< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: New York felé halad Irene, növekszik az áldozatok száma

| Mobile | RSS

New York felé halad Irene, növekszik az áldozatok száma

2011. augusztus 28. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Legkevesebb kilencen életüket vesztették és több mint 1,4 millióan maradtak áramellátás nélkül helyi idő szerint szombat késő estig az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító hurrikán miatt.

A 130 kilométeres sebességű széllökésekkel járó, az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti egyes intenzitású hurrikán, amelynek központja mintegy 21 kilométeres sebességgel halad észak-északnyugat felé, szombat estére elérte a főváros és Maryland és Delaware állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint Új-Anglia nagyvárosai felé. A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is.

A több mint 800 kilométeres kiterjedésű Irene vasárnap éri el New Yorkot, az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós városát. A gyengülő hurrikán addigra trópusi viharrá minősülhet vissza, de a floridai Nemzeti Hurrikán Központ szerit a szél ennek ellenére is 2,5 méteresre korbácsolhatja fel a hullámokat és a szakadó esővel súlyosbítva súlyos áradást okozhat.

A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét is lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését és az alacsonyabban fekvő terültekről evakuálták a lakosságot. Az utóbbi intézkedés példátlan a metropolisz történetében. A “Nagy Alma” szombat este kísértetvárosra emlékeztetett: az Utcák üresek voltak és a felhőkarcolók ablakai csak elvétve voltak világosak. New York kikötőjét részlegesen, Philadelphiáét pedig teljes egészében

New York polgármestere szerint “őrültség” és “veszélyes”, ha valaki figyelmen kívül hagyja a veszélyt. Michael Bloomberg szerint Irene “életveszélyes” lehet a New York-iak számára. Elrendelték a New York-i földalatti – Amerika legnagyobb metróhálózata – bezárását is. Természeti katasztrófa veszélye miatt még sosem kellett ilyen intézkedéshez folyamodni a New York-i metró történetében. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára 20 éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban.

A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, s tömegesen távoztak az önként menekülők is. Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át.

A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

Észak-Karolina széleskörű áramkimaradással és jelentős áradásokkal küzd, miután szombat reggel elérte az Egyesült Államok keleti partját az Irene nevű hurrikán. Bár a vihart 2-esről 1-es kategóriájúvá minősítették le, így is 140 kilométer per órás sebességgel pusztított, hatalmas vízáradatot zúdítva a szárazföldre- számolt be a CNN. Észak-Karolinában és Virginiában közel egymillió fogyasztó maradt áram nélkül szombaton és csak Észak-Karolinában több, mint hétezer embert kellett menedékhelyre szállítani. Az egyik óceánparti városból – melyet nem is érintett teljes egészében a hurrikán – beszámoltak róla, hogy egy hotelnek a homlokzatát elvitte a szél, a molót pedig elöntötte a víz, csakúgy, mint az alacsonyabban fekvő utcákat és telkeket.

Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját is. Amerikai légitársaságok pedig összesen legalább 6100 járatot töröltek hétfőig, ez több százezer utast érint. A hurrikánnal érkező viharos szél és heves eső elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülőteret is. A Lufthansa német légitársasági törölte összes szombati és vasárnapi New Yorkba tartó és onnan induló járatát a hurrikán miatt – jelentették be Berlinben szombaton.

Ugyanez érvényes vasárnapra Bostonra és Philadelphiára. Frankfurt, München és Düsseldorf német városokból szombaton összesen hét repülőgép indult volna a Kennedy repülőtérre, illetve Newarkra, és hét indult volna ebből a két légikikötőből Németország irányába. Szombat déltől (16 óra GMT) azonban a nagy keleti metropolis repülőtereit minden érkező gép elől lezárják. Vasárnap 11 Németországból indulni hivatott Lufthansa-gépet sújt az intézkedés.

Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidítette vakációját, és visszatért Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvő Martha’s Vineyard szigetről. Az elnök pénteken figyelmeztette a lakosságot, hogy “történelmi hurrikánra” számíthatnak. “Ne várjanak, ne késlekedjenek. Mindannyiunknak komolyan kell vennünk ezt a vihart”!- jelentette ki Obama.

Az Irén hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben. Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.

forrás:atv//atv.hu / CNN / BBC / MTI

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |