< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Havi 100 millió forint eltitkolt bevétel miatt rejtették el a 16 raklapnyi kontrollszalagot

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Havi 100 millió forint eltitkolt bevétel miatt rejtették el a 16 raklapnyi kontrollszalagot

2011. augusztus 19. | hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának és a Bevetési Főigazgatóság Járőr Igazgatóságának 20 fős ellenőri csoportja összehangolt vizsgálatot folytatott egy budapesti székhelyű élelmiszerkereskedőnél. A pincéből előkerült 16 raklapnyi pénztárgép-kontrollszalag alapján előzetesen mintegy havi 100 millió forintra becsülhető az adózó eltitkolt bevétele. A NAV azonnali átfogó vizsgálatot rendelt el.

Az ellenőrzés egy korábbi vizsgálat tapasztalatai alapján indult, amely során a társaság vezetője azt nyilatkozta, hogy pénztárgépeik kontrollszalagjait havi rendszerességgel bezúzzák, így azokat akkor nem tudta a revízió rendelkezésére bocsátani. Az ellenőrök megvizsgálták az üzemeltetett pénztárgépeket, felvették az alkalmazottak nyilatkozatait, valamint lementették a helyszínen talált számítógépeken tárolt vezetői információs rendszer adatait.

A pénztárgép-kontrollszalagok átadására történő felhívásra az ügyvezető továbbra is úgy nyilatkozott, hogy azok – a rendszeres megsemmisítésnek köszönhetően – már nem lelhetők fel. Ennek ellenére az adóhatóság szakemberei több, eredetileg zárt helyiséget is felnyittattak adózóval, míg végül az egyik pincehelyiségből közel 16 raklapnyi kontrollszalag került elő, amelyet a hatóság azonnal lefoglalt és elszállított.

A lefoglalt és a lementett iratanyagok, adatok vizsgálata folyamatban van, az azonban már az előzetes számítások alapján is megállapítható, hogy a kontrollszalagok és a tényleges forgalmi adatok között havonta nagyságrendileg 100 millió forintos eltérés mutatkozik, amely több évre vetítve milliárdos összegű bevétel eltitkolását valószínűsíti. Mindemellett a foglalkoztatottak bejelentett és a kifizetett bére, prémiumai tekintetében is olyan visszaéléseket tárt fel az adóhatóság, amelyek további tízmilliókkal károsították meg a központi költségvetést.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága azonnali átfogó ellenőrzést rendelt el az adózónál.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Németh Gabriella

szakmai tanácsadó, szóvivő

30/627-6768

Leave a Reply 511 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: