< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Óriási leépítés a honvédségnél

| Mobile | RSS

Óriási leépítés a honvédségnél

2011. augusztus 26. | hozzászólás | Közélet

Miközben tavasz óta arról beszél a kormány, elfogadhatatlan, hogy a hivatásosok korábban mennek nyugdíjba, mint az átlagos nyugdíjkorhatár, a honvédségtől újabb ezer embert küldenek el még az idén – tudtuk meg. Elsősorban azoktól válnak meg, akiket szolgálati nyugdíjba küldhetnek. A leszereltetéssel sietni kell, a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszert ugyanis jövőre eltörli a kormány. Ezzel a döntéssel saját magát hazudtolta meg a kabinet.

Információinkat több helyről megerősítették, ennek ellenére a szaktárca tagadta, hogy “1000 embert szolgálati nyugdíjba küld”. Ez a megfogalmazás persze a leépítés szándékát nem cáfolja.

Meghazudtolta magát a kormány. Arról döntött ugyanis, hogy a honvédség kötelékein belül újabb ezer embertől válik meg – tudtuk meg. Az ok a pénzhiány. Egyelőre még keresik a kirúgható embereket, de információnk szerint azok lesznek az áldozatok, akiknek megvan a 25 éves szolgálati jogviszonya. Őket korai nyugdíjba küldik. Értesülésünkre a honvédelmi tárca azzal reagált, hogy információink “nem helyesek, a Honvédelmi Minisztérium nem tervezi, hogy 1000 embert szolgálati nyugdíjba küld”. Az értesülést viszont két, a területet jól ismerő forrásunk is megerősítette.

Mindebből az következik, hogy borul az egész eddigi kormányzati kommunikáció, amely a kedvezményes nyugdíjak elvételére épült. Sőt, Orbán Viktor kijelentése sem állja meg a helyét. A miniszterelnök ugyanis azt mondta, nem lehet megengedni, hogy negyvenegynéhány éves korban életerős emberek elhagyják a munkaerőpiacot. “Ha a rendvédelmisek úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni. Én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét” – mondta Orbán. Most kiderült, mindez csak üres frázis, a gyakorlatban még az aktív állomány foglalkoztatására sincs fedezet és szándék.

A kiszivárgott elképzelések szerint a kormány azt tervezi, hogy a korábbi hivatásosokat a közmunkások felügyeletével bízza meg, intézkedési jogosultsággal és jogi védelemmel látja el őket, szolgálati ruhát, bilincset, vegyi eszközt, gumibotot ad nekik, de lőfegyvert nem. De “egy kommandósból akár adóügyintéző is lehet” – hangoztatta nemrég egy fideszes politikus. Már ebből is látszik, hogy a kabinetnek fogalma sincs, mihez kezdene a szolgálatban fizikailag vagy lelkileg megrokkant hivatásosokkal. Pedig lett volna idő ennek átgondolására, a harc ugyanis kora tavasz óta tart. A rendvédelmiek március végén alapítottak demonstrációs bizottságot, miután a kormány bejelentette: eltörölné a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszert. Április 9-től többnapos akciósorozatot tartottak, április 16-án pedig utcára vonultak. Május elején újabb megmozdulás volt, ahol már – a korábban korkedvezményes nyugdíjjal nyugdíjba vonult – Pintér Sándor belügyminiszter is megjelent. Május 16-án alakult sztrájkbizottsággá a demonstrációs bizottság, ezzel reagáltak a szakszervezetek arra, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a korhatár alatti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás kifejezetten az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, 57 év alatti fegyveres és rendvédelmi dolgozókra vonatkozik. Lázár egyébként úgy fogalmazott: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson 30 ezer életerős, munkaképes ember ellátására.

Hiába hangoztatták többször az érdekvédők, hogy hamis a kormány állítása, miszerint 30-40 évesen mehetnek nyugdíjba a rendőrök vagy a katonák. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók ugyanis a mindenkori öregségi korhatár előtt öt évvel mehetnek nyugdíjba. Csak akkor mehetnek 25 év szolgálati jogviszony után (akár mondjuk 50 évesen) nyugdíjba, ha fizikai vagy mentális egészségkárosodás miatt alkalmatlanná válnak a feladatra. Van még egy eset: ha a kormány beosztásokat szüntet meg és az érintetteknek nem tud munkát adni, akkor 25 év jogviszony után szintén lehetőség van a korai nyugdíjazásra, de ebben az esetben a teljes nyugdíjának csak 65 százalékára jogosult a dolgozó. A kormány tehát bűnbaknak állította be a rendvédelmieket. Az egyik tiltakozás után a fidesz-frakció közleményében például úgy fogalmazott: míg a kormány és az annak munkáját támogató frakció azt akarja – és ezért mindent meg is tesz -, hogy minél több ember dolgozhasson Magyarországon, addig vannak olyanok, akik politikai és önös érdekeik által vezérelve éppen a munkába jutást akadályozzák. Kijelentették azt is, “a mi feladatunk az, hogy megnyerjük az ország egyik legnagyobb háborúját, amelyet a munkanélküliség ellen vívunk. Ebben csakis azok lehetnek szövetségeseink, akik akarnak dolgozni. Az útzárakat és tiltakozó demonstrációkat szervezők bebizonyították, hogy ők nem akarnak, és politikai céljaik érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a munkába jutásban másokat is akadályozzanak”.
Az elégedetlen szakszervezetek szeptemberre újabb tüntetéssorozatot szerveznek, a kezdőnap szeptember 29-e lesz. A megmozduláshoz több mint ötven szakszervezet és társadalmi szervezet csatlakozott.

Büntetik a korhatár alattiakat

– Január 1-től a hivatásos állomány tagjai is csak az öregségi korhatár elérésekor mehetnének nyugdíjba
– A korhatár alattiak ellátás helyett szolgálati járadékot kapnak majd, ami után adót kell fizetni
– Húsz százalékkal csökken a nyugdíjban maradó korhatár alattiak pénze
– Aki visszamennek dolgozni, a szolgálati nyugdíjuknak megfelelő nettó bért kapnak majd
– Nincs válasz arra, hogy a 38-40 ezer nyugdíjasnak milyen munkát adnának
– Aki egészségileg alkalmatlanná válik a szolgálatra, hat hónapig a fizetése ötven százalékát kapja majd, ha ezidő alatt nem talál munkát, utcára kerül
– Aki könnyített szolgálatot kér, csökkentett fizetést kap

forrás:népszavaonline/Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 343 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: