< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tripoliban a felkelők az urak – “horror” az Abu Szalim kórházban

| Mobile | RSS

Tripoliban a felkelők az urak – “horror” az Abu Szalim kórházban

A magyar nagykövetség koordinálja a külföldiek kimenekítését Tripoliból, két hajó is érkezik Máltáról, az első napon ötven, a másodikon hatvan külföldi állampolgárt tudnak kimenekíteni. Ezzel egy időben a brit repülök Szirtet, Kadhafi szülővárosát bombázzák. Közben Tripoliban horrorisztikus látvány tárult a felkelők szeme elé – felfedeztek egy kórházat, ahol már napok óta bomlott több száz holttest.

Hajókkal menekítik a külföldieket – köztük egy magyar állampolgárt – Tripoliból, Líbia fővárosából; a mentőakciót a városban szinte egyedüliként működő külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja. Galli László tripoli főkonzul azt mondta, hogy Máltáról küldenek két hajót, amelyekkel az első napon ötven, míg a második napon hatvan külföldi állampolgárt tudnak kimenekíteni a líbiai fővárosból.

A diplomata szerint a távozók között amerikai, belga, brit, francia, ukrán és orosz állampolgárok vannak. Megerősítette, hogy egy magyar állampolgár is van közöttük. A főkonzul kérdésre elmondta azt is, hogy még mindig nem állt helyre a vízszolgáltatás Tripoliban, amit azért állítottak le, mert elterjedt, hogy megmérgezték a vizet.

Magyarország segítene az újjáépítésben

Magyarország bejelentette, hogy kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében. Martonyi János külügyminiszter a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében üdvözletét fejezte ki Musztafa Abdul-Dzsalílnak abból az alkalomból, hogy az “ÁNT felszabadította az észak-afrikai országot a diktatúra alól” – tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t. A miniszter a levélben megerősítette, hogy Magyarország az ÁNT-t ismeri el a líbiai nép törvényes képviselőjének. Budapest már korábban felvette a kapcsolatot a szervezettel, külügyminiszteri különmegbízott által, aki Martonyi János levelét személyesen adja át Abdul-Dzsalíl elnöknek – közölte a tárca.

Aggódik az ENSZ

Közben az ENSZ felszólította a líbiai konfliktus minden résztvevőjét, hogy fékezzék meg az erőszakot és a bosszút. A nemzetközi szervezet azután tette közzé felhívását, hogy kiderült, mind a lázadók, mind Kadhafi csapatai brutális gyilkosságokat követtek el.

A harcok annak ellenére folytatódtak Tripoliban, hogy a város nagy része már a felkelők ellenőrzése alatt áll. Csütörtökön főleg a főváros Abu Salim nevű kerületében erősödtek a tűzharcok, ez az egyik utolsó kerület, melyet Kadhafi ellenőrzése alatt tart.

Horror a kórházban

Egy BBC tudósító közben beszámolt az Abu Szalim kórházban uralkodó horrorisztikus állapotokról. A riporter férfiak, nők és gyermekek rothadó holttestét látta a kórházban, ahonnan az orvosok és ápolók azt követően menekültek el, hogy kitörtek volna az összecsapások a felkelők és Kadhafi csapatai között. A helyi lakók közül többen a rezsimet vádolták a kórházban lévők meggyilkolásával, de egyelőre nem egyértelmű, hogy miként haltak meg az áldozatok.

Átköltöznek Tripoliba

A felkelők megpróbálták elérni Kadhafi szülővárosát, Szirtét is, de heves ellenállásba ütköztek. A BBC arról is beszámol, hogy NATO vadászgépek légicsapást mértek a városra késő este. Az Átmeneti Nemzeti Tanács pedig bejelentette, hogy áthelyezik politikai bázisukat a lázadók eddigi „fővárosából”, Bengáziból az igazi fővárosba, Tripoliba. Ali Tarhuni, a tanács alelnöke, a gazdasági és olajipari ügyekért felelős “minisztere” csütörtök éjjel közölte, hogy megkezdik a munkát a fővárosban. Megerősítette, hogy a legfőbb politikai vezetők, köztük Musztafa Abdul-Dzsalíl, az ÁNT elnöke, csak a biztonsági helyzet normalizálása után hagyja el Bengázit és települ át Tripoliba.

Egyébként két hét huzavona után az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság megállapodott 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a külföldön befagyasztott líbiai javakból, így Washingtonnak nem kell szavazást kérnie az ENSZ Biztonsági Tanácsában az összeg folyósításáról. Dél-Afrika, amely jelenleg a BT nem állandó tagja, makacsul ellenezte, hogy a pénzt közvetlenül a líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) folyósítsák, mert álláspontja szerint ez egyet jelentene a tanács automatikus elismerésével.

Utalják a pénzt

A 1,5 milliárd dollár egyharmadát nemzetközi humanitárius szervezeteknek utalják át, 500 millió dollárt az ÁNT számláira utalnak bérkifizetésekre és az alapvető szolgáltatások finanszírozására, a maradék 500 millióból pedig egy nemzetközi líbiai alap üzemanyagot és létszükségleti cikkeket vásárolhat. A pénzt pár napon belül utalják az Egyesült Államokban befagyasztott líbiai javakból – közölte egy névtelenül nyilatkozó diplomata.

Az összeget hivatalosan a BT szankcióbizottsága bocsátja rendelkezésre. A testület – a dél-afrikai kérésnek eleget téve – nem tesz említést határozatában az Átmeneti Nemzeti Tanácsról, hanem “az illetékes líbiai hatóságok” számára teszi elérhetővé a pénzt.

Hatalmas élelmiszer-, és üzemanyagkészlet

A Reuters jelentése szerint Musztafa Abdel-Dzsalil, a Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hatalmas élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyagkészletre, Kadhafi titkos tartalékaira bukkantak. Állítása szerint ez egy, a kétmilliós Tripolinál kétszer nagyobb város ellátására is elég lenne, így véget vethetnek annak a hiánynak, amely a felkelés kezdete óta sújtja az országot- írja a nol.hu. Egyébként a Reuters csütörtökön arról számolt be, hogy a lázadók körülvettek egy tíz épületből álló tömböt Tripoliban, azt feltételezve, hogy Kadhafi, de legalább valamelyik fia ott bujkál.

Kadafi elfoglalt rezidenciájából egy-két érdekes dolog is előkerült, többek között egy fotóalbum Condoleezza Rice egykori külügyminiszterről. A lelet – amelyben George W. Bush előző amerikai elnök külügyminiszterének hivatalos útjain készült fotók voltak összegyűjtve – voltaképpen nem is olyan meglepő, ha felidézzük, hogy Kadhafi 2007-ben az al-Dzsazíra tévében kifejtette, mennyire csodálja “ezt a drága afrikai nőt”. 2008 szeptemberében személyesen is volt alkalma találkozni az amerikai diplomácia irányítójával, amikor Condoleezza Rice személyében 55 év után először járt amerikai külügyminiszter hivatalos látogatáson Tripoliban. Kadhafi egy több százezer dolláros gyémántgyűrűvel is meglepte a külügyminisztert, azonban amerikai tisztségviselők nem tarthatják meg a hivatalos találkozókon kapott ajándékokat.

Az előző napok eseményeiről itt olvashat bővebben!

forrás:atv.hu / BBC / MTI

Leave a Reply 303 megnézve, 1 alkalommal mai nap |