< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Adósságcsökkentés és adóemelés: a gázolaj is drágul

| Mobile | RSS

Adósságcsökkentés és adóemelés: a gázolaj is drágul

2011. szeptember 6. | hozzászólás | Közélet

Hétfőre újabb bejelentéseket ígért a kormányfő.

Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben.

A kormányfő elmondta: a következő két hónapban két nagyobb összegű hitel jár le, amelyek helyett nem vesznek fel újabbat. A mintegy négymilliárd eurós adósságcsökkentésből hárommilliárdot a valutatartalékból, egymilliárdot pedig a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből teremtenek elő.

Orbán Viktor emlékeztetett: a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvényben vállalták, hogy ötven százalék alá csökkentik az államadósság szintjét. Közölte továbbá azt is, hogy a számításaik szerint ha az ország mindenkori költségvetési hiányát a GDP három százaléka alatt, valahol a 2,8 százalék környékén tudják tartani, akkor „onnantól kezdve” az államadósság automatiksan csökken.
Orbán Viktor Lovasberényben

Orbán Viktor kifejtette: az államadósság Európában egyszerre oka és következménye a válságnak, ami azt jelenti, hogy azok az államok, amelyeknek nő az adóssága, egy megállíthatatlan spirálba kerültek, és csak azoknak van esélyük a lassuló növekedés mellett is sikeressé válniuk, amelyek képesek megtörni a spirált, és a mély örvényből képesek a felszínre úszni. Arra az országra, amely nem tud kiszabadulni a csapdából, sötét és nehéz évek várnak – fogalmazott. Hozzátette: mivel Magyarország nem kíván ezekhez az országokhoz tartozni, továbbra is az „államadósság-csapdából való kiszabadulás” az első számú célja a kabinet gazdaságpolitikájának. „A kormány tehát azon az állásponton van, hogy Karthágót le kell rombolni, az államadósság elleni háborút meg kell nyerni” – jelentette ki.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a kormány – a Fidesz–KDNP háromnapos hajdúszoboszlói frakcióülése után – vasárnap is egész nap tanácskozni fog, hogy a hétfőn kezdődő parlamenti ülésszak első napján meg tudják tenni a további szükséges bejelentéseket.

Emelik a jövedéki adót, növelik az áfabevételeket

Négy tétellel „foltozná be” a kormány azt a százmilliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány kétnapos lovasberényi ülése után újságíróknak elmondta: növelik az adóbeszedés hatékonyságát, és ebből negyvenmilliárd forintos többlet áfabevételre számítanak. További negyvenmilliárd forintos megtakarításra készül a kabinet idén az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stop miatt.
Orbán és Matolcsy

Ezen kívül ötven százalékkal emelik a játékadót, hét százalékkal a dohánytermékek, öt százalékkal az alkoholos termékek, ötven százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra – jelentette be Matolcsy György. Hozzáfűzte: ebből összesen tízmilliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában.

A százmilliárdos költségvetési lyuk „befoltozásához” további tízmilliárd forintot a nyugdíjrendszer átalakításával állami kézbe került részvények osztalékából fedezne a kormány.

Idén és jövőre két százalékos gazdasági növekedésre számít a kormány – közölte Matolcsy György. Szavai után Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: ez egy óvatos becslés, amivel ő „nincs kibékülve”.

Hangsúlyozta, akkor lesz elégedett a gazdaságpolitikával, ha – bár a világon lassul a gazdasági növekedés – Magyarország képes lesz magas növekedésre. “Ezen még dolgoznunk kell, mert ez olyan mutatvány, amelyre ebben a pillanatban nincs példa Európában” – fogalmazott.
forrás:hiradó

Leave a Reply 334 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: