< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Semjén: elképesztő a szlovák elnök

| Mobile | RSS

Semjén: elképesztő a szlovák elnök

Megdöbbenésének adott hangot Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Ivan Gasparovic szlovák államfő Esterházy János felvidéki magyar politikust fasisztának, Hitler barátjának minősítő nyilatkozata miatt.

Hihetetlen, hogy egy köztársasági elnök ilyen elképesztő dolgot mondjon. Gasparovic elnök vagy súlyos történelmi tévedésben van, és elemi ismeretei hiányoznak a szlovák történelemről, vagy – és ez a rosszabb – magyar- és katolikus ellenes támadásról van szó – mondta a szlovák államfő kijelentése kapcsán Semjén Zsolt a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: Esterházy János, aki nemcsak a magyarság, hanem a lengyelek emblematikus alakja is, az egyetemes emberi jogok szimbóluma, az egész szlovák parlamentben az egyetlen képviselő volt, aki a zsidótörvények ellen szavazott.

A magyar-szlovák viszonyról szólva Semjén Zsolt úgy fogalmazott: „görcsösen törekszünk arra, hogy Szlovákiával jó legyen a viszonyunk”, néhány dolog azonban akadálya ennek. A Benes-dekrétumok még mindig hatályban vannak, a kollektív jogfosztást megtartotta szlovák jogrend, megszületett a diszkriminatív nyelvtörvény, ellentétben a nemzetközi joggal és a szlovák alkotmánnyal megfosztják állampolgárságuktól azokat, aki felveszik más ország állampolgárságát, miközben Szlovákia kiterjesztette a szlovák állampolgárságot a világon bárhol lakó szlovákokra – sorolta.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar kormány különbséget tesz a szlovák politika és a szlovák nép között. A szlovákság felé a kezünk ki van nyújtva, a szlovákokkal sorsközösségben vagyunk. Hozzátette: a felvidéki magyaroknak azt tanácsolják, hogy ha fel kívánják venni a magyar állampolgárságot, jöjjenek át Magyarországra, a kérvényüket bármelyik önkormányzatnál beadhatják, Magyarország pedig egyetlen országnak sem szolgáltat ki állampolgársági adatokat.
forrás:mr1

Leave a Reply 271 megnézve, 1 alkalommal mai nap |