< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Forrong a közoktatás a tanév kezdetén

| Mobile | RSS

Forrong a közoktatás a tanév kezdetén

2011. augusztus 29. | hozzászólás | Kultúra

Eredendően elhibázott gazdaságpolitikájának árát az Orbán-kormány a pedagógusokkal, a gyermekekkel és a családokkal akarja megfizettetni – mondta Kunhalmi Ágnes tegnap az oktatási államtitkárság épülete előtt.

Az MSZP elnökségi tagjának sajtótájékoztatójával egy időben a szaktárca a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton tartotta a hivatalos tanévnyitót.

A szakpolitikus arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy míg a kabinet ünnepelve vág neki a kezdődő szemeszternek, addig az ágazatban soha nem látott bizonytalanság van, ráadásul a vita nem is a jobb oktatásról szól, hanem arról, “hogyan lehet a rendszerből úgy kiszivattyúzni pénzt, hogy az ne nagyon látszódjon”. Kunhalmi szerint, amit a Fidesz a magyar választóknak, így pedagógusoknak ígért, mind hazugság volt.

Béremelés és oktatási színvonaljavítás, a pedagógusok nagyobb megbecsülése helyett 32 órás, kötelezően az iskolában töltött idő, bújtatott óraszámemelés és fizetéscsökkentés lesz, hiszen a túlórapénzt, a szakkör- és a helyettesítési pénzt el fogják vonni – emlékeztetett.

A szocialista politikus szerint az óraszám-emeléssel tömegeivel fogják az utcára tenni a pedagógusokat, a szakképzési rendszert pedig “padlóra fogják küldeni” a források 20 százalékának elvonásával.

Ezzel nagyrészt egybevág az LMP véleménye is, szerintük ámítás és valóság kettőssége jellemzi a most kezdődő tanévet. A “nagy csinnadrattával” újranyitott néhány kisiskoláról szóló sikerpropaganda mellett sok tucat idén bezárt vagy anyagi kényszerből egyházi fenntartásba adott önkormányzati iskoláról is beszámoltak a hírek – emlékeztetett Osztolykán Ágnes.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke úgy fogalmazott: az Orbán-kormány az oktatásra fordított kiadásokat idén is csökkentette, és várhatóan jövőre tovább fogja. Az első félévben soha nem látott, 10 százalékot meghaladó reáljövedelem-csökkenést szenvedtek el a pedagógusok, akik okkal érezhetik úgy, hogy “a pedagógus életpályamodellt egyre csak ígérgető Hoffmann Rózsa gúnyt űz belőlük.”

forrás:népszavaonline//NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 404 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: