< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ab törvény: több ügy megszűnhet januártól

| Mobile | RSS

Ab törvény: több ügy megszűnhet januártól

Ab törvény: több ügy megszűnhet januártól
Jelenleg nincs az Alkotmánybíróság (Ab) előtt olyan utólagos normakontrollra irányuló indítvány, amelyet az országgyűlési képviselők negyede vagy a kormány kezdeményezett volna; ombudsmani beadványból 12 van folyamatban – közölte a testület sajtófőnöke az MTI megkeresésére csütörtökön.

Sereg András tájékoztatása szerint a 12 folyamatban levő ombudsmani beadványból 10 irányul utólagos normakontrollra, kettő pedig alkotmányértelmezésre.

A sajtófőnök a május végi adatokra hivatkozva azt is közölte: összesen 1.614 ügy van folyamatban az Alkotmánybíróságon, ezek döntő többsége utólagos normakontrollra irányul. Az Ab honlapján található tájékoztató szerint az utólagos normakontroll a testület legáltalánosabb, közvetlenül az alkotmányból következő hatásköre.

Az MTI azzal összefüggésben kereste meg az Ab-t, hogy az MTI birtokába került az alkotmánybírósági törvény fideszes tervezete, amely azt tartalmazza, hogy megszűnnek a testület jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

A szerdán az MTI birtokába került koncepció szerint ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói egyes esetekben alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig, föltéve, hogy a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható, és a jogszabály megsemmisítése számukra előnyös következményekkel járna. Alkotmányjogi panasz terjeszthető be akkor, ha egy egyedi ügyben érintett személy vagy szervezet alkotmányos joga sérült a bírósági eljárásban az alaptörvénybe ütköző jogszabály alkalmazása miatt, és az indítványozó jogorvoslati lehetőségeit már kimerítette, vagy jogorvoslati lehetőség nem biztosított.

Ezen, illetve a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítása miatti eljárások kivételével az Ab már megkezdett eljárásai január után is folytathatók, ha a kérdéses ügy az alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható.

Az új alaptörvény életbelépésével jelentősen megváltozik az Ab hatásköre, illetve az egyes eljárások kezdeményezésére jogosultak köre.

A jogszabályok utólagos normakontrollját csak a kormány, a parlamenti képviselők negyede és az alapvető jogok biztosa indítványozhatja majd, míg a most hatályos alkotmány szerint az Ab eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.

forrás:atv//MTI

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |