< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kisvárosnyi magyar kért menedékjogot Kanadában három év alatt //Small Városnyi Hungary applied for asylum in Canada in three years

| Mobile | RSS

Kisvárosnyi magyar kért menedékjogot Kanadában három év alatt //Small Városnyi Hungary applied for asylum in Canada in three years

2011. szeptember 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A vízumkényszer újbóli eltörlése óta mintegy hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, de az évekig elhúzódó eljárás során alig néhány százan kapták meg a státuszt – közölték a hatóságok az MTI érdeklődésére. Az MTI tudósítója beszélt olyanokkal, akik megtalálták szerencséjüket Kanadában, és olyanokkal is, akiket már a repülőtérről visszaküldtek Magyarországra.

Az elmúlt hetekben Magyarország több településén is arról beszéltek az MTI tudósítójának, hogy uzsorakölcsönökből eredő tartozásuk, különféle atrocitásoktól való félelmük miatt vagy a jobb élet reményében sok száz család kivándorolt Kanadába, és további százak szeretnék követni a példájukat.

Kanadába 1994. november 1-jétől lehetett vízummentesen utazni, de az országba érkező nagyszámú, főként roma menekültek miatt 2001. december 5-én újból vízumkötelezettséget vezettek be Magyarországgal szemben. 1998-tól 2001-ig 8600 – csak 2001-ben 3500 – magyar állampolgár folyamodott menekültstátuszért Kanadában.

A vízumkényszert Kanada 2008. március 1-jével szüntette meg újra Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával szemben, s akkor ismét nagyobb menekülthullám indult el. A kanadai hatóságok 2009-es és 2010-es adatai szerint Mexikó után Magyarországról érkezik a legtöbb menekült az országba, ezért tárcaközi háttérrel, külügyi, rendészeti és szociális vonatkozású kétoldalú kapcsolatokat létesítettek. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tavaly novemberben tárgyalt a kanadai szövetségi kormányzati vezetőkkel, találkozott a helyi magyarság képviselőivel.

A vízumkényszer újbóli eltörlése után, 2008-ban a kanadai állampolgársági és bevándorlási miniszter járt Magyarországon, s akkor úgy fogalmazott: nem számítanak arra, hogy megismétlődik a bevándorlási hullám, és turistaként vagy munkavállalói vízummal bárkit szívesen látnak.

A kisebbségi ombudsman a vízumkényszer eltörlése utáni hetekben tájékoztató füzetet készített, amelyben felhívta a figyelmet a kanadai kivándorlás kockázataira. A kiadvány az állampolgárok jogairól, a vízum nélküli utazásról, a menekültkérelmi lehetőségekről, valamint a hazajutásról adott tájékoztatást.

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek a magyar menekültkérelmekről pontos adatot nem tudott közölni, de tájékoztatása szerint hozzávetőleg 7 ezren adhattak be kérelmet a kanadai hatóságokhoz a vízumkötelezettség eltörlése óta eltelt három és fél évben.

Helyes Imre, az ottawai magyar nagykövetség vezető konzulja az MTI-vel azt közölte: 2010-ben 1178 menekültkérelem került a kanadai hatóságok elé, s mindössze 2 százalékát fogadták el. Hat százalékot elutasítottak, míg 91,5 százalékuk visszavonta kérelmét, vagy nem vitte végig az eljárást, és a hatóságok megkeresésére nem reagált. Ez jelentheti azt is, hogy időközben hazatért, vagy illegális bevándorlóvá vált – jegyezte meg. Ez év első öt hónapjában a 673 befejezett ügynek számító kérelemnek már a 7 százalékát elfogadták, 18 százalékát elutasították, míg a kérelmek háromnegyed részét vonták vissza vagy “hagyták el”.

A vezető konzul hangsúlyozta: a visszavont, vagy elhagyott kérelmek kimondottan magas aránya azt mutatja, megalapozatlan volt a beadvány, és ezzel a kérelmező is tisztában lehetett, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az adatok csak a befejezett ügyek számára vonatkoznak, ugyanis két-három évvel korábbi beadványok kerülnek a hatóság elé.

A menekültkérelmeket a kormánytól független Bevándorlási és Menekült Igazgatóság (Immigration and Refugee Board – IRB) bírálja el, és sem az elfogadás, sem pedig az elutasítás indokát nem hozzák nyilvánosságra, mert a beterjesztő a származási országában tapasztalt és a genfi konvencióban megjelölt feltételekre hivatkozva kér Kanadától védelmet.

A vezető konzul szerint az, hogy a 2011-ben elbírált kérelmek alapján megháromszorozódott az elfogadott kérelmek száma, azzal magyarázható, hogy az IRB növelte munkatársai létszámát, így egyre több kérelmet tudnak elbírálni. Az idei adatok azt mutatják, mintegy 40 százalékkal több magyar kérelem elbírálása fejeződhet be az év végére, mint tavaly, így eleve több lehet a pozitív elbírálások száma is, de egyúttal jóval több kérelmet utasítottak el az idén, mint tavaly – fűzte hozzá. Mivel egy-egy kérelem elbírálása legalább két évet vesz igénybe, az idén még csak a 2008 második felében és 2009-ben beadott kérelmekben születik döntés – jegyezte meg Helyes Imre.

Turistaként hat hónapig lehet vízummentesen Kanadában tartózkodni, de a kint lévők kérelmezhetik tartózkodási idejük meghosszabbítását vagy a tartózkodás céljának megváltoztatását. Ha valakinek elutasították menekültkérelmét, de nem hagyja el az országot, kiutasítják. Mivel a menekültkérelmek kezelése kanadai belügy, a magyar nagykövetség a kiutasításról csak abban az esetben kap tájékoztatást, ha a kitoloncolandónak nincs érvényes magyar útlevele, és a kanadai határőrség hivatalból úti okmányt kér neki.

Az, aki bevándorlóként szeretne letelepedni Kanadában, a bécsi konzulátuson jelentkezhet, és az ilyen irányú kérelmét, nyelvtudás, életkor, iskolai végzettség, szakképzettség és gyakorlat alapján osztályozzák. Munkavállalói vízumér is ugyanitt kell folyamodni.

Amíg a kiutazottak Kanadában a menekültkérelmük elbírálására várnak – ami eltarthat öt-hat évig is -, a beadvánnyal egy időben megkapják a szociális juttatásokat, gyermekeik iskolába járhatnak. A járadékokra minden olyan személy jogosult, akinek kérelmét befogadták, és azt az első hónaptól kezdve rendszeresen folyósítják nekik. Ha már van adószámuk, akkor pedig munkát is vállalhatnak.

Tejfel László, a Szabolcs megyei Nyírbogát cigány önkormányzatának elnöke az MTI tudósítójának elmondta: felesége, két gyermeke és négy unokája idén február 22-én utazott ki Hamiltonba, korábban kitelepült rokonokhoz. Menekültkérelmük beadása után négy hónap elteltével megkapták az adószámot, így ők már dolgoznak: a fia 3200 kanadai dollárt keres egy húsipari cégnél sofőrként, felesége négy órában 1600 dollárért takarít, délután angolt tanul, a lánya pedig a menekültügyi hivatalban dolgozik. Az unokák az általános iskolában angolt és franciát tanulnak, művészeti foglalkozásokon vesznek részt.

A még együtt lakó család az idén Torontóba költözik, ott két új lakást kapnak, a 800, illetve 1100 dolláros bérleti díjat a kanadai állam fizeti. Elmondásuk szerint egy háromgyermekes család 1900 dollár szociális segélyt kap havonta, ehhez járul a heti egynapos közmunkáért és orvosi vizsgálatért járó 100-100 dollár. Az államonként változó szociális segély egy gyermekre 900-1150, két gyermekre 1300 dollár, a felnőttek pedig fejenként 500-600 dollárt kaphatnak. Ebből kell fedezniük lakhatásukat és megélhetésüket.

Tejfel László, aki korábban alelnöke volt az Országos Cigány Önkormányzatnak, azt mondta: családjával interneten naponta tartja a kapcsolatot, és azt tervezi, még karácsony előtt ő is kiutazik, mert nem talál idehaza megélhetést. “A politikai helyzet, a kilátástalanság és a félelem, a munkanélküliség arra kényszerít, hogy menjek” – mondta, hozzáfűzve, vállalkozása tönkrement, a 28.500 forintos járadékból nem tud megélni.

Hamiltonban lévő felesége videokapcsolaton keresztül az MTI tudósítójának azt mondta: többtucatnyi környékbelihez hasonlóan azért menekült ki Magyarországról, mert féltették a családjukat, ugyanis a környező településeken hajtották végre a romák elleni támadássorozatok egy részét, illetve a szomszéd faluban, Kislétán, a 2009. augusztus 3-i támadás előtti este az ő házuk előtt is megjelent két csuklyás férfi egy sötét autóban. Szavai szerint odakint jól érzik magukat, és bár hiányzik nekik az ország, pár évig még nem tervezik hazajövetelüket.

Egy budapesti taxis ez év elején szintén a korábban kitelepült rokonaihoz szeretett volna kiutazni, hogy ott menekültstátuszért folyamodjon. Mint az MTI tudósítójának elmondta: munkahelyéről kilépett, önkormányzati bérlakását felmondta, bútorait, értékeit eladta, három gyermekének, húgának és magának megvette a repülőjegyeket, de a torontói repülőtérről nem jutottak tovább. Megtagadták tőlük a beutazási engedélyt, így vissza kellett jönniük. Most az anyósánál laknak, albérletet keresnek, hogy elkótyavetyélt vagyonuk nélkül újból a semmiből kezdjenek új életet.

Mohácson és a város környéki településeken élők elmondása szerint már sok száz roma család utazott ki Kanadába, és többségük megtalálta szerencséjét. Vállalkozók lettek, dolgoznak, iskolába járnak, megtanulták a nyelvet, és amit a legfontosabbnak tartanak, nem éri őket diszkrimináció a származásuk miatt. A roma telepeken élők elmondása szerint volt, aki uzsoratartozása elől menekült el, de volt olyan is, aki “magánkölcsönt” kért a repülőjegyre, és odakintről fizette ki a tartozást, vagy megadta az uzsorás ott élő rokonának.

Sokan viszont pórul jártak: kitoloncolták őket, vagy “rabszolgaként” kellett dolgozniuk a földeken, vállalkozók mellett. Volt példa arra, hogy egy hamiltoni székhelyű embercsempész csoport másfél tucatnyi, Pápa környékén élő embert csalt ki Kanadába munkalehetőséget és ellátást ígérve, majd építkezéseken ingyen dolgoztatták őket. Pincébe zárva laktak, moslékkal etették őket, elvették a hamis adatokkal igényelt szociális juttatásaikat. A kanadai rendőrség egy tíztagú, magyar állampolgárságú, szintén roma származású család ellen adott ki elfogatóparancsot. A kanadai rendőrség szerint évek óta folyik az ilyen emberkereskedelem Hamiltonban. A kanadai bevándorlási hivatal nem vezet statisztikát arról, hogy milyen menekültek, bevándorlók követnek el bűncselekményeket.

Két évvel ezelőtt a magyar Külügyminisztérium konzuli főosztályának akkori vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását. Az MTI több forrásból úgy értesült, 2008-ban és 2009-ben a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozást folytatott a roma menekültekkel összefüggésben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére tudatta: az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) évente több száz ügyben folytat információcserét Kanadával eljárás alá vont magyar állampolgárokkal kapcsolatban. Általában bűnügyi háttérinformációt kérnek az érintettről egy-egy eljáráshoz, és ezek gyakran végződnek kiutasítással, kitoloncolással. Ez a NEBEK számára csak akkor ad feladatot, ha az érintettet a magyar hatóság körözi, így hazaérkezése után elfogja – tudatták.

Ha Kanadának nincs szüksége információkra, és az eljárás nem végződik kitoloncolással, a magyar rendőrséget nem értesítik az eljárásról. Ha viszont magyar igazságügyi szerv magyar állampolgár ellen bocsát ki nemzetközi elfogatóparancsot, és a keresett Kanadában tartózkodik, és elfogják, kiadatási eljárás keretében adják át Magyarországnak. Az ORFK más országban eljárás alá vont és/vagy kitoloncolt magyarokról pontos számot nem tud közölni, mert erről nem készül statisztika.

A különféle tartalmú hírek, visszajelzések ellenére az MTI tudósítója több olyan családdal is beszélt az ország északi és déli részén lévő településeken, amelynek tagjai már megvették a repülőjegyüket, és szeptember végén útnak indulnak Kanadába, hogy “új életet és hazát találjanak”, de értelmiségi, pályakezdő fiatalok is úgy nyilatkoztak, keresik az országból kivezető utat.

MTI

Small Városnyi Hungary applied for asylum in Canada in three years

Since the abolition of the visa again, about seven thousand Hungarian citizens sought asylum in Canada, but the protracted process for many years only a few hundred people received the status – told authorities the interest of MTI. MTI correspondent talked with people who have found fortune in Canada, and with that, who are already in the airport was sent back to Hungary.

In recent weeks, several villages of Hungary also talked to the correspondent of MTI to uzsorakölcsönökből debts arising from the various atrocities out of fear or because of a better life for hundreds of families who emigrated to Canada, and hundreds more want to follow suit.

Canada 1994th November 1 was from a visa-free travel to the country but from a large number of Roma refugees, mainly due to 2,001th December 5, again on a visa requirement was introduced in Hungary. From 1998 until 2001, 8600 – In 2001, only 3500 – Hungarian citizen applied for refugee status in Canada.

The Canadian visa 2008th terminated with effect from 1 March and again with Hungary, the Czech Republic and Slovakia, over, and then again increased wave of refugees started. The Canadian authorities in 2009 and 2010, according to Mexico after arriving in Hungary, most of the refugees into the country, so an inter-ministerial background in foreign affairs, policing and social implications of bilateral connections were established. Zoltan Balog social felzárkózásért Secretary of State in November last year dealt with the Canadian federal government leaders, met with representatives of the local Hungarian community.

After the abolition of the visa again in 2008, the Canadian Citizenship and Immigration Minister visited Hungary, and then had this to say: do not expect to be repeated waves of immigration and employment visa as a tourist or anyone is welcome.

The Ombudsman for Minorities in the weeks following the abolition of visa regime produced a brochure, which drew attention to the hazards of Canadian emigration. The publication rights of the citizens of visa-free travel, the refugee application opportunities, and access to the home visit.

Jozsef Toth, head of the Foreign Ministry press department of the MTI, the Hungarian refugee applications for exact details could not tell, but reported that approximately seven thousand people could give an application with Canadian authorities since the abolition of visa requirements for the past three and a half years.

Good Imre, Hungarian Embassy in Ottawa, leading the Consul told MTI: In 2010, 1,178 asylum applications were submitted by the Canadian authorities, and only 2 percent were adopted. Six percent were rejected, while 91.5 percent had withdrawn his application, or carried through the procedure and did not respond to the request of the authorities. This may mean that in the meantime returned home, or become illegal bevándorlóvá – said. The first five months of this year, 673 completed case your application has been accepted to seven percent, 18 percent were rejected, while three-quarters of the applications were withdrawn or “left.”

The leading consul stressed that the withdrawn or abandoned applications specifically for high rates show was unfounded the complaint, and therefore the applicant is aware of the possible, but warned that the data is only completed cases to apply the same two or three years earlier submissions are the authority.

The asylum claims from the government of independent Immigration and Refugee Board (Immigration and Refugee Board – IRB) will be considered by, and neither the acceptance nor the rejection reason is not made public because of the referring to the country of origin experience and the Geneva Convention indicated conditions referring to requests from Canada protection.

The driver according to the consul, that 2011 was evaluated on the basis of applications has tripled the number of applications accepted, the fact that the IRB has increased staff numbers, so that more applications can be judged. This year’s data show about 40 percent of Hungarian assessing an application be completed by year-end than last year, and already more than can be positive evaluations, the number is, but also a lot more applications were rejected this year than last year – he added. As an examination of the application will take at least two years, and this year is only the second half of 2008 and 2009, applications have been submitted to be decided – correctly said Imre.

As a tourist for six months without a visa can stay in Canada, but outsiders may apply for an extension of stay or change of purpose of stay. If anyone refused asylum application, but does not leave the country and deported. As Canada’s treatment of asylum applications of Interior, the expulsion of the Hungarian Embassy will only receive information if there is no valid kitoloncolandónak a Hungarian passport, and the Canadian border guard asks for her own travel document.

The person who wishes to establish himself as an immigrant in Canada, the Vienna consulate may occur, and such request, language, age, educational level, skills and practices are classified. Employees can apply for a visa to resort to the same place.

While awaiting menekültkérelmük kiutazottak Canada – which may take five or six years – pleading the same time receive social benefits, their children’s school might be. The benefit to all persons who hold request received, and it is from the first month they are paid regularly. If you already have a tax number, and then work can be undertaken.

Sour cream Laszlo Szabolcs county municipality Nyírbogát Gypsy correspondent of MTI’s president, said his wife, two children and four grandchildren on Feb. 22 this year, he traveled to Hamilton, had emigrated relatives. Menekültkérelmük received four months after the administration of the tax code so that they are working on: the son of 3200 Canadian dollars looking for a meat company as a driver, his wife of four hours for $ 1,600 to save, learn English in the afternoon, her daughter was working in the asylum office. The grandchildren in elementary school are learning English and French, art workshops and take part.

Still residing with the family moved to Toronto this year, there are two new homes, the 800 or 1100 dollars to pay rent for the Canadian government. They say a family of three children of $ 1,900 per month will receive social assistance, to help the public one day a week for work and medical tests associated with 100-100 dollars. The state social assistance varies between 900-1150 a child, two children $ 1,300, the adults will receive U.S. $ 500-600 per person. It should cover the lakhatásukat and livelihoods.

Sour cream Laszlo, who previously was vice president of the National Roma Self-Government, said his family keeps in touch with the Internet every day, and plans before Christmas he visitors have, they are not living at home. “The political situation of hopelessness and fear of unemployment forced me to go” – he said, adding company went bankrupt, the U.S. $ 28,500 járadékból can not live.

Hamilton, the wife of video via the MTI reporter said dozens környékbelihez like I escaped from Hungary, they feared for their families, as the surrounding villages has been implemented in the Roma attack sequences of a part or the next village, Kisléta, 2009. 3 August night before the attack on his house in front of two hooded men appeared in a dark car. According to him out there having fun, and although they are missing in the country, a couple of years have not planned for their return home.

A taxi driver in Budapest earlier this year had also emigrated relatives kiutazni wanted to resort to refugee status there. As the correspondent of MTI said, stepped out from work, municipal apartments were terminated, furniture, sold at the values ​​of three children of his sister and himself bought the plane tickets, but the Toronto airport had received no further. They refused them entry permits, and have come back. Now the mother-in-law of living, rent seeking, that their property without elkótyavetyélt start a new life from scratch again.

Mohács and peri-urban settlements, people have said that hundreds of Roma families who traveled to Canada, and most of them have found good fortune. Entrepreneurs are, work, school, learned the language and held that the most important, is not exposed to discrimination because of their origin. Roma said that people living in colonies, who had fled usurious debts, but there were also a “private loan” for the plane tickets, and odakintről paid the debt, or giving the usurer living relatives.

But most were pórul: they are deported, or “slaves” had to work the fields, while entrepreneurs. There was an example of a smuggling group based in Hamilton and a half dozen people living around the Pope who cheated Canada promised jobs and benefits, and they continued to work on construction sites for free. Locked cellar lived slops fed them, took the false information they needed social benefits. The Canadian police tíztagú a Hungarian citizen, is also against the Roma family issued a warrant. The Canadian police say has been going on for such trafficking in Hamilton. The Canadian immigration office does not keep statistics on how refugees and immigrants to commit crimes.

Two years ago, the Hungarian Foreign Ministry consular department of the then leader drew attention to financial gain, are unknown to organize the emigration of Hungarian Roma. The MTI has learned from several sources, in 2008 and 2009, the National Security Agency also conducted an investigation in connection with the Roma refugees.

The National Police told MTI request: National Police of the International Criminal Cooperation Centre (NEBEK) will exchange information with hundreds of Canada case under investigation in connection with a Hungarian citizen. Generally, criminal background information from the érintettről a trial, and they often end in expulsion, deportation. This will only NEBEK to task if the data subject’s wanted by the Hungarian authorities, and return home after arrest – told.

If Canada does not need information, and the process does not end in deportation of the Hungarian police are not notified of the proceedings. But if a Hungarian citizen against the Hungarian judicial authorities issued an international arrest warrant, and refrain from looking in Canada, and arrest, extradition proceedings be transferred to Hungary. The National Police in other countries under investigation and / or deported Hungarians can not tell the exact number, because this not recorded.

The different content of news, reviews, despite the MTI correspondent for a number of family spoke of the country’s north and south of the settlements, whose members have already bought the tickets they, and the end of September set off to Canada to “a new life and a homeland to find,” but the intellectual, leavers also stated looking for a way out of the country.

MTI

Leave a Reply 569 megnézve, 1 alkalommal mai nap |