< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár bejelentése után zuhanásba kezdett az OTP árfolyama

| Mobile | RSS

Lázár bejelentése után zuhanásba kezdett az OTP árfolyama

2011. szeptember 9. | hozzászólás | Közélet

A pesti tőzsde valamennyi vezető részvénye gyengült a pénteki kereskedésben, az OTP hétszázalékos mínuszba került.

Fél tizenkettő után a pesti tőzsde irányadó indexe 3,4 százalékos mínuszban volt. A mutató esésében az OTP zuhanása játszotta a főszerepet, a bankpapír árfolyama ugyanis 7,5 százalékkal, négyezer forint alá süllyedt. A Mol 5 százalékot veszített értékéből, a Richter 1,1, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékkal gyengült.

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője a pénteki eseményeket kommentálva azt mondta, a részvények eleve csökkenéssel nyitották a napot, és a rossz hangulatra rátett egy lapáttal a Fidesz-frakció javaslata, amely szerint a devizahitelesek rögzített árfolyamon végtörleszthetnék a hitelüket, és az átváltás teljes költsége a bankokra hárulna.

A szakértő közölte, a bejelentés után az OTP-részvényeket elkezdték önteni a piacra a befektetők, negyedóra alatt az amúgy is gyengülő részvény zuhanni kezdett. “Az első hirtelen reakció után 3900 forintnál torpant meg a bankpapír, majd tovább gyengült. A befektetők emésztgetik a bejelentést és az esetleges hatásokat, de könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban tovább fog esni az árfolyam” – tette hozzá a szakember. Somi András azt is elmondta, az OTP kiábrándító teljesítménye mellett a többi vezető papír közül a Mol is sokat veszített értékéből, ám ezekhez képest a Magyar Telekom és a Richter süllyedése mérsékeltnek mondható.

A Fidesz javaslatáról az Equilor brókercég által kiadott elemzés szerint az OTP június végén a magyar piacon körülbelül háromezer milliárd forint összértékű hitelállománnyal rendelkezett, ennek körülbelül a fele lehet devizaalapú. A cég szakértői szerint, ha a június végi devizaárfolyamokat vesszük alapul, akkor a frankárfolyamnál 25, az euróárfolyamnál 7-8 százalékos különbséggel szembesülne az OTP a törlesztésnél/visszafizetésnél. A hitelállományra vetítve legrosszabb esetben, ha mindenki visszafizetné a hitelét, ez a lépés 300-400 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, amely részvényenként jóval meghaladja az 1000 forintos értéket. Az Equilor elemzői úgy vélik, a javaslat ebben a formában nem valósul meg; a későbbiekben arra számítunk, hogy bizonyos kondíciók fellazulnak. “Legvalószínűbb forgatókönyvként most 50-60 milliárd forintos kiadást prognosztizálunk az OTP-re nézve, ez azonban a részletek napvilágra kerülésével változhat” – áll az elemzésben.
forrás:origo

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: