< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kamu idézéssel alázta a gyereket a rendőr

| Mobile | RSS

Kamu idézéssel alázta a gyereket a rendőr

2011. szeptember 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Hamis idézést adott át egy rendőr egy általános iskolai diáknak az osztályteremben, ezzel pedig súlyos alapjogsértést követett el – áll a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) szerdai közleményében. A rendőr nevelési célzattal indokolta tettét.

Az egyik általános iskola nyolcadikos diákjától elvette telefonját az osztályfőnöke, mert a tanuló az órán játszott a készülékkel. A tanár a telefont az asztalán hagyta, de onnan eltűnt. A diákok később elmondták, hogy a készüléket egyik osztálytársuk vette el az asztalról, és már vissza is adta diáktársának.

A fiatalok az esetet az interneten is taglalták, és az osztályfőnökükre nézve sértő kifejezéseket használtak. A történtekről a tanár beszámolt az iskolában korábban bűnmegelőzési órát tartó rendőrnek. Egyben a segítségét kérte, hogy a diákok figyelmét felhívja arra: hasonló esetben akár rendőrségi eljárás is indítható ellenük lopás miatt.

Néhány nappal a később a rendőr megjelent az egyik tanórán, ahol az egész osztály jelen volt, és közölte, hogy az internetes portálon folytatott beszélgetés miatt rendőrségi eljárás indult, és keretében az osztály tanulóinak tanúkénti meghallgatása válhat szükségessé. A rendőr azt is elmondta, hogy a telefon tulajdonosát és a készüléket “kölcsönvevő” diákot gyanúsítottként fogja kihallgatni. Ennek nyomatékosítására a rendőr készített egy idézéshez hasonlító iratot, és a két érintett diáknak az órán át is adta.

Az osztályfőnök csak néhány órával később mondta meg a tanulónak, hogy nem kell bemennie a rendőrségre, az idézést csupán egy színjáték keretében, nevelési célzattal adták át neki.

Az FRP szerint a rendőr súlyos jogsértést követett el, amikor egy valós ügy iktatási számát felhasználva valótlan tartalmú hivatalos iratot állított ki és adott át a tanulónak. A rendőr megsértette a diák emberi méltóságát azzal, hogy kilátásba helyezte a tanuló büntetőjogi felelősségre vonását – áll az FRP közleményében.

Az FRP szerint különös jelentősége van annak, hogy a diák az események idején alig töltötte be a 14. életévét. Annak is nagy súlya van, hogy a hamis idézést a tanuló osztálytársai előtt adta át a rendőr. Az FRP álláspontja szerint a rendőr eljárása csorbította a diák becsületét, és jó hírnévhez való jogát is sértette. A rendőr magatartása alkalmas volt “a büntető igazságszolgáltatás komolyságába és a rendőrség megfelelő működésébe vetett állampolgári bizalom megrendítésére” is.

Az FRP a panaszt kivizsgálásra az országos rendőrfőkapitánynak továbbította, és ő a panasznak maradéktalanul helyt adott – zárul az testület közleménye.

Az MTI szerette volna megtudni, hogy mikor és melyik iskolában történt az eset, de a Független Rendészeti Panasztestületet a délelőtti órákban nem érte el.
forrás:stop

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |