< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kadhafi üzent: Líbiában van és le fogja győzni a NATO-t

| Mobile | RSS

Kadhafi üzent: Líbiában van és le fogja győzni a NATO-t

Egy szíriai televíziós adásba jelentkezett be telefonon a líbiai diktátor, aki hazugságnak és a pszichológiai hadviselés részének nevezte a meneküléséről szóló híreket. Kijelentette, hogy csapatai harcolni és győzni fognak.

Líbia volt diktátora, Moammer Kadhafi hazugságnak és a pszichológiai hadviselés részének nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint elhagyta Líbiát és Nigerbe menekült. Az ezredes telefonon üzent a szíriai televíziónak, a BBC beszámolója szerint egyértelmű, hogy Líbiából érkezett a hívás. Kadhafi egyúttal megígérte, hogy csapatai le fogják győzni a NATO-t és a Nemzeti Átmeneti Tanács erőit.

Niger még nem döntött

Korábban Niger közölte, megfontolják, hogy lehetne megegyezni Kadhafival, amennyiben úgy döntene, hogy az országban kér menedéket. Niger külügyminisztere a BBC-nek azt mondta, hogy Niamey később fog döntést hozni róla, hogy befogadnák-e Kadhafit, vagy kiadnák a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróságnak (ICC).

Az elmúlt napokban több sajtóorgánumban is arról cikkeztek, hogy Kadhafi Nigerbe megy, miután a bukott dikátorhoz lojális vezetők egy csoportja az afrikai országba ment. A líbiai lázadók ezért felszólították Nigert, hogy ne engedjék be Kadhafit. Niger egyébként elismeri a nemzetközi bíróságot, mely le szeretné tartóztatni Kadhafit, a fiát Saif al-Islamot és volt titkosszolgálati főnökét, Abdullah Sanussit is.

Kirabolt fegyverraktár

Közben a CNN és a Human Rights Watch szervezet egy hatalmas, kifosztott fegyverraktárra bukkant Tripoliban, ahonnan rakéták tűntek el. A hírügynökség beszámolója szerint orosz gyártmányú föld-levegő rakéták és amerikai gyártmányú vállról indítható rakéták is szerepelnek az üres ládákon álló csomagolási jegyzőkönyvekben és a leltárban. A raktárból eltűntek még aknavetők és nehéztüzérségi fegyverek is.

Aranyat és pénzt is menekítenek

Moammer Kadhafi biztonsági főnöke és rendszerének néhány köztisztviselője még vasárnap érkezett Niger fővárosába, Niameybe, jelentették hivatalos források az afrikai országból. Mansour Daw és „csapata” keresztül utazott a sivatagi városon, Agadezen. A konvojhoz, amellyel érkeztek, több tucatnyi állig felfegyverzett kormányhű katona is csatlakozott, valamint aranyat és jelentős készpénzt is vittek magukkal.

Állítólag körbezárták Kadhafit

A lázadók egyik parancsnoka közben arról számolt be, hogy Kadhafi folyamatosan változtatja a tartózkodási helyét. „Számos forrásból megerősítették, hogy folyamatosan délre, Csád és Niger felé szorul vissza” közölte Hisham Buhagiar egy Reuters-interjúban. Anisz Sarif, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács katonai bizottságának a szóvivője azonban úgy véli, hogy Kadhafit már bekerítették. Sharif szerint a líbiai ezredes “hatvan kilométeres sugarú körön belül van már, és hamarosan elfogják, vagy megölik”.

A nigeri külügyminiszter, Mohamed Bazoum ezzel párhuzamosan kijelentette: országa nem akadályozhatja meg, ha Kadhafi Nigerbe szeretne menekülni, de – mint mondta – a líbiai diktátor még nem lépte át a határt, valamint nem is kért erre engedélyt. A külügyminiszter azzal indokolta ezt, hogy a határ hosszú és nagyon kevés eszközük van. De hozzátette: a Kadhafi-hű erők, amelyek megérkeztek Niameybe, maradhatnak, vagy szabadon távozhatnak.

Kadhafi élt a kínzás eszközével

A Reuters közben beszámolt róla, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy Kadhafi rezsimje a terror eszközeivel élt. A hírügynökség Komsz városban gyanúsítottak nemi szerveinek elektromos sokkolására alkalmas berendezéseket talált. A Reuters szerint a megkínzottakat forróságban tartották, és naponta csak néhány csepp vizet kaptak, miközben elektromos kábelekkel kötözték ki őket- írja az Origo.

A Kadhafi-kormányzat embertelenségei eddig is ismertek voltak, de a komszi bizonyítékok “bizonyos értelemben még vészjóslóbb képet festenek” – írta a Reuters, amely szerint Kadhafi erői, a hadseregtől és a rendőrségtől független, saját parancsnoki és hivatali rendszerrel bíró osztagok követték el ezeket a kínzásokat.

A líbiai helyzetről szóló legutóbbi írásunkat itt olvashatja!

forrás:atv.hu / BBC / MTI

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |