< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tabajdi: Az Orbán kormány csak szóban védi a szegényeket

| Mobile | RSS

Tabajdi: Az Orbán kormány csak szóban védi a szegényeket

2011. szeptember 2. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Tabajdi Csaba az Európai Néppárt elnökéhez fordult, hogy segítse a magyar EU-elnökség idején előkészített fontos uniós jogszabályok elfogadását.

“A nyár eseményei is azt igazolják, hogy minden korábbinál sürgetőbb megállapodást elérni az Európai Unió gazdasági kormányzásáról szóló hatos jogszabálycsomagról” – írta közleményében a szocialista politikus. A gazdasági kormányzást szabályozó jogszabálycsomagra haladéktalanul szükség van az európai adósságválság leküzdéséhez és ahhoz, hogy minden tagállamban olyan költségvetések szülessenek, amelyek a hosszú távú fenntarthatóságot tartják szem előtt.

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője úgy látja: a megoldás az Európai Néppárt kezében van, hiszen a megállapodást akadályozó egyetlen vitatott jelentés témafelelőse az Európai Néppárt soraiban ül.

A magyar szocialisták delegációvezetője levelében arra kérte Joseph Daul, néppárti frakcióvezetőt, hogy ösztönözze azonnali megállapodásra frakciótársát.

A válságkezeléssel kapcsolatban Tabajdi Csaba kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan tagállami, európai szintű és globális gazdasági intézkedések szükségesek amelyek a pénzügyi rendszer stabilizálásán túl biztosítják a szociális rendszerek stabilitását és megvédik a munkavállalókat a gazdaságiválság hatásaitól.
“Változtatni kell azon, hogy az elhúzódó gazdaságiválság újabb terheit az állami költségvetések, a társadalom széles rétegei,főként a szerény jövedelműek viseljék. Elfogadhatatlan, hogy a bankok, a magánbefektetők szinte minden felelősségvállalást elhárítanak maguktól” -mondta.

A magyar helyzettel kapcsolatban a szocialista delegációvezető kiemelte:”Egy év után kiderült, hogy megbukott az Orbán kormány eddigi gazdaságpolitikája. A 4-6%-os gazdasági növekedésről szóló Orbán-Matolcsy lufi kipukkadt. Bebizonyosodott, hogy a világgazdasági válság közepette populista ígéreteknek nincs helye, a felelős politizálásnak nincs alternatívája. Magyarországonis olyan megoldásokra lenne szükség, amelyek hosszú távon megalapozzák agazdasági növekedés feltételeit, csökkentik a munkanélküliséget, de a szükségszerű megszorítások terheit ne a legszegényebbek, a középosztály viselje. Az Orbán kormány csak szóban védi a szegényeket, valójában olyan intézkedéseket hoz, amelyek még inkább kiszolgáltatják a legrászorultabb társadalmi rétegeket, de súlyosan rontják a középosztály helyzetét is” – mondta Tabajdi Csaba.
forrás:stop-hu

Leave a Reply 319 megnézve, 1 alkalommal mai nap |