< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Erős Fidesz-lobbit törne le Orbán //Strong lobby Fidesz-Orbán breaking down

| Mobile | RSS

Erős Fidesz-lobbit törne le Orbán //Strong lobby Fidesz-Orbán breaking down

Talán az egyik legerősebb önkormányzati lobbit törné le Orbán Viktor a megyei jogú városok státusának megszüntetésével – ha igazak az önkormányzati reform kiszivárgott elemei. Ezzel viszont magára haragíthatja saját pártjának meghatározó figuráit is, mivel a 23 megyei jogú város polgármestere egy kivétellel kormánypárti politikus, köztük olyan “nagyágyúkkal”, mint Lázár János frakcióvezető és Kósa Lajos ügyvezető alelnök.

Nem meglepő viszont, hogy bővülne az állami befolyás alatt álló kormányhivatalok hatásköre – igaz, néhány ponton a polgármestereké is. A közoktatás és az egészségügy az államhoz kerül.

Többé- vagy kevésbé elfojtott indulatokkal és komoly egyéni érdekségrelmekkel kell szembenéznie Orbán Viktor kormányfőnek a ma kezdődő hajdúszoboszlói Fidesz-KDNP frakcióülésen, ha igaz a hvg.hu birtokába került, kiszivárgott önkormányzati reform egyik legfontosabb tétele, hogy megszűnnének a megyei jogú városok. Ezt a címet a 18 megyeszékhelyen kívül öt nagyváros visel – ez olyan státusz, amivel megyei önkormányzati jogok is járnak.

A változtatással ezek a települések komoly hatáskör- és presztízsveszteséget szenvednek, amit aligha “nyelnek le” könnyen a városvezetők. Utóbbiak ráadásul egy kivétellel mind kormánypárti politikusok; sokan közülük országgyűlési képviselők. Sőt, a Fidesz olyan “nagyágyúit” is magára haragíthatja a stallum elvételével Orbán, mint a Hódmezőváráshelyet írányító Lázár János Fidesz-frakcióvezető és a debreceni polgármester Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnökét. A kiszivárgott terveket érdekes megvilágításba helyezi Kósának az a minapi nyilatkozata, miszerint “a frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy a saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni”, ha az ország érdeke ezt kívánja. Azt viszont nem titkolta, hogy nehéz vitára számít, mert a kérdésben “nem egységes a frakció”.

A terveket tegnap nyilvánosságra hozó hvg.hu emlékeztetett arra, hogy bár az “önkormányzati lobbi” korábban hatékonyan akadályozott meg minden hasonló reformot, most nincs túl sok mozgásterük a kormány terveivel szemben. A magyarázat szerint azért, mert nagy részük csődben van, így akármilyen érdeksérelemmel jár is a reform, számukra más szempontból hasznos lehet. Vagyis “fájdalomdíjul” a kormány segíthet konszolidálni a leginkább eladósodott önkormányzatokat. Márpedig a legeladósodottabbak toplistáját Debrecen és Hódmezővásárhely vezeti.

A reform másik fontos eleme, hogy az Orbán-kormány által létrehozott kormányhivatalok az új rendszer legerősebb szereplői lesznek. Ezekhez a szervezetekhez kerülne át ugyanis a helyhatóságoktól számos hatáskör, így a különböző engedélyek kiadása. Ez még pozítív, a korrupciót visszaszorító intézkedésként is “eladható”, hiszen egy-egy településvezetőnek, vagy képviselő-testületnek a különféle engedélyek kiadása akár egy kis “mellékest” is jelenthetett, főleg komolyabb beruházásoknál. Átvenné az állam a megyei önkormányzatoktól a náluk lévő, illetve a utóbbi időkben az önkormányzatoktól hozzájuk került középfokú intézményhálózat – iskolák, kulturális intézmények – fenntartását is. A tervezet azzal is számol, hogy a helyi önkormányzatok már az alapfokú közoktatásért sem lesznek felelősek, csak a bölcsődei és óvodai ellátás marad a kezükben.

A helyi egészségügyi alapellátás biztosítása ugyanakkor maradna a települési szinten, egyedül a kórházi járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó feladatokról kellene lemondaniuk. Megszűnnek a városi kórházak, és magasabb önkormányzati vagy egészségügyi adminisztrációs szinten koordinálnák a kórházi betegellátást – minden bizonnyal ezt is a kormányhivatalok felügyelnék. A szociális segélyezésnek is megmarad a helyi szintje. Az önkormányzatok a tervek szerint megtarthatják a közigazgatási határokon belül a településfejlesztéssel, -rendezéssel és -üzemeltetéssel kapcsolatos feladataikat is.

Bővülhet viszont a tervezet alapján a polgármesterek jogköre: a város első embere hivatalosan is a jegyző munkáltatója lesz – eddig a képviselőtestülettől nyerte a státuszát, illette az is hívta vissza. A közgyűlésben a jövőben szavazategyenlőség esetén a polgármester szava dönt majd. Ha pedig két egymást követő ülésen a testület határozatképtelen, a polgármester voksa dönt.

Hasznos tanácsok ellehetetlenítésre

Belügyminisztériumi brossúra segíti az önkormányzatokat abban, hogyan lehet egyszerű többséggel a helyhatóság szervezeti és működési szabályzatában (szmsz) elvenni az ellenzékiek és függetlenek törvények adta demokratikus jogait – számolt be az Esztergomban, Szegeden vagy jónéhány budapesti kerületben már “jól bevált” gyakorlatra vonatkozó tanácsokról a Népszabadság. A lap elemezte az önkormányzati szmsz-ek módosításához írt 60 oldalas “módszertani útmutatót”. Nemcsak a normál betűtípussal írt tudnivalókat, amelyeket a vonatkozó törvényekre alapoztak, hanem azon, kurzívval szedett ötleteket is, amelyeket a “korábbi tapasztalatok alapján célszerűnek” tartanak a tárcánál.

Javasolják például, hogy a kérdések és az interpellációk a napirend után hangozzanak el az üléseken. Az ellenzéki politikusok kormánypárti polgármesterhez intézett kérdései így az ülés végére kerülhetnek, amikor már lankad a figyelem és talán a helyi tévé sem közvetíti élőben az eseményeket. Ezt vezette be korábban a fideszes irányítású és többségű XVII. kerület, a fővárosi közgyűlés szmsz-ében pedig meg is szüntették az interpelláció lehetőségét. Az ugyancsak kormánypárti XX. kerületben a napirend előtti hozzászólást törölték el, és ott a helyi televízió egyáltalán nem adhat élő közvetítést, csak “szerkesztett” összefoglalót.

Javasolják azt is, hogy az szmsz-ben határozzák meg, mikor tartanak nyílt ülést, mikor zártat. Ezzel az a többség, amely az szmsz-t elfogadja, meghatározhatja azt is, mi tekinthető olyan üzleti vagy politikai érdeknek, amelyet sértene, ha a nyilvánosság előtt tárgyalnák. Az szmsz-ben kell szabályozni annak módját, hogyan és mikor juttassák el az ülésekre szóló meghívót a képviselőknek. A szintén fideszes irányítású és többségű fővárosi VII. kerületben hónapokkal ezelőtt drasztikusan csökkentették ezt a határidőt, így érdemben aligha tanulmányozhatók a tárgyalni kívánt előterjesztések – főleg, hogy sokat csak a helyszínen osztanak ki.

Tisztújítás a fővárosi választmányban

Újabb két évre elnökké választotta Fónagy Jánost hétfői tisztújító ülésén a Fidesz budapesti választmánya. Alelnök lett Láng Zsolt II. kerületi polgármester, aki az év elején konfliktusba került Tarlós István főpolgármesterrel a budai fonódó-villamosprojekt ügyében. Új alelnök lett a Tarlósnak szintén többször keresztbe tevő Rogán Antal V. kerületi polgármester, továbbá Kocsis Máté a VIII. kerület és Hassay Zsófia a VI. kerület vezetője. Megerősítették alelnöki posztján Németh Szilárdot, a XXI. kerület polgármesterét és György István főpolgármester-helyettest.

BÖSZ: 23-an szemben Tarlóssal

Az új önkormányzati törvény miatt kiéleződött a hónapk óta meglévő kofliktus a július elején alakult Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) és Tarlós István főpolgármester között. A BÖSZ-höz mind a 23 fővárosi kerület csatlakozott – elsöprő többségüket kormánypárti politikusok vezetik; a szervezet elnöke és elnökségi tagjai mind fideszesek. Az új érdekszövetség céljait tekintve több esetben nyíltan szembemegy a párton kívüliként, de a Fidesz-KDNP jelöltjeként megválasztott Tarlóssal – a konfliktusok már a megalakulás előtt nyilvánvalóak voltak.
A fővárosi önkormányzat nem is csatlakozott a szervezethez, melynek születésénél ott “bábáskodott” a Tarlóssal köztudottan nem túl jó viszonyban lévő Pesti Imre vezette budapesti kormányhivatal. Tarlós nem titkolta ellenérzéseit, mondván: politikai érdekek is szerepet játszottak a BÖSZ megalakulásában, illetve “akik küzdöttek ezért a szervezetért, a kormányhivatal vazallusává váltak, a főváros nem lesz a kormányhivatal vazallusa”. Különösen bosszantó lehet a főpolgármester számára, hogy az általa súlytalan “gittegyletnek” nevezett – Nagy Gábor Tamás I. kerületi fideszes polgármester vezette – szervezet a legmagasabb kormányzati szintű tárgyalásokat folytatja az új önkormányzati törvényről.

Júliusban Pintér Sándor belügyminiszterrel, majd a múlt héten Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel és Gál András Levente államtitkárral tárgyaltak. Noha a BÖSZ – és ebben Tarlósnak igaza volt – a főváros részvétele nélkül tényleg súlytalan. Legalábbis a hatályos jogszabály csak azt a fővárosi és kerületi önkormányzatok érdekképviseletét ellátó szövetséget tekinti “országos érdekképviseleti szervezetnek”, amely egyik tagja a főváros önkormányzata, továbbá tagja legalább 15 fővárosi kerület önkormányzata. Ráadásul csak az ilyen, országos minősítésű szervezetnél írja elő a törvény, hogy “véleményét ki kell kérni az önkormányzatokat érintő jogszabályok és más állami döntések tervezeteivel kapcsolatban”.
Még szerencse, hogy az új jogszabályról külön kikérik a döntés-előkészítők a főpolgármester véleményét is. Legalábbis Szűcs Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója lapunknak azt mondta: Tarlós is folyamatosan tárgyal a témában miniszterekkel, köztük Pintérrel, sőt minden Fidesz elnökségi ülésre is meghívják. Megjegyezte: a fővárosi önkormányzat össze is gyűjtötte észrevételeit-javaslatait az új önkormányzati törvényhez. Bár ez a dokumentum nem nyilvános – legalábbis a Népszava kérésére a Városháza nem adja ki – a kommunikációs igazgató annyit elárult: “a főpolgármester véleménye most is az, hogy meg kell tartani a kerületeket, de át kell csoportosítani bizonyos feladatokat a kerületi és a fővárosi önkormányzat között.”

Így például Tarlós továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egységesen fővárosi kézbe kerüljenek Budapesten a parkolással, a közterületekkel valamint a vagyonkezeléssel kapcsolatos jogkörök. Ám ennek ellentmondó javaslatot fogalmazott meg például a BÖSZ a parkolás kérdésében, mert a szervezet ezt a jogot kerületi hatáskörben tartaná. Nagy Gábor Tamás a Hír Tv-nek azt is mondta, ha egyetértenének a fővárosi vezetés véleményével, akkor nem akarnának saját álláspontot megfogalmazni.
A “vircsafthoz” a fővárosi MSZP tegnap annyit fűzött hozzá: Tarlós alkalmatlansága vagy éppen a Fidesz belső konfliktusai nem okok Budapest felszámolására. Horváth Csaba frakcióvezető is kiállt a kerületek megmaradása mellett, de megjegyezte: számos feladatot csak fővárosi szinten lehet hatékonyan megvalósítani, “23 kis hercegségben” nem.
forrás:népszavaonline

Strong lobby Fidesz-Orbán breaking down

Perhaps one of the most powerful lobby government to break down Orban cities in the county by eliminating status – true if the elements of leaked government reform. By itself, however haragíthatja dominant figures of his own party as well as 23 county mayor exception of one pro-government politicians, including some “big guns” like Lazarus John, Group Executive Vice President and Lajos Kosa.

Not surprisingly, however, that enhancing the influence of state government agencies’ powers – it is true, some of the polgármestereké well. The public education and health is the state.

More or less stifled emotions and facing serious personal érdekségrelmekkel prime minister Viktor Orban of Fidesz, is now beginning Hajdúszoboszló KDNP faction meeting, if true hvg.hu possession, leaked government reform a key item to be lost from the county towns. This address is the county seat 18 in five large urban wear – it’s status, rights which county government is acting.

The changes are the major settlements of powers and suffer loss of prestige, which can hardly be “swallowed” is easily the city’s leaders. One exception, all systems that would pro-government politicians, many of them members of Parliament. Indeed, as Fidesz “nagyágyúit” is itself a haragíthatja stallum removing Orban, John Lazar as Managing Hódmezőváráshelyet Fidesz parliamentary group and the Debrecen Mayor Lajos Kosa, the executive vice president of Fidesz. The leaked plans for an interesting light on the cart recent statement that “members of the group has often demonstrated that, contrary to their own interests are able to vote” if the country’s interest so requires. It is no secret, however, is difficult to dispute that matter, because the issue “is not a unified group.”

The plans were published yesterday, setting hvg.hu pointed out that although the “self-government lobby” had effectively blocked all such reforms, we do not have much leeway for the designs of the government. The explanation is that because most of them have gone bankrupt, so no matter how érdeksérelemmel involves the reform, they can be useful in other ways. In other words, “fájdalomdíjul” the government can help to consolidate the most indebted governments. However, the most indebted top list of Debrecen and Hodmezovasarhely leads.

Another important element of reform that the Orbán government, government agencies created by the new system will be the most powerful players. These organizations would be transferred to local authorities as well as a number of powers, so different permits. This is positive, the corruption-reduction measures as a “marketable” as a settlement officer, or representative body to the various permits are issued as a small “with a knife” is meant, especially in major investment projects. Take over the state of the county municipalities of them in or have recently moved over to them from the local secondary network of institutions – schools, cultural institutions – is maintained. The draft has also reported that local authorities have the primary responsibility for public education will not only remain in the nursery and kindergarten in their hands.

The local primary health care would remain at the same time the municipal level, the only hospital in-patient care related tasks should give up. Anomalies of the city hospitals, and municipal or higher level health administrative coordination in hospital patient care – this is probably controlled by government agencies. The social aid to the local level will be maintained. The government plans to retain the administrative boundaries within the settlement development, planning, and operation-related tasks as well.

However, the draft can increase the power of the mayors of the city was officially the first man in the clerk’s employer will be – has been awarded the status of the képviselőtestülettől, also called the return was due. In the event of a tied vote, the Assembly will vote will decide the mayor. If two consecutive meetings of the Board decision, unable to decide the mayor voted.

Useful tips to squeeze

Interior Ministry brochure helps local governments in how a majority of the municipalities organizational and operational rules (SZMSZ) take away the opposition and independent law was democratic rights – reported in Esztergom, Szeged, and several districts of Budapest have been “proven” practice advice on the People’s Freedom . This page has analyzed the government to change his SZMSZ-s 60-page “Methodological Guide”. Not only the normal type written information by the relevant laws were basic, but on ideas taken italics, which are “desirable, previous experience,” held in the ministry.

It is recommended, for example, that the questions and interpellations hangozzanak the agenda after the meeting. The opposition politicians, pro-government mayor addressed issues such as the session may end when the focus is faint and may not be televised live on local television events. It was introduced by the previous Fidesz-led majority and XVII. district, the main town in the General Assembly, SZMSZ was terminated by the possibility of an interpellation. The government is also pro-XX. District on the agenda before the post was deleted, and there is a local television did not give live coverage, only “edited” summary.

It is proposed also that in the SZMSZ determine when meetings are held open when closed. In the majority of which was SZMSZ agree also to determine what constitutes a business or political interests that could constitute a violation, if discussed in public. The SZMSZ be regulated in a way, how and when to transmit the invitation to attend meetings of the Members. Also Fidesz-led and-dominated metropolitan VII. District of months ago, has been drastically reduced this period, so the substance can hardly hear you studied the proposals – especially that many people will be awarded in the field.

Elections in the capital Caucus

Elected president two years later Monday officer John Fónagy innovative answers to meeting the Fidesz Budapest invention. Zsolt Lang was Vice President II. District mayor, who earlier this year came into conflict with people Tarlós Stephen Mayor of Buda-electric project, intertwined cases. New Vice President have repeatedly crossed the Tarlós also making Antal Rogan Sun District mayor, and Matthew Carter VIII. Sofia district and Hassay VI. district manager. Confirmed Szilard Nemeth, Vice-President of the XXI. Stephen George and District Mayor, Deputy Mayor.

Bosnia: an 23-over Tarlóssal

The new government bill has intensified in the month since the beginning of July was an existing kofliktus Budapest Government Association (Bosnia), and Mayor Stephen Tarlós between. The witch to all the 23 metropolitan districts joined – an overwhelming majority of them pro-government politicians are held; the organization’s president and board member of both Fidesz. The purposes of the new alliance of interests in many cases openly goes against a non-partisan, but the candidate of the Fidesz-KDNP Tarlóssal elected – the foundation of the conflict have been evident before.
The metropolitan government is not joined to the body, with the birth of there “bábáskodott” a well-known Tarlóssal not a very good relationship with the government agency in Budapest led by Imre Pesti. Tarlós against no secret of his feelings, saying political interests also played a role in the formation of the witch, and “those who fought so with organizations, government agencies became vassal of the city, there will be a vassal of government agencies.” Particularly vexing to the mayor to make it weightless “gittegyletnek called” – Gábor Tamás Nagy I. Fidesz mayor of District led – the organization’s highest levels of government continue to negotiate a new local government law.

In July, the Interior Minister Sandor Pinter, and last week Navracsics Tibor Gál András Levente Administrative Secretary and Secretary of State discussed. While the witch – and this Tarlós was right – without the participation of the city really weightless. At least in the current legislation only the metropolitan and district municipalities of interest representing the federation as “a national advocacy organization,” which is a member of the Municipality, as well as a member of at least 15 metropolitan district municipality. Furthermore, there is such a national rating organization, the law requires that “must be consulted on legislation affecting local governments and other state decisions in connection with the draft.”
Good thing that the new legislation are invited to a special decision-makers in the mayor’s comments. At least Somlyó Maria Szucs, City Hall communications director Nepszabadsag said Tarlós will continue to discuss the matter with the ministers, including Pintérrel and every Board meeting is invited to Fidesz. Noted that the Municipality also collected with comments, suggestions for new local government act. Although this document is not public – at least in the People’s Voice at the request of the Town Hall does not give up – the Director of Communications you betrayed me, “the mayor opinion now is that it should be kept in the district, but should be allocated to specific tasks in the district and metropolitan municipalities between. ”

For example, Tarlós still insists that the units are delivered to the capital Budapest, the parking and public areas as well as asset management powers. However, contradictory suggestions such as the witch of the parking issue, because the body of this power to keep the right district. Gábor Tamás Nagy TV news has also said if people would agree on the opinion of city driving, you do not they want to formulate their own position.
The “vircsafthoz” Socialist Party in the capital yesterday, much attached to him, or even the inability Tarlós Fidesz Budapest reasons not to eliminate internal conflicts. Csaba Horvath, Group advocated the retention of the districts programs, but noted that many tasks can only be effectively achieved at the capital, “23 small duchy” is not.
source: people vote online

Leave a Reply 338 megnézve, 1 alkalommal mai nap |