< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mesterházy: az a feladatunk, hogy helyreállítsuk az ország demokratikus rendjét

| Mobile | RSS

Mesterházy: az a feladatunk, hogy helyreállítsuk az ország demokratikus rendjét

2011. szeptember 1. | 1 Hozzászólás | Közélet

Mesterházy: az a feladatunk, hogy helyreállítsuk az ország demokratikus rendjét Az a feladatunk, hogy helyreállítsuk az ország demokratikus rendjét, megteremtsük a valódi párbeszéd lehetőségét, és együtt kezdjünk el munkálkodni egy igazságosabb és egyenlőbb társadalom megteremtéséért – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Budapesten, a 2008-ban meghalt Fejtő Ferenc történész, író, kritikus, újságíró születésének 102. évfordulóján.

A Népszava szerkesztőségének megemlékezésén a politikus annak a véleményének adott hangot, hogy “a demokratikus, szolidáris, európai Magyarország közös álma szertefoszlani látszik”. Ismét olyan időket élünk, amikor a félelem, a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság gúzsba köti mindennapjainkat – fogalmazott.
Nem engedhetjük, hogy Magyarországot elnyelje a szegénység és a reménytelenség örvénye. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy megfosztanak minket jogainktól, szabadságunktól, és azt sem engedhetjük, hogy kevesek jólétének ára a többség alávetettsége legyen – hangsúlyozta.
Mesterházy Attila rámutatott: Fejtő Ferenc nem csupán szemlélője, hanem alakítója is volt korának, “szellemi fölényénél fogva békés hirdetője volt az emberiességnek, de harcos ellensége volt minden elnyomásnak, igazságtalanságnak és szélsőségnek, és elutasított minden diktatúrát”.
Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő “totális vereségnek” minősítette a tavalyi parlamenti választás szocialista eredményét, ami “igencsak meghatározó élmény maradt mindannyiunkban”. Utalt arra, hogy a szocializmus “a világra és ezen belül Európára nyitott, a folyamatos modernizációt, a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot szem előtt tartó életmód”.
Meglátása szerint a szocialistáknak az a feladatuk, hogy “a társadalomban feszülő, robbanékony indulatokat politikai cselekvéssé formálják”, majd hozzátette: “utat kell mutassunk előre, a demokráciába”.
Mint mondta, “megerősítjük nemzetünket (…) minden fiatal számítson arra, hogy az ő perspektíváikat tekintjük a magyar jövő zálogának, minden munkaképes ember tudja meg, hogy (…) számítunk az ő munkájukra (…) minden megfáradt honfitársunk pedig legyen biztos az emberi élet utolsó szakasza méltóságának általunk való biztosításában”.
A megemlékezés végén megkoszorúzták Fejtő Ferenc mellszobrát, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Molnár Csaba és Suchman Tamás volt szocialista miniszterek, valamint Tóth József, a főváros XIII. kerületének szocialista polgármestere.

forrás:hir3

Leave a Reply 300 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: