< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Belügyminisztériumhoz kerülnek a vízügyi igazgatóságok

| Mobile | RSS

A Belügyminisztériumhoz kerülnek a vízügyi igazgatóságok

2011. szeptember 10. | hozzászólás | Közélet

A közmunkaprogramok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 területi vízügyi igazgatóság – jelentette be Illés Zoltán csütörtökön Kiskörén. A vízüggyel kapcsolatos törvény és rendeletalkotás, a szakmai irányítás és felügyelet, a kutatás-fejlesztés, a hatósági és ellenőrzési feladatok továbbra is a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörében maradnak. Ezeket a munkákat továbbra is a VM Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségei látják el.

A kormányzat szándékai szerint a vízügyben foglalkoztatott közmunkások száma a korábbi 9 ezerről 35-50 ezerre emelkedik a következő években – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, amikor felavatta a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 550 millió forintért felújított kiskörei víztisztító művét.

A szervezeti átalakítás célja, hogy a közmunkaprogram valamennyi eleme egy kézben összpontosuljon, a hatékony irányítás érdekében egy helyettes államtitkárság felügyelete alatt. Ugyanakkor a szakmai, hatósági felügyeletet továbbra is a vidékfejlesztési tárca látja el – tette hozzá.

A kormányzatnak az a szándéka, hogy jelentősen csökkenjen a víziközmű-szolgáltatók száma. Ugyanis miközben a rendszerváltást megelőzően mindössze 33 vállalat látta el az ivóvíz-szolgáltatási és szennyvízkezelési feladatokat, ma 400 társaság működik – mondta az államtitkár. Ez tarthatatlan, hiszen a rendszer szétdarabolását, az amortizálódott közműhálózat felújításának elmaradását eredményezte, ami a hatékony működés rovására ment – szögezte le.

Példaként említette, hogy az elmaradt rekonstrukciók miatt a magyar vízközműhálózat 40 százalékos veszteséggel működik, vagyis minden 100 liter vízből 40 liter elszivárog. Ebben a helyzetben a már elkészült és várhatóan 2012. január elsején életbe lépő víziközmű-törvény szerint azok az önkormányzatok válhatnak a hálózatok tulajdonosaivá, akiket az ivóvíz-ellátási kötelezettség terhel. A helyhatóságok a szaktárca reményei szerint azokkal az állami vízközmű-szolgáltatókkal kötnek majd szolgáltatási szerződést, amelyek a profittal szemben a biztonságos ellátást tartják a legfontosabbnak. Ily módon csökkenhet a szolgáltatók száma, és ezzel együtt a vízdíjak nagysága is – mondta az államtitkár.

A most átadott beruházás keretében 2100 köbméter kapacitásúra bővült a korábban napi 800 köbméter víz tisztítására alkalmas, öt Tisza-tó menti település szennyvizét befogadó szennyvíztisztító telep kapacitása, illetve egy harmadik tisztítási fokozat is garantálja a befogadó Tisza vízminőségét.

Emellett a korszerű iszapkomposztálás kialakításával a keletkező szennyvíziszap mellett a települési zöldhulladék is komposztálható. A beruházáshoz 454 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió a nemzeti fejlesztési terv keretében. Az állami tulajdonú Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. öt megye 50 településén biztosítja az ivóvízellátást, illetve a szennyvíztisztítást. A társaság az elmúlt egy évben megduplázta szolgáltatási területét.

forrás:kormányportál//(MTI – VM Sajtó)

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: