be under the influence.

If the goal does not lead to psychological dresszúra, come to physical violence. “There was a case where the loan sharks in the 5 year old child thrown out of the closed window, and when the woman with its dragged to the car, drove away with him, and sold into prostitution,” – said the mayor as an example.

In your experience, you will not be getting rid of uzsorásoktól while the victim remains in the role of the hunted game. “If the wildlife refuge, the hunter has always been chasing will, but if it challenges the actor with, then the roles are reversed. We have handled cases we will always do so we put the emphasis, and many times have you solved the problem when you know that we can help the unfortunate victims. But it is also helpful if reasonable suspicion when a large-scale commando action the police take custody of the parties concerned “- added Mali.

Source: atv.hu / Stephen Sebastian

Leave a Reply 338 megnézve, 1 alkalommal mai nap |