< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: LMP: A GDP 3 százalékát vasalhatják be az embereken a bankok a Fidesz miatt

| Mobile | RSS

LMP: A GDP 3 százalékát vasalhatják be az embereken a bankok a Fidesz miatt

Sokat nyerhetnek azok a devizahitelesek, akik 180 forinton tudnák egy összegben visszafizetni adósságukat. Veszíthetnének viszont azok, akiknek megmarad a devizahitelük és gyengülhet a gazdaság is.

Így összegezhetők a Fidesz legújabb, hiteleseket segítő javaslatának következményei. Az ATV híradója a Széchenyi Hitelszövetség elnökével számolta ki, mennyit lehetne nyeri a jelenlegi árfolyamhoz képest, például egy 10 milliós hitelnél. Ha valaki 2008-ban 10 millió forintot vett fel 150 forintos árfolyamon, annak a tartozása a hétvégi árfolyamon szerint csaknem 15 millió forint, de ha a kormánypártok felvetése szerint most egy összegben vissza tudná fizetni 180 forintos árfolyam-áron kölcsönét, akkor csak 12 milliót kellene törlesztenie. Vagyis most 3 millió nyereséget könyvelhetne el, ám 2008-as reményeihez képest így bukna 2 milliót.

Egy hitelkárosultakat segítő szervezet szerint még az ingatlanpiacra is jó hatással lehetne a döntés. „Nekünk több olyan ügyfelünk is akad, akiknek van vevője az ingatlanára, kizárólag az hiúsította meg az eladást, hogy a vételár nem fedezte a tartozását. Ha a visszafizetést 180 forinton lehetővé teszik, akkor számosan el tudják adni az ingatlant”, magyarázta Galcsik Éva, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szakértője.

A pénzügyi elemzők szerint viszont nagy veszteséget okozhat a könnyített visszafizetés. Gyengülhet a forint abban az esetben, ha tömegesen egy összegben fizetnék vissza hitelüket, vagy forintra váltanák deviza adósságukat. „Ez egy jelentős svájcifrank-felvásárlást jelentene a piacon és persze egyben forinteladást is, így ez valószínű nagyon jelentős forintgyengítő hatású lenne. Ami ugyanakkor visszahat azokra, akik nem tudják kifizetni adósságaikat és marad a devizahitelük, őket még nehezebb helyzetbe sodorhatja”, indokolt Sági Pál, az Equilor Befektetési Zrt. elemezője. A bankoknak sem tetszik a Fidesz javaslata, a Bankszövetség szerint például sérülhet a pénzügyi intézetek stabilitása, és londoni elemzők is nagy bankveszteségekre figyelmeztetnek.

Az ellenzéki pártok is hevesen bírálták, álszentnek, és veszélyesnek tartják a Fidesz bejelentését a végtörlesztésről. A Fidesz nem a bankároknak árt, hanem a magyar betéteseknek, amikor a legnagyobb lakossági bank részvényeit bedönti, mondta Burány Sándor. A szocialista politikus szerint tovább gyengülhet a forint, és keveseknek vannak megtakarításaik, vagy képesek újabb kölcsönből kiváltani tartozásukat.

Az LMP az 1,2 millió törlesztő kedvéért kamatplafont javasol, hiszen a bankadót a bankok eddig az ügyfelekre hárították. Védett számlát pedig a bajba jutottak miatt vezetnének be, ennek lényege, hogy a hitelszerződésben lefektetett követelést, a fedezetet jelentő ingatlanok értékéig engedné a bankok számára. Ismét elővennék a magáncsőd lehetőségét is, amellyel a Gyurcsány-kormány már próbálkozott. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz nem számol a következményekkel. „Ezt az emberek fogják megfizetni. GDP százalékát venné most ki a bankszektorból, amit ugyanúgy a betéteseken keresztül a bankszektor vissza fog majd venni”, mondta Vágó Gábor LMP-s képviselő.

A Fidesz-frakció által javasolt megoldással igenis jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett, és jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország deviza-kitettsége, ellenpontozott Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

Emlékeztetőül: a frakcióvezető előző nap jelentette be, hogy a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét.
Lázár nem tagadja, hogy a bankrendszer fontos eleme egy gazdaságnak, a probléma azonban szerinte az, hogy már-már semmi sem fontos, csak a bankrendszer. Az emberek jelentős kockázatot vállaltak annak idején a hitelek felvételénél, azonban úgy tűnik, hogy a bankok semmilyen kockázatot nem vállaltak. Egy jó szerződés azonban arról szól, hogy mindkét fél vállal kockázatot – mondta -, az nem lehet, hogy az egyik fél csak veszít, míg a másik csak nyer. ”Ha mi, adófizetők a bajban segítettünk a bankokon, akkor most elvárhatjuk, hogy együtt segítsünk az embereken”, mondta Lázár.

forrás:atv

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |