< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ez volt a héten Matolcsy megbukott

| Mobile | RSS

Ez volt a héten Matolcsy megbukott

2011. augusztus 21. | hozzászólás | Közélet

Ez volt a héten
Matolcsy megbukott

Nulla, azaz nulla százalék a gazdasági növekedés 2011 második negyedévben – adta hírül nemrég a KSH. Ez önmagában nem lenne riasztó adat, hiszen 2009-ben volt ez a szám erősen negatív is. Viszont ha ennek ellenkezőjére, az adócsökkentésből finanszírozott növekedésre épült a kormány egy éves gazdaságpolitikája, az komoly baj. Így nyugodtan jelenthetjük ki: Matolcsy megbukott.

A kormány gazdaságpolitikája 2010-es hatalomra jutását követően néhány nap alatt bukott meg. Az ugyanis első ízben a megnövelt költségvetési hiányra, azaz lényegében egy hitelből finanszírozott növekedésre épült volna. A terv talán működött volna, talán nem: ezt sosem tudjuk meg, mert az Európai Bizottság meglehetősen gyorsan világossá tette, hogy követni kell a Bajnai-kormány által kijelölt költségvetési pályát. Ezt Orbán szemmel láthatólag azóta sem tudta lenyelni az EU-nak, ezért is tett Unió-szkeptikus kijelentéseket (meglehetősen paradox módon) még az EU első embereként, a magyar elnökség idején is.

Erről az első bukásról a Fidesz maximum annyiban tehet, hogy ellenzéki pártként nem mérte fel reálisan, mit tehet majd kormányon – holott legalább másfél éve biztosan tudhatta, hogy ha nem szakad le az ég ők következnek a hatalomgyakorlók sorában. Ekkor került előtérbe a lényegében máig uralkodó gazdaságpolitikai szemlélet: főleg az átlagos keresetűek és a szegények kárára történő megszorításokból próbálja a kormány finanszírozni a gazdagabbak adócsökkentését, reménykedve abban, hogy a náluk maradt pénz felpörgeti a gazdaságot és munkahelyeket teremt – így jobb lesz a szegényebbeknek is.

Ezzel a szemlélettel persze több probléma van. Az első és legfontosabb, hogy az úgynevezett „leszivárgás-elméletet” (azaz, hogy a gazdagabbak pénze a fogyasztás és a munkahelyteremtés miatt a szegényebbekhez kerül) ezerszer cáfolták közgazdászok, a Fidesz mégis hinni látszik benne. A második, hogy ez a politika sikertelensége okán elképesztő károkat okoz. Az ugyanis, hogy az adócsökkentéssel, a szociális juttatások és a családtámogatások megkurtításával, az adójóváírás kivezetésével – folytathatnánk napestig – a kisebb keresetűek jártak rosszul, rövidtávon nem visszafordítható folyamat.

Azaz valami olyasmiért jártak rosszul néhány millióan, aminek az égvilágon semmi haszna nem volt. Amikor végre Orbán Viktor miniszterelnök számára is világossá vált, hogy itt valami nem stimmel, például egyáltalán nem indult be a gazdaság, és munkahelyből és csak harmincezerrel lett több – ennek egy része ráadásul szezonálisan – nem pedig egymillióval, akkor azt mondta: „nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg”. Ez a mondat sajnos annyira kevés és értelmetlen, hogy nem is szorul további elemzésre.

Természetesen a kormány a gazdaságpolitika árát már régen megfizettette az emberekkel, nagyjából akkor, amikor a Matolcsy-féle orosz rulett-politikába belevágott. A 0%-os növekedés még nem jelenti, hogy sikerült kifogni azt a töltényhelyet, ahol a golyó van, de azt igen, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika mellett egyetlen racionális érv maradt: hogy a kormánynak ne kelljen belátnia saját kudarcát. Az Orbán által bejelentett hiánycél tartása mellett annál több érvet lehet felsorakoztatni, de ez a gyakorlatban további megszorításokat, de legalábbis jelentős kiadáscsökkentést jelent. És mint Orbántól tudjuk, a megszorításokra épülő politika eredménytelen, legalábbis minden alkalommal, hogy a Fidesz ellenzékbe kerül.

A probléma az egésszel nem a hitelesség, az sajnos régen nem érdekel senkit. Hanem az, hogy a gazdaságpolitika nem számítógépes játék, amelyben ha nem sikerült legyőzni a főellenséget, újratöltjük a pályát, majd megpróbáljuk másképp. Itt minden kísérletnek súlyos ára van, amit pontosan az emberek fizetnek meg. Orbán legnagyobb hibája még nem is az, hogy kockáztatott, hanem az, hogy nem hallgatott egyetlen mértékadó közgazdászra sem, amikor azok azt mondták: Matolcsy tervei légvár-kategóriás fantazmagóriák.

Ez történik az országgal, ha olyan miniszterelnököt választ magának, aki valódi szakértők helyett kontraszelektált bólogatókkal veszi körbe magát.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: