< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázárék nekimentek Hoffmann-nak

| Mobile | RSS

Lázárék nekimentek Hoffmann-nak

2011. augusztus 26. | hozzászólás | Közélet

oktatási államtitkár állításával szemben nem érkezett meg Hódmezővásárhelyre az ingyenes tankönyveket fedező állami normatíva. A Lázár János által vezetett város felkéri Hoffmann Rózsát, hagyja abba a közvélemény félretájékoztatását.

„Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár tájékoztatásával szemben az ingyenes tankönyvekre vonatkozó állami normatíva nem érkezett meg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. A Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint ráadásul a 28,8 millió forintra rúgó normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csupán a szeptember hónap elején. A tankönyveket az önkormányzat fogja meghitelezni a tankönyvterjesztő cég felé.

„Tisztelettel arra kérjük Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonyt, hogy a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz” – szólítja fel a nyílt levélként is értelmezhető közlemény az államtitkárt.

Az állami normatívával szemben a tankönyvek hiánytalanul megérkeztek Hódmezővásárhelyre. A város valamennyi oktatási intézményében a tankönyveket – mind az ingyenes, mind a térítés ellenében átadásra kerülő könyveket – a diákok kivétel nélkül átvehetik, így semmi nem árnyékolhatja be a tanév kezdését – derül ki az önkormányzat közleményéből.

A város és a tankönyvesek között egyébként van egy régebbről húzódó vita is. Az önkormányzat ugyanis valamilyen „elszámolási vita” miatt tavaly mintegy 10 millió forint értékű számlát nem fizetett ki a tankönyvterjesztő cégnek.

Mint korábban írtuk, Hoffmann Rózsa kedden kijelentette, hogy ők nem hibáztak, átutalták a pénzt, de az önkormányzatok biztos már elköltötték. A Nemzeti Tankönyvkiadó évnyitóján azt mondta, hogy a tankönyvtámogatás nem címkézett pénz formájában érkezett az önkormányzatokhoz, így azt bizonyára elkölthették.

Valaki tehát nem mond igazat: vagy a Lázár János Fidesz-frakcióvezető által vezetett város, vagy az oktatás államtitkár. A szokatlanul kemény levél azt sejteti, hogy erős feszültség alakult ki a frakcióvezetó-polgármester és Hoffmann között.

Mint ismeretes a tankönyvterjesztők bojkottot kezdtek, miután az elmúlt tizenkét napban közel harminc érintett önkormányzat – köztük Hódmezővásárhely – sem rendezte tartozását. A bojkott értelmében az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Ha nem lesz megegyezés, tízezer diák maradhat könyv nélkül.

Az érintett önkormányzatok sem a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületét (TVOT), sem a terjesztőket nem keresték meg tavalyi tartozásuk rendezése miatt. A TVOT elnöke, Szarvas-Ballér Judit azt mondta: nemhogy pénzt nem kapott senki, de információi szerint tárgyalások sem voltak.

Közben levélben fordult az oktatási államtitkár azon települések önkormányzataihoz, ahol problémák merültek fel a tankönyvszállítással kapcsolatban; a válaszokat hétfőig várják.

A probléma 26 vagy 27 önkormányzatot érint, és országos szinten 100 millió forintos tételről van szó. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott, a probléma meg fog oldódni, több önkormányzat nyilatkozott már úgy, hogy akárhogyan, de előteremtik a szükséges forrásokat.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: