< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: A Fehérkereszt Állatvédő Liga által felajánlott mikrochip készülékek a NAV szakembereinél

| Mobile | RSS

A Fehérkereszt Állatvédő Liga által felajánlott mikrochip készülékek a NAV szakembereinél

2011. szeptember 1. | hozzászólás | Nav

E technika bravúr az államhatáron átszállított állatok beazonosítására szolgál, ami imponál a pénztári vonalkód leolvasók működési felépítésére. Ez egy rizsszem nagyságú kellék melyet az állat bőre alá ültetnek. A szövetbarát kapszulában egy antenna s egy mikrochip van beépítve, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol. Fontos megjegyezni, hogy ez a készülék nem csak az állat adatait, hanem a gazda alapvető elektronikus adatait is tartalmazza. A kisállatok esetében a beazonosítás, védőoltások kronológiája szerepel, ami lényegi eszköz a passzusukhoz.
A határátkelőkön a beolvasást tekintve a vámszolgálat első vonalban végzi a nemzetközi áru- s utasforgalom ellenőrzését. Kiemelten: a NAV tisztviselők által végzett ellenőrzési tevékenység nem új a nap alatt, hisz az egységes EU szabályozás hazánk EU tagsága óta kötelező.

Ezekről kérdeztem Sípos Jenő ezredes urat.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga által 25 db – Bayer cég által gyártott- korszerű berendezést kapott térítésmentesen a NAV.
E készülékeknek, mint minden elektronikai cikknek megvan a maga életciklusa. A technikai fejlődés, finomítás állandó. A leolvasók szervizelése, javítása nem gazdaságos.
Fontos az egyedi azonosítás, a tulajdonjog igazolás, valamint a tenyésztés s az egészségügyi szempontok.
Az állatok egyedi igazolása nem a XXI sz. találmánya.
A mikrochip feltalálása alapjaiban megváltoztatta az állatok egyedi azonosítását. Az állatok útlevelét az állatorvos adja ki, aki a kisállatot, haszonállatokat beoltotta. A kiadás alapfeltétele az oltás! Ez az útlevél addig érvényes, amíg a veszettség elleni oltás ideje le nem jár.

– Évente mennyi állatot- tudnak – visznek ki a határon
Darabszámra ezt nem tudnám megmondani. A próbálkozások szinte folyamatosak. A lefoglalt állatoknál, szárnyasoknál igen kardinális számokról lehet beszélni. Kapcsolatban vagyunk az állatkertekkel, mivel a még megmenthető állatok oda kerülnek. A nyilvántartásukat ott végzik el.
Az állatok kicsempészése több milliós kárt okoz hazánknak. Szinte azt is mondhatnám felbecsülhetetlen érték, mivel ez a tevékenység veszélyes lehet a fajfenntartásra. Nem csak kisállatokkal próbálkoznak, hanem a madarak is veszélyeztetve vannak. Hazánk úgy mond tranzit állomás lett, szívesen érkeznek a környező országokból vadászok, akik meg tudják fizetni e „szórakozást”.

– Az állatok útlevele több adatot tartalmaz, mint az embereké! Mi erről a véleménye?

Ez igaz! Ám fontos kiemelni, ezekre, az adatokra, nagyon is szüksége van a gazdasági állatoknak – lovak – s a gazdáiknak is. A mikrochip 15 kódot tartalmaz., például, a gazda nevét elérhetőségét, a kutya fajtáját, egészséges e, oltási bizonyítványát, nyilvántartását, betegségeit, hisz ezek a kódok mentik meg az állatok életét.
Úgy gondolom az idő minket s védenceinket, fogja igazolni…

2004. október elsejétől kötelező a kisállat útlevél! A nem kereskedelmi célú uniós országok határait átlépő utaztatás egy kisállat útlevéllel történik, amely tartalmazza a házi kedvenc és a tulajdonos adatait, s választhatóan a kutya, macska vagy vadászgörény igazolványkép méretű fotóját is.

Kiemelném, ha az állat nincs tetoválva és a tulajdonosa nem akar mikrochipet sem beültetni, akkor az Európai Unióba nem lehet vele beutazni s nem lehet neki állatútlevelet sem kiállítani. Az állatorvosnak az FVM rendelet szerint az útlevél kiállítását meg kell tagadnia!

A leolvasó készülék PC – vel összeköthető, alkalmazása speciális képzést nem igényel. A leolvasók a külső határos vám-és pénzügyőri igazgatóságok, valamint a mobil ellenőrző egységek között kerülnek szétosztásra.

-oil-

Leave a Reply 256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: