< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A líbiai átmeneti kormány megbuktatására készülnek a dzsihádista felkelők //الحكومة الانتقالية للاطاحة المتمردين الجهادي الليبي

| Mobile | RSS

A líbiai átmeneti kormány megbuktatására készülnek a dzsihádista felkelők //الحكومة الانتقالية للاطاحة المتمردين الجهادي الليبي

Szaadi Kadhafi szerint jó irányba haladtak a megbeszélések, egészen addig, amíg testvére “agresszív hangnemben” nyilatkozott a kamerák előtt. Kadhafi fia nem lát további reményt a megegyezésre és reméli, hogy a lázadók készen állnak benyomulni a Kadhafi utolsó bázisának tartott városokba. Közben a tripoli felkelők között harcoló dzsihádisták bejelentették: megpróbálják megdönteni a Kadhafi-rezsimet követő tripoli kormányt, hogy egy vallási államot hozzanak létre.

A líbiai lázadók között harcoló dzsihádisták megpróbálják megdönteni a Kadhafi-rezsimet követő tripoli kormányt, hogy egy vallási államot hozzanak létre – állította hétfőn amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a The Washington Times.

Az amerikai kémszolgálatok fokozott figyelmet fordítanak a líbiai lázadók között harcoló iszlamista elemekre, különösen azután, hogy a múlt héten az interneten közzétették a hatalom kisajátítására vonatkozó terveiket. “Több fórum részvevői azt javasolták, hogy az átmeneti időszak után a harcot a szekuláris lázadók és az Átmeneti Nemzeti Tanács ellen kell folytatni” – hangzik egy, a múlt héten nyilvánosságra hozott amerikai kormányzati jelentés, amely ugyanakkor nem tudta meghatározni, hogy voltaképpen mekkora befolyással is rendelkeznek a dzsihádisták. A dokumentum ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szövetkezés egybeesett a mostanában Abdel-Hakim Belhadzs néven emlegetett Abu Abdalláh al-Szadik gerillavezér Tripoliban történt felbukkanásával. Abu Abdalláh, aki korábban az al-Kaidához közel álló Líbiai Iszlám Harcoló Csoport (LIHCs) egyik vezetője volt, személyesen irányította Kadhafi fővárosi irányító központjának bevételét.

Kadhafi 2009. december 9-én 200 dzsihádistát – köztük LIHCs-tagokat – engedett szabadon cserében azért, hogy azok nyilvánosan megtagadták az erőszakot. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint azonban a gesztus a szervezet számos tagjának esetében nem tekinthető őszintének. Noman Benotman, az al-Kaida líbiai csoportjának egykori tagja márciusban azt állította a The Washington Timesnak, hogy az észak-afrikai országban mintegy 1000 aktív iszlamista szélsőséges tevékenykedett. Egy, a lapnak nyilatkozó katonai illetékes szerint részben a Nyugat lesz okolható azért, ha a Kadhafi bukása utáni zűrzavarban – amit a szélsőséges fórumozók közül többen csak “a harc kezdetének” tekintenek – az iszlamistáknak sikerül majd magukhoz ragadni a hatalmat és Líbiát teokratikus állammá alakítani. A NATO-légicsapásokkal és egyéb támogatással “kikövezzük az utat számukra” – nyilatkozott a neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő.

Folyik a hajsza Kadhafi után

Moammer Kadhafi azonban még nem került elő, ugyan egyre jobban szorul a hurok, fegyveresei továbbra is ellenállnak. Ennek ellenére vasárnap utolsó bástyáinak pereméig nyomultak a lázadók, előkészítve a terepet egy végső rohamra, miután lejár a Kadhafihoz hű erők számára adott ultimátum. Az ezredes erői Szirtét, Bani Walidot és néhány maroknyi települést tartanak már csak irányításuk alatt, de a lázadók közölték velük, hogy szombatig kapnak időt a megadásra, ellenkező esetben fegyveres harcra fog sor kerülni. „Adtunk nekik esélyt, hogy kijöjjenek és a megadásról tárgyaljunk”- jelentette ki Ahmed Bani, a Nemzeti Átmeneti Tanács védelmi minisztériumának szóvivője. A CNN tájékoztatása szerint ennek ellenére úgy tűnik, hogy a lázadók azt tervezik, hogy benyomulnak Bani Walidba, mielőtt lejár a határidő. A városban van a legerősebb bázisa a Kadhafihoz hű erőknek.

Közben Kadhafi egyik fia a CNN egyik tudósítójával folytatott telefonos beszélgetésben elismerte, hogy jól haladtak a tárgyalások a lázadókkal a tűzszünetről, egészen addig, amíg testvére, Saif al-Islam néhány napja „agresszív” hangnemben szólalt meg a kamerák előtt. Szaadi szerint ezért nem vezettek eredményre a tárgyalások, mindenesetre reméli, hogy a Nemzeti Átmeneti Tanács kész benyomulni Bani Walidba. Szaadi azt is elmondta, hogy nem lát további reményt a megegyezésre.

A lázadók főtárgyalója, Abdallah Kinshel elmondta, hogy a tárgyalások azért fulladtak kudarcba, mert a helyi vezetők nem jöttek el a megbeszélt találkozó helyére – egy mecsetbe a városon kívül -, helyette arra szólították fel a lázadók vezetőit, hogy menjenek be a városba, fegyverek nélkül. Az anti-kadhafista erők ezt visszautasították. „A megegyezés már nem rajtunk múlik”- jelentette ki Kinshel, majd hozzátette, hogy a katonai alakulatok már elhatározták, mi legyen a következő lépés.

Vasárnap délután egyébként az al-Dzsazíra katari hírtelevízió tudósítója a Nemzeti Átmeneti Tanács katonai vezetőjére, Abdul Hakim Belhadzsra hivatkozva arról számolt be, hogy a testület tagjai tudják, hol rejtőzködik az ország eddigi vezetője, Moammer Kadhafi. A rejtekhely nevét nem árulták el az al-Dzsazírának.

Al-Kaidás követel bocsánatot: megkínozták

Abdel Hakim Belhádzzs szerint a brit MI6 titkosszolgálat is érintett volt abban akcióban, amikor Bangkokban letartóztatták, majd Líbiába szállították, ahol megkínozták. Belhádzzs – aki korábban a Líbiai Iszlám Harci Csoport nevű terrorszervezetet vezette, és kapcsolatban állt az al-Kaida terrorszervezettel – arra szólította fel az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy kérjenek bocsánatot tőle. Belhádzzs állításait arra alapozza, hogy a közelmúltban olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek szerint a Kadhafi rezsim koordinációs tevékenységet folytatott a brit és amerikai titkosszolgálatokkal. Ezt megelőzően több brit lap, valamint emberi jogi szervezetek is arról számoltak be, hogy a felkelők által elfoglalt líbiai fővárosban olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek a brit hírszerzés (MI6) és a megdöntött líbiai rezsim korábbi szoros együttműködésére utalnak. A liberális Independent on Sunday újságírói például Musza Kuszának, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjének irodáiban leltek ilyen iratokra. A lap hétvégi ismertetése szerint az egyik dokumentumból kiderül, hogy az MI6 információi alapján fogták el és szállították Líbiába az amerikaiak Abdel Hakim Belhádzzsot, aki jelenleg a Tripolit elfoglaló lázadó erők katonai parancsnoka. A riport szerint a Kadhafi-rezsim hatóságai Belhádzzsot kínvallatásnak vetették alá. Ezt alátámasztották a konzervatív The Times által hétfőn idézett líbiai források is, akik szerint Belhádzzs 2004-ben menedékjogért folyamodott a Kuala Lumpur-i brit diplomáciai képviseleten, ám a britek “elárulták”. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ezután terrorgyanúsítottként elfogta, és kiadta Líbiának, ahol hét évet töltött börtönben.

Folytatta a bombázást a NATO

Katonai laktanyákat, egy rendőrségi tábort és egyéb célpontokat bombázott vasárnapra virradóra Szirt, illetve Hun város közelében az észak-atlanti katonai szövetség.

A NATO légiereje támadta továbbá a Tripolitól 140 kilométerre délkeletre lévő Bani-Valid város környékén található lőszerraktárat, a háborúban központi szerepet játszó Miszráta város felkelői pedig ellenállás nélkül foglaltak el két katonai tábort a város szélén.

A Bani-Validot körbezáró lázadók eközben bejelentették, hogy készek erővel bevenni a területet. Több ezer fegyveres felkelő gyűlt össze az elmúlt napokban a sivatagban elterülő város környékén, a legközelebbi erők mindössze 15 kilométerre vannak Bani-Valid központjától.

Ahmed Bani ezresed, a felkelők bengázi székhelyű katonai szóvivője azt mondta, hogy a városban meghatárzó többségű varfala törzs tagjai megosztottak azzal kapcsolatban, hogy csatlakozzanak-e a felkelőkhöz. Bani véleménye szerint a legnagyobb líbiai törzs tagjai inkább megadják magukat, mintsem egymás vérét ontsák.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető múlt heti videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy a varfala egyike lesz azon törzseknek, amelyek a végsőkig védelmezni fogják őt.

Szorul a hurok Kadhafi körül

A líbiai átmeneti kormány közölte, hogy fegyveresei közelítenek Moammer el-Kadhafi megmaradt bástyáihoz, de ellentmondásos információk érkeznek arról, hogy ezek az erők milyen gyorsan haladnak.

Bár a NATO támogatta Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője többször is elmondta, hogy a vérontás elkerülésére hagynak egy hetet Kadhafi erőinek arra, hogy megadják magukat, az új vezetés fegyveresei két fontos város közelében már készek a támadásra. Kadhafi egyik szóvivője kijelentette viszont, hogy szóba sem jöhet a megadás, hozzátéve, hogy a legjelentősebb törzsi vezetők továbbra is lojálisak Kadhafihoz.

Kína miatt nincs pénz

Musztafa Abdeldzsalil, az ÁNT elnöke szombati bengázi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Kína akadályozza a külföldi bankokban befagyasztott líbiai vagyon felszabadítását. Mahmúd Dzsibril lázadóvezér ezért találkozott a kínai kormány képviselőjével, hogy magyarázatot kérjen Peking álláspontjára – tette hozzá.

Egyelőre nem tudni, hogy Kínának mi a kifogása. Kína ugyan nem ismerte el az ÁNT-t Líbia legitim vezetésének, de jelentős szerepet tulajdonított neki az ország jövőjében. Az ÁNT szóvivője szerint Kína azokat az érdekeit védi Líbiában, amelyeket Kadhafi uralma alatt szerzett meg. Samsziddin Abdulmola elmondta, hogy Kína csütörtökön hozzájárult ugyan 15 milliárd dollárnyi líbiai vagyon felszabadításához, de többhöz nem. A többi felszabadítását ahhoz fogják kötni, hogy érdekeik megmaradnak az országban. Amerikai lapértesülések szerint egyébként a felkelők olyan dokumentumokra leltek, melyek igazolják, hogy Kína 200 millió dollár értékben kínált eladásra fegyvereket Kadhafihoz hű erőknek a közelmúltban.

Kuba nem ismeri el a lázadókat

Kuba bejelentette szombaton, hogy visszahívja líbiai nagykövetét, megszünteti tripoli diplomáciai képviseletét, és megismételte, hogy nem ismeri el az lázadók átmeneti kormányát. Elítélte a NATO katonai beavatkozását, amely hozzájárult Kadhafi hatalmának megdöntéséhez, és több ezer civil halálát okozta. Figyelmeztetett, hogy a NATO viselkedése hasonló körülményeket tud teremteni Szíriában egy külső katonai beavatkozáshoz.

A CIA és az MI6 is együttműködött a líbiai titkosszolgálattal

A Time magazin közben titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra: az amerikai, a brit és a líbiai titkosszolgálat által folytatott levelezést tartalmazó iratokból, amelyekre egy jelöletlen épületben találtak rá Tripoliban, kiderült, hogy az amerikaiak 2002 és 2004 között terrorizmussal gyanúsított személyeket adtak át kihallgatásra Líbiának. Mi több, a CIA érdeklődést mutatott az után, hogy az észak-afrikai ország területén rész vehessen a vallatásban. Az amerikai kémszervezet egy “Steve” nevű embere Musza Kuszától, a líbiai hírszerzés volt vezetőjétől kérte, hogy CIA állandó képviseletet létesíthessen a hazájában. (Erről bővebben itt olvashat)

A Tripoliban talált titkos dokumentumokból az is kiderül, hogy a brit hírszerzés (MI6) az elmúlt években segített a Kadhafi-rezsimnek líbiai ellenzékiek elfogásában.

A liberális Independent on Sunday újságírói Musza Kuszának, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjének irodáiban bukkantak az iratokra. A lap vasárnapi ismertetése szerint az egyik dokumentumból például kiderül, hogy az MI6 információi alapján fogtak el és szállítottak Líbiába az amerikaiak egy Abdel-Hakim Belhadzs nevű vezető líbiai ellenzékit, aki ma a Tripoliban tevékenykedő felkelő erők katonai parancsnoka. A riport szerint a Kadhafi-rezsim hatóságai Belhadzsot kínvallatásnak vetették alá.

“Figyelemreméltó kapcsolat”

Az MI6 meg nem nevezett operatív tisztje a Musza Kuszának írt – az Independent on Sunday által most megtalált és ismertetett – levélben külön emlékeztette a líbiai hírszerzés akkori első emberét arra, hogy a brit felderítés szolgáltatta az információt Belhadzs elfogásához. “Ez a legkevesebb, amit megtehettünk önnek és Líbiának, demonstrálandó azt a figyelemreméltó kapcsolatot, amelyet az évek során kiépítettünk” – áll az MI6 tisztjének vasárnap idézett levelében.

A nyugati kormányok az évekig Musza Kusza által vezetett líbiai külső hírszerzést teszik felelőssé a lockerbie-i repülőgép-robbantásért, Nagy-Britannia történetének legvéresebb terrormerényletéért.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel a skóciai Lockerbie kisváros felett felrobbantották; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a roncsok által jelentős részben letarolt városka 11 lakója.

London és Washington 1991-ben büntetőeljárást kezdeményezett két líbiai titkos ügynök ellen, akiket a bomba elhelyezésével vádoltak. Tripoli, ENSZ-szankciók nyomása alatt, végül kiadta a két körözött ügynököt. Egyiküket, Abdel-Bászet Ali Mohamed al-Megrahit 2001. december 31-én életfogytiglani börtönre ítélte az eljáró skót bíróság, amely – a kiadatás fejében semleges ítélkezési területhez ragaszkodó líbiai álláspont miatt – Hollandiában ült össze.

A rákbetegségben szenvedő Megrahit a skót kormány két éve méltányossági megfontolásokból szabadon engedte; a döntés komoly belpolitikai és nemzetközi súrlódásokhoz vezetett. A volt líbiai ügynök elengedését annak idején nyíltan bírálta az amerikai kormány is.

Titkos megbeszélés a klubban

Musza Kusza a líbiai ügynök szabadon engedését célzó tárgyalások egyik irányítója volt, és kulcsszerepet játszott Líbia és a Nyugat viszonyának rendezésében a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek után. Brit sajtóértesülések szerint Musza Kusza – aki az idei év elejéig a Kadhafi-rezsim külügyminisztere volt, és a NATO-hadműveletek kezdete után Nagy-Britanniába dezertált – információval látta el a nyugati kormányokat az al-Kaida terrorhálózatról és más iszlám terrorista csoportokról.

Ezt az értesülést látszik alátámasztani az Independent on Sunday által Tripoliban talált dokumentumok egyike is. E feljegyzés szerint Musza Kusza – akkor még a líbiai külső hírszerzés vezetőjeként – 2003 decemberében, egy előkelő londoni klubban titkos megbeszéléseket tartott az akkori munkáspárti brit kormány vezető tisztviselőivel. A londoni találkozón jelen volt az MI6 három magas rangú tisztje, valamint a CIA két illetékes igazgatója is.

Az Independent on Sunday szerint Musza Kusza részvétele a londoni megbeszélésen “rendkívüli” jelentőségű, ugyanis a líbiai kormánytisztviselő – aki korábban Líbia londoni nagykövete is volt – akkoriban hivatalosan ki volt tiltva Nagy-Britanniából líbiai ellenzékiek elleni merényletek szervezésének gyanúja miatt.

Az elmúlt napok legfrissebb Líbiával kapcsolatos híreiről itt olvashat!

forrás:atv.hu / CNN / MTI

الحكومة الانتقالية للاطاحة المتمردين الجهادي الليبي

Szaadi القذافي في الاتجاه الصحيح ان المحادثات تقدما ، وحتى لهجة الأخوان “العدوانية” ، وقال أمام الكاميرات. نجل القذافي لا يرى أملا في مزيد من التفاهم وتأمل ان المتمردين مستعدون لاجتياح قاعدة البلدات مشاركة القذافي عقد. وفي الوقت نفسه ، أعلن الجهاديين القتال في طرابلس بين المتمردين : محاولة للاطاحة نظام القذافي بعد حكومة طرابلس لاقامة دولة دينية.

وقالت مصادر المخابرات الامريكية يوم الاثنين ، في اشارة الى واشنطن تايمز — الجهاديين الليبيين القتال بين المتمردين الذين يحاولون الاطاحة بنظام القذافي بعد حكومة طرابلس لاقامة دولة دينية.

زاد الاهتمام الأميركي kémszolgálatok المتمردين القتال الإسلامية الليبية للسلع ، وخصوصا بعد الاسبوع الماضي نشرت قوة الإنترنت لخطة المصادرة. “المشاركين في المنتدى واقترح العديد من الفترة الانتقالية بعد معركة مع الجماعات المتمردة العلمانية والمجلس الوطني الانتقالي ضد استمرار” — يبدو وكأنه واحد ، في الأسبوع الماضي نشر تقرير الحكومة الاميركية ، والذي كان أيضا غير قادر على تأسيس هذه الحقيقة ، كم هو تأثير والجهاديين. ومع ذلك ، حذرت الوثيقة من أن التحالف تزامنت مع بلحاج عبد الحكيم مؤخرا اطلق عليها اسم أبو عبد الله Szada ظهور زعيم حرب العصابات في طرابلس. وكان أبو عبد الله وهو رئيس سابق لتنظيم القاعدة على مقربة من الجماعة الإسلامية المقاتلة الليبية (LIHCs) قائد ، قاد القذافي شخصيا على مركز مراقبة عائدات المدينة الرئيسية.

القذافي 2009 أعطى تبادل الحر ، بحيث تنكر علنا ​​والعنف — 9 ديسمبر في 200 الجهاديين — بما في ذلك أفراد – LIHCs. الولايات المتحدة خبراء مكافحة الإرهاب ، ومع ذلك ، لا يعتبر لفتة من كثير من أعضاء المنظمة صادقة. ادعى نعمان بن عثمان ، والجماهيرية جماعة القاعدة في مارس اذار لعضو سابق في صحيفة واشنطن تايمز أن دول شمال افريقيا مع نحو المتطرفين الاسلاميين 1000 نشط وفعال. في صحيفة يعلن العسكرية المسؤولة في جزء منه إلى الغرب هو المسؤول لأنه إذا كان القذافي منذ سقوط من الارتباك — ما المحفل المتطرفة من قبل الكثيرين بأنها “نضال بداية” نظرة — الاسلاميين لن تنجح ، والاستيلاء على السلطة ، وليبيا دولة دينية ثابتة. الضربات الجوية للناتو وغيرها من أشكال الدعم “تمهد لهم الطريق” — قال مسؤول دفاعي طلب عدم كشف هويته.

القذافي يجري لمطاردة بعد

معمر القذافي لم يتم العثور عليها ، وأكثر وأكثر في حاجة إلى حلقة ، حلفاء بندقية مواصلة المقاومة. على الرغم من هذا ، سارع معاقل الاحد الماضي إلى حافة المتمردين ، مما يمهد الطريق لهجوم نهائي ، بعد انقضاء المهلة الممنوحة لKadhafihoz المخلصين. عقدت قوات العقيد جرف بني Walidot وحفنة فقط من القرى الخاضعة لسيطرتها ، ولكن المتمردين قالوا لهم أن السبت سيكون الوقت المناسب للاستسلام ، وإلا فإنه سيكون الكفاح المسلح. واضاف “اننا أعطاهم فرصة للخروج والتفاوض على الاستسلام ،” — قال أحمد بني ، والمجلس الوطني الانتقالي في وزارة الدفاع قال المتحدث. وذكرت شبكة سى ان ان على الرغم من هذا ، يبدو ان المتمردين يخططون لغزو بني Walidba قبل انتهاء الموعد النهائي. المدينة هي أقوى قاعدة للقوات الموالية Kadhafihoz.

وقال انه في الوقت نفسه ، نجل القذافي في مراسل CNN على المحادثات الهاتفية واعترف بأن إحراز تقدم جيد في المفاوضات لوقف اطلاق النار مع المتمردين ، حتى شقيقه سيف الإسلام منذ بضعة أيام ، “العدوانية” لهجة ، وأمام الكاميرات. Szaadi ذلك أن المفاوضات لم تكن ناجحة ، على أي حال ، يأمل في أن المجلس الوطني الانتقالي على استعداد لغزو بني Walidba. Szaadi قال ايضا انه شاهد المزيد من الأمل في الاتفاق.

كبير المفاوضين المتمردين ، وقال عبد الله ان Kinshel غرقوا في فشل المفاوضات ، وذلك لأن القادة المحليين لم يأتوا إلى مكان الاجتماع رتبت — مسجد خارج المدينة — دعا بدلا من ذلك على زعماء المتمردين للذهاب الى المدينة من دون أسلحة . ونفت القوات المناهضة للkadhafista هذا. “ان الاتفاق ليس بيدنا” — قال Kinshel ، مضيفا ان القوات قد قررت بالفعل ما يجب القيام به المقبل.

بعد ظهر اليوم الاحد ، وإلا فإن قناة الجزيرة القطرية مراسل hírtelevízió القائد العسكري للمجلس الوطني الانتقالي ، أفاد عبد الحكيم بلحاج أرض الواقع أن أعضاء الفريق يعرفون أين يختبئون في البلاد القائد معمر القذافي. لم لا تخون اسم المكان الذي اختبأ فيه آل Dzsazírának.

آل المصروفات مطالب الاعتذار : انه تعرض للتعذيب

عبد الحكيم Belhádzzs تورط المخابرات البريطانية MI6 في العمل ، وعندما ألقي القبض عليه في بانكوك ، ثم إلى ليبيا حيث تعرض للتعذيب. Belhádzzs — سابقا في الجماعة الإسلامية الليبية المقاتلة ، وهي منظمة إرهابية الرائدة ، وكان ذات الصلة بتنظيم القاعدة الارهابية — دعت الولايات المتحدة وبريطانيا إلى الاستغفار منه. سوف Belhádzzs قاعدة ادعاءاتها انه تم العثور على وثائق في الآونة الأخيرة هو أنه وفقا لنظام القذافي ، وتنسيق الأنشطة مع أجهزة المخابرات البريطانية والأمريكية. سابقا ، وذكرت بعض الصحف البريطانية ، ومنظمات حقوق الانسان ان المتمردين احتلوا المدينة عاصمة ليبيا وثائق اكتشفت ان الاستخبارات البريطانية (MI6) والنظام الليبي الذي أطيح به في تعاون وثيق يشير في وقت سابق. المستقلة الليبرالية على سبيل المثال الاحد الصحافي Kuszának موسى ، والرئيس السابق لمكاتب الاستخبارات الليبية وثائق من هذا القبيل. العودة الى عطلة نهاية الاسبوع صفت بأنها واحدة من وثائق تبين أنه تم ضبط المعلومات من MI6 وشحنها الى ليبيا من قبل الأميركيين عبد الحكيم Belhádzzsot ، الذي يوجد حاليا في طرابلس القائد العسكري لقوات الاحتلال المتمردة. وقد تعرض تقرير لنظام القذافي للتعذيب السلطات Belhádzzsot. لجأت طالبي اللجوء Belhádzzs ويؤيد ذلك المحافظة على مصادر تايمز الاثنين نقلا عن ليبيا ، الذي قال في عام 2004 ، إلى كوالا لمبور من البعثة الدبلوماسية البريطانية ، ولكن البريطانيين “خيانة”. وU. S. كالة الاستخبارات المركزية ووكالة الاستخبارات المركزية وبعد ذلك تم القبض على المشتبه في صلتهم بالإرهاب وأطلق سراحه في ليبيا ، حيث أمضت سبع سنوات في السجن.

استمر في قصف حلف شمال الاطلسي

الثكنات العسكرية ومعسكرات الشرطة وغيرها من الاهداف في انفجار ليل الاحد الاثنين من هون وريف بالقرب من التحالف العسكري شمال الأطلسي.

في الهواء قوة حلف شمال الاطلسي لهجوم طرابلس وعلى بعد 140 كيلومترا الى الجنوب الشرقي من المدينة حول lőszerraktárat بني صالح ، ويلعب دورا مركزيا في الحرب المتمردين بلدة Miszráta المحتلة دون مقاومة من قبل اثنين من معسكرات الجيش في ضواحي.

بني المصادق عليها من قبل الجولة الاخيرة في حين أعلن المتمردون أنهم مستعدون للاستيلاء على السلطة في المنطقة. آلاف من المتمردين المسلحين الذين تجمعوا في الايام القليلة الماضية ملقاة في الصحراء حول المدينة ، على بعد 15 كيلومترا من أقرب القوات هي صالحة بني الوسط.

وقال احمد بني آلاف من المتمردين المتمركزين في بنغازي المتحدث باسم الجيش أن هناك انقساما أسوار المدينة المحدد على غالبية أفراد القبيلة حول ما إذا كان للانضمام الى المتمردين. بني جهة نظر ، وهي أكبر قبيلة في ليبيا بدلا من الاستسلام ليصب كل منهما دم الاخر.

القذافي الزعيم الليبي معمر شرم رسالة فيديو قال الاسبوع الماضي ان الجدران ستكون واحدة من القبائل ، الذي سيدافع عن لأقصى درجة ممكنة.

حلقة حول الحاجة إلى القذافي

أعلنت الحكومة الانتقالية في ليبيا أن حلفاء المسلحة تقترب معمر القذافي شرم معاقل المتبقية ، لكنها لم تتلق معلومات متضاربة حول ما إذا كانت هذه القوات التي تتحرك بسرعة.

على الرغم من أن حلف شمال الاطلسي ودعم المجلس الوطني الانتقالي (ANT) ، ومرات الرأس عدة ، وقال إن المجزرة التي تترك في الاسبوع لمنع القوات من القذافي على تسليم اسلحتهم الى قيادة جديدة في اثنين من حلفاء مهمين في جميع أنحاء المدينة على استعداد للهجوم. وقال متحدث باسم القذافي ، مع ذلك ، أنه غير وارد الاستسلام ، مشيرا إلى أن أهم الزعماء القبليين الموالين تبقى Kadhafihoz.

لان الصين ليس لديها المال

وقال مصطفى Abdeldzsalil ، ANT مؤتمر صحافي الرئيس في بنغازي يوم السبت ان الصين تشكل عقبة أمام المصارف الأجنبية تجميد الأصول الليبية في الإفراج عنه. Dzsibril محمود التقى زعيم المتمردين لذلك ممثل الحكومة الصينية ، ونطلب تفسيرا لموقف بكين — أضاف.

فمن لا يعرف بعد ما اعتراضات الصين. لم يتم التعرف على الصين من قبل ANT هي القيادة الشرعية في ليبيا ، لكنه عزا دورا مهما في مستقبل البلاد. محمية المتحدث باسم ANT لمصالح الصين في ليبيا ان القذافي قد اكتسبت في ظل سيادة. وقال Samsziddin Abdulmola اليوم الخميس ان الصين ساهمت 15 مليار دولار في ليبيا منذ الافراج عن الممتلكات ، ولكن لم يعد. وسوف يتم الافراج عن بقية من أجل الاستنتاج بأن مصالحها سيبقى في البلاد. والمجلة الأمريكية للمتمردين ورد مرت على وثيقة تثبت أن الصين قدمت 200 مليون دولار بيع أسلحة القوات الموالية Kadhafihoz في الماضي القريب.

كوبا لا تعترف المتمردين

اعلنت كوبا يوم السبت لاستدعاء سفيرها في ليبيا ، طرابلس إنهاء التمثيل الدبلوماسي ، وأكد مجددا ان المتمردين لا تعترف بالحكومة الانتقالية. أدان التدخل العسكري لحلف الناتو ، والتي ساهمت في إسقاط سلطة القذافي ، وآلاف القتلى من المدنيين. وحذر من أن حلف شمال الأطلسي يمكن أن تخلق ظروفا مشابهة لسلوك تدخل عسكري خارجي في سوريا.

وتعاونت وكالة الاستخبارات المركزية وMI6 مع الاستخبارات الليبية

قدمت مجلة تايم خلال وثائق سرية الجمهور الأميركي ، وخدمة المخابرات البريطانية والليبية التي قامت بها مراسلة من الوثائق التي مبنى مجهولة ، عثر عليه في طرابلس ، وأظهرت أن الأميركيين بين عامي 2002 و تم نقل 2004 من الارهابيين المشتبه بهم لاستجوابهم في ليبيا. وأظهرت وكالة الاستخبارات المركزية ما هو أكثر من ذلك ، والفائدة بعد بلد في شمال افريقيا على المشاركة في خطة الاستجواب. في التجسس الأمريكية ، “ستيف” وسئل رجل يدعى موسى Kuszától ، رئيس الاستخبارات الليبية لوكالة المخابرات المركزية ، فضلا عن بناء تمثيل دائم في بلده. (لمزيد من المعلومات يرجى الضغط هنا)

في طرابلس ، وجدت وثائق سرية تظهر أيضا أن المخابرات البريطانية (MI6) في السنوات الأخيرة ، وقد ساعد نظام القذافي في ليبيا اعتقال المعارضين.

الليبرالية الصحافي موسى Kuszának المستقلة يوم الاحد ، وجدت الرئيس السابق للاستخبارات الليبية مكاتب للوثائق. عودة إلى وصف وثيقة واحدة يوم الاحد ان كنت أدرك انه تم القبض على المعلومات من MI6 وشحنها الى ليبيا من قبل الاميركيين في الحكيم عبد بلحاج ، أحد زعماء المعارضة الليبية ، والذي يعمل حاليا القوات المتمردة التي تعمل في طرابلس ، والقائد العسكري. وقد تعرض تقرير لنظام القذافي للتعذيب السلطات بلحاج.

“علاقة رائعة”

MI6 ضابط رفض ذكر اسمه التشغيلية للتحول Kuszának مكتوبة — الاندبندنت يوم الاحد العثور على وصفها الآن — خطاب منفصل ذكرت المخابرات الليبية للرجل هي المرة الأولى التي تقدم معلومات استخباراتية بريطانية قبل اللحاق بلحاج. وقال “انها أقل ما يمكننا القيام به للكم ، ونحن ليبيا demonstrálandó العلاقة الرائعة التي تراكمت على مر السنين” — ونقلت الاحد في MI6 ضابط الرسالة.

الحكومات الغربية لسنوات عديدة ، بقيادة موسى متشابكة اللوم المخابرات الليبية خارج لتفجير طائرة لوكربي ، هو الاكثر دموية في تاريخ بريطانيا terrormerényletéért.

لعموم شركات الطيران الاميركية بوينغ 747 هل من لندن الى نيويورك الآلة العملاقة من 1988 21 ديسمبر ، الجحيم ، أنا آلة توقيت انفجرت فوق بلدة لوكربي الصغيرة في اسكتلندا ، واغتيال 270 شخصا قتلوا ، بينهم أربعة من الركاب وحطام الطائرة التي دمرت مدينة المجرية إلى حد كبير من السكان 11.

لندن وواشنطن في عام 1991 ، بدأت إجراءات جنائية ضد عميلين للاستخبارات الليبية الذين اتهموا بوضع القنبلة. طرابلس ، تحت ضغط من عقوبات الامم المتحدة ، وأفرج عنه أخيرا وكلاء اثنين من المطلوبين. واحد منهم ، ومحمد علي عبد البعث آل Megrahit ال 2001 31 ديسمبر ، حكم عليه بالسجن المؤبد في الدعوى أمام محكمة اسكتلندية ، والذي — في حالة تسليم المجرمين في مقابل موقف محايد بسبب المساحة المخصصة ليبيا — اجتمع في هولندا.

السرطان هو المرض الحكومة الاسكتلندية Megrahit صدر قبل عامين لأسباب تتعلق بالإنصاف ، وأدى إلى قرار خطير الاحتكاك المحلي والدولي. وكان وكيل الليبية في هدأة في وقت انتقد علنا ​​للحكومة الأميركية.

اجتماع سري في النادي

وكان موسى متشابكة الافراج عن وكيل زعيم الليبي للمفاوضات ، ولعب دورا رئيسيا في العلاقات بين ليبيا والغرب التي نظمتها عام 2001. 11 سبتمبر بعد الهجمات الامريكية. صحيفة بريطانية ورد موسى الخلط — الذي هو من هذا العام ، ابتداء من الوزير نظام القذافي الخارجية ، وكان العمليات العسكرية للناتو بعد بدء بريطانيا مهجورة — المعلومات التي اطلعت عليها الحكومات الغربية الى شبكة القاعدة الارهابية وغيرها من الجماعات الإرهابية الإسلامية.

هذه المعلومات التي تدعمها المستقلة يوم الاحد في طرابلس هي واحدة من الوثائق التي عثر عليها. وفقا لهذه الملاحظات متشابكة موسى — ثم رئيس الاستخبارات الخارجية في ليبيا — في ديسمبر 2003 ، عقد في لندن المرموقة النادي لقاءات سرية مع حكومة حزب العمال البريطاني بعد ذلك مع كبار المسؤولين. وحضر اجتماع لندن قبل ثلاثة MI6 ضابط رفيع المستوى واثنين من مدير وكالة المخابرات المركزية المختصة.

وفقا لوالمستقلة على إشراك موسى الاحد متشابكة من أهمية اجتماع لندن “غير عادية” ، وذلك لأن الحكومة الليبية الرسمية — الذي كان سفيرا لليبيا في لندن كان — في ذلك الوقت وحظرت رسميا في بريطانيا العظمى المعارضين الليبيين المشتبه في قيامهم بهجمات تنظيم.

في الأيام القليلة الماضية عن آخر الأخبار عن ليبيا ، الرجاء انقر هنا!

المصدر : atv.hu / سي ان ان / المجرية

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |