< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megrendítő fotók: odaveszett az egyik legjobb orosz hokicsapat

| Mobile | RSS

Megrendítő fotók: odaveszett az egyik legjobb orosz hokicsapat

Felszállás közben lezuhant egy Jak-42-es utasszállító – a jaroszlavli hokicsapat utazott rajta. Csak két túlélő van.

Felszállás közben lezuhant egy Jak-42-es típusú utasszállító repülőgép Oroszországban, a Moszkvától mintegy 250 kilométerre északra fekvő Jaroszlavl közelében. A RIA Novosztyi és az Interfax hírügynökség jelentése szerint 45-en tartózkodtak a gépen – 37 utas és 8 főnyi személyzet -, s csak két ember élte túl a katasztrófát.
Repülőgép szerencsétlenség Oroszországban

A gépen a jaroszlavli jégkorongcsapat utazott. A Lokomotív Jaroszlavl az orosz nyílt profi ligában (KHL) érdekelt. A csapat egy svéd, három cseh és egy szlovák idegenlégióst is leszerződtetett, edzőt pedig Kanadából hozatott. Az együttes legutóbb a ligában a harmadik helyen zárt, az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as idényben orosz bajnoki címet szerzett. A tragédiában gyakorlatilag a teljes csapat odaveszett, köztük több világsztár, olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek.

Az egyik túlélő a csapat 26 éves csatára, Alekszandr Galimov, de testfelületének nyolcvan százaléka megégett. A másik túlélő a gép fedélzeti mérnöke, de lehetséges, hogy van egy harmadik túlélő is a jaroszlavli kórház főorvosa szerint.

A három hajtóműves, még a szovjet időkben tervezett gép minszki úti céllal szállt fel, de röviddel a felszállás után három részre szakadt; a géptörzs egyik része a földbe csapódott, míg másik két része a Volgába ömlő Tulosa folyóba zuhant. A rendkívüli helyzetek minisztériumának információs szolgálata azt közölte, hogy a gép, miután elrugaszkodott a felszállópályáról, nem tudott kellő magasságba emelkedni, egy antennának üközött, s ezt követően zuhant le. A hatóságok azt mondják: a gép a felszállás előtt teljes átvizsgáláson esett át, és mindent rendben találtak.

Vlagyimir Putyin kormányfő utasította Igor Levityin közlekedési minisztert, hogy haladéktalanul utazzon a szerencsétlenség helyszínére.

A hoki legsötétebb napja

A Lokomotív Jaroszlavl csütörtökön kezdte volna meg a 2011/12-es idényt: a minszki Dinamóval játszott volna.

A KHL az észak-amerikai profiliga, az NHL után a második legerősebb bajnokságnak számít, és ebben a Lokomotív az egyik legjobb klub. A nyílt orosz bajnokságban az oroszok mellett lett, fehérorosz, kazah és szlovák (Poprad) csapatok szerepelnek.

A sportág legsötétebb napjának nevezte 2011. szeptember 7-ét René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke az orosz Lokomotiv Jaroszlavl csapatát ért szerdai repülőgép-szerencsétlenség miatt. “Ez egy szörnyű tragédia a teljes hokitársadalom számára, amelyben több ország is szorosan érintett” – mondta Fasel az orosz nyílt bajnokság (KHL) és az orosz szövetség vezetőivel folytatott beszélgetés során, és mindenkit az IIHF teljes együttérzéséről biztosított.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) részvéttáviratot küld az orosz nyílt profiliga vezetőinek. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) megdöbbenten értesült a Lokomotív Jaroszlavl csapatának szerdai tragédiájáról. Szymon Szemberg, az IIHF kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: letaglózta a hír.
forrás:hiradó

Leave a Reply 526 megnézve, 1 alkalommal mai nap |