< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kihallgatták Bajnai Gordont

| Mobile | RSS

Kihallgatták Bajnai Gordont

2011. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Bajnai Gordon szerint a sukorói King’s City egymilliárd dollárosra tervezett beruházása kedvezően érintette volna a magyar gazdaságot.

A kaszinóberuházás ügyében tanúként hallgatták ki a volt miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészségen. Bajnai Gordon meggyőződése, hogy a magyar államot nem érheti kár a sukorói kaszinóberuházás miatt, a bíróság ugyanis vagy jogszerűnek ismeri el a telekcserét vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt. Közleményében emlékeztetett arra, nem először válaszolt a nyomozóhatóság kérdéseire, és legutóbbi tanúvallomását nyilvánosságra hozta. Bajnai Gordon a mostani meghallgatáson ismét részletesen beszámolt a King’s City beruházáshoz kapcsolódó kormányzati egyeztetésekről és döntésekről.

Közleményében kitért arra, hogy a beruházás jelentősen hozzájárult volna a magyar gazdaság növekedéséhez, nagyságrendje megfelel a Mercedes kecskeméti, az Audi győri és az Opel szentgotthárdi beruházásáénak.

Kifejtette ugyanakkor, hogy kormánya határozott lépéseket tett az állam érdekeinek védelmére és érvényesítésre. Bajnai Gordon miniszterelnökként a beruházással kapcsolatos telekcsere ellentmondásossága miatt 2009 júliusában kért belső vizsgálatot a pénzügyminisztériumtól, a vizsgálat lezárulta után Oszkó Péter pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a befektetőkkel, majd bírósági keresetet indított az eredeti állapot helyreállításáért.

A per vagy a telekcsere jogszerűségét hagyja helyben, vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt majd. Ebből eredően a magyar államot semmilyen kár nem érheti a sukorói beruházás miatt – áll Bajnai Gordon közleményében.

Bajnai Gordont nem először hallgatják ki az ügyben. A főügyészség korábban arra a szűk körű megbeszélésre volt kíváncsi, amely 2008. május 26-án, jóval a telekcsere előtt zajlott le a parlamentben; ezen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel együtt találkoztak a későbbi sukorói befektetőkkel.

A velencei-tavi Sukoró közelében, az evezőspálya környékén található a King City nevű, 3500 vendég befogadására alkalmas szálloda- és szórakoztató komplexum, valamint kaszinó esetleges helyszíne – MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A sukorói állami földek cseréjének ügye még az előző kormány idején robbant ki. A település külterületén lévő ingatlanokra 2009 elején írt ki pályázatot a Pénzügyminisztérium. Akkor már a sajtó is beszámolt arról, hogy a területen King’s City néven kaszinó épül, amely 400 milliárd forintos turisztikai beruházást jelent. Azt is közölték: a beruházást egy amerikai, német és izraeli üzletemberekből álló csoport végzi majd. A telekhez az izraeli Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy saját pilisi és albertirsai gyümölcsöseit ajánlotta fel érte. A telekcserét már abban az évben kifogásolta a székesfehérvári ügyészség, amely szerint Joav Blum úgy élt Sukorón elővásárlási jogával, hogy csak névlegesen lakott ott.

Közben Budai Gyula – akkor még a Magosz képviselőjeként – is tiltakozott az ügylet miatt. Ő egy nem hivatalos ÁSZ-jelentésre hivatkozva nyilatkozott úgy, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Veres János volt pénzügyminiszter valamint Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója is cinkosa az ingatlanpanamának, amelyben jó minőségű, több mint egymilliárd forint értékű földet, rossz fekvésű értéktelen gyümölcsösre cseréltek el. Nem sokkal később a Fidesz, akkor még ellenzéki pártként, a csere felfüggesztését kérte a kormánytól.

Az ügyben végül az akkori miniszterelnök – a most információink szerint kihallgatott – Bajnai Gordon is vizsgálatot kért, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig közölte hivatalos vizsgálatuk eredményét, amely alátámasztotta az addigi gyanúkat. Az ügyészség szerint a sukorói területeket több mint 730 millió forinttal alul-, Joav Blum telkeit pedig több mint 590 millió forinttal felülértékelték. Az ügylet így több mint 1,3 milliárd forint kárt okozott az államnak.
forrás:hiradó

Leave a Reply 1263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: