< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Szeged Somogyi könyvtár, megjelent a Szeged-monográfiai -reprint I. kötet// Horányi Elek: Memoria Hungarorum

| Mobile | RSS

Szeged Somogyi könyvtár, megjelent a Szeged-monográfiai -reprint I. kötet// Horányi Elek: Memoria Hungarorum

2011. augusztus 23. | hozzászólás | Kultúra

Megjelent a Szeged-monográfia – reprint I. kötet

Régi hiányt pótolt a Somogyi-könyvtár a Szeged története című sorozat első részének hasonmás kiadásával. A város krónikáját öt kötetben összefoglaló monográfia első kötetét évek óta hiába keresték a téma iránt érdeklődők, így a sorozatot sem lehetett hiánytalanul összegyűjteni. A Szeged története I. kötet reprint változata, a sorozat többi részével együtt a Somogyi-könyvtárban kapható.

Horányi Elek: Memoria Hungarorum
A Somogyi-könyvtár hónap könyve sorozatában ezúttal Horányi Elek (1736-1809) piarista áldozópap, tanár Memoria Hungarorum című munkáját ajánlja olvasói figyelmébe. A magyar irodalomtörténet kiemelkedő írói lexikona 1145 szerző életrajzát foglalja össze. A háromkötetes adattár Bécsben és Pozsonyban, 1775 és 1775 között jelent meg. Horányit „műve megírására a külföldi tudósoknak a magyar irodalmat lebecsülő véleménye indította, a magyar irodalom valódi értékét szerette volna megismertetni a külföldi tudósokkal” – írja a könyvtár honlapján (www.sk-szeged.hu) is olvasható ismertető szerzője, Horniczky Anikó.
A Memoria Hungarorum köteteit a könyvtár földszintjén, az adminisztrációval szemben található tárlóban láthatják az érdeklődők.

Sarkadi Imrére emlékezik a Somogyi-könyvtár

Sarkadi Imrére emlékezik a Somogyi-könyvtár születésének 90., halálának 50. évfordulója alkalmából. A második emeleti olvasóteremben augusztus 20-ig megtekinthető kamara-kiállítás az író életének legfontosabb pillanatait villantja fel. Az alig negyvenéves életút önmagában is kalandos regény: Sarkadi volt gyógyszerészsegéd, nyomdász, újságíró és dramaturg. Az elbeszélő próza mellett drámákat is írt. 1951-ben bekövetkező halála – amely máig tisztázatlan – törte ketté pályáját. Az ötvenes évek csodagyerekeként emlegetett író önpusztító tehetség volt. Regényei, drámái és elbeszélései várják az olvasókat a Somogyi-könyvtár polcain.

Andóczi Balogh Éva

PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár
06 30 492 9099

Leave a Reply 619 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: