< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Saját embere bírálta Orbánt: “A kormánynak le kell nyelnie a békát”

| Mobile | RSS

Saját embere bírálta Orbánt: “A kormánynak le kell nyelnie a békát”

2011. augusztus 22. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Azt a békát le kell nyelnie a kormánynak, hogy nem kellett volna ennyit ígérnie – nyilatkozta az Origónak adott interjúben Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki ma már nem vállalna hasonló tisztséget.
Gyurcsány Ferenc még úgy csinált, mintha kíváncsi lett volna a közgazdászok véleményére, létrehozott testületeket, de szinte soha nem hallgatott rájuk. Most annyi a változás, hogy nemigen szólítják meg a kormányon kívüli közgazdászokat, így azoknak nincs is lehetőségük hatást gyakorolni – mondta Chikán Attila volt gazdasági miniszter az Origónak adott interjújában. Hiába próbálna tanácsot adni a kormánynak, nem kíváncsiak rá – mondta. “A kormány általános irányvonala és az általam vallott gazdaságpolitikai nézetek nem passzolnak egymáshoz” – magyarázta, és leszögezte, most már nem vállalna miniszteri tisztséget.

Chikán Attila
A Corvinus Egyetem egykori rektora bírálta a jelenlegi kormány munkáját, szerinte ugyanis abban nincs presztízse a szakmai munkának. Matolcsy György gazdasági miniszter gazdaságpolitikája, amely szerint a belföldi kereslet erősítésével kell építeni a növekedést, egy olyan kis, nyitott gazdaság esetén, mint a magyar, szinte tankönyvszerűen megvalósíthatatlan – fogalmazott, hozzátéve: sok szerencsével bejöhetett volna, de nem alakultak jól a dolgok – írja a hvg.hu.

Chikán szerint Orbánék túl nagyokat ígértek, példaként a tíz év alatt létrehozandó egymillió új munkahelyet, illetve a legalább három százalékos, de jó esetben akár öt-hét százalékra felpörgő gazdasági növekedést említve. Ez a növekedési ütem messze nincs benne a magyar gazdaságban, nem lehet megcsinálni, különösképpen nem azzal az intézkedéssorozattal, amellyel a kormány ennek nekiindult – mondta.

Chikán arról is beszélt, soha nem értette, hogy miért nem volt felkészültebb a kormányrúdhoz került csapat, hiszen jó ideje már lehetett tudni, hogy megnyerik a választást, ennek ellenére előzetes hatástanulmányokat nem készítettek, nem gondolták végig, mihez akarnak kezdeni az országgal. Azt azonban szerinte a kormány javára kell írni, hogy nekilátott pár olyan dolognak (szociális juttatások, oktatás, egészségügy), aminek elődei nem, holott már a rendszerváltás óta tudott dolog, hogy meg kellene csinálni.

A közgazdász szerint az Orbán-kormánynak világos társadalom- és gazdaságképe van, és az oda vezető út alapkövei is látszanak, de közben mintha nem tulajdonítanának kellő jelentőséget a gazdaságnak, a gazdasági törvényszerűségeknek, a termelő szféra igényeinek. Chikán az interjúban a felsőoktatási törvény körüli bizonytalanságról is beszélt: „Hozzálátott a munkához, de hogy milyen lesz az új oktatási rendszer, azt a mai napig nem tudjuk, és azt sem tudjuk, mi lesz a következménye.”
forrás:168 óra

Leave a Reply 349 megnézve, 1 alkalommal mai nap |