< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Körbeláncolják a parlamentet

| Mobile | RSS

Körbeláncolják a parlamentet

2011. szeptember 12. | hozzászólás | Közélet

Élőlánccal tiltakoznak ma a szakszervezetek az új Munka törvénykönyvének tervezete, és az egyeztetés nélküli törvényhozás ellen. Az akció délelőtt 11-kor kezdődik a Parlament előtt, és délután 14 óráig tart. A szervezők petíciót is szeretnének átadni a frakcióvezetőknek. A három ellenzéki párttól pozitív visszajelzést kaptak, a KDNP még nem tudta megmondani, kit küld a tiltakozók közé, a Fidesz-frakció azonban válaszra sem méltatta a tüntetőket.

Akár eljárás is indulhat Magyarország ellen az új Munka törvénykönyvének tervezete, és majd az elfogadott jogszabály miatt – mondta lapunknak Borsik János. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kijelentette: a mai “Ne tovább!” címmel meghirdetett élőláncos tiltakozást elsősorban azért szervezték, hogy felhívják a parlamenti képviselők figyelmét “önnön felelősségükre”, a törvényalkotással, és a végrehajtó hatalom ellenőrzésével kapcsolatos feladataikra.

Az érdekvédő szerint az új Mt. tervezet a ma ismert tartalommal nem kaphat parlamenti támogatást. Emlékeztetett arra, a szaktárca által elkészített javaslatot a hat konföderáció elküldte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO), mert az több ponton is sérti a nemzetközi egyezményeket. Az érdekvédők tárgyaltak Andor László foglalkoztatás-politikáért felelős eu-biztossal is. Ha az Európai Bizottság úgy találja, hogy a tervezet és a leendő törvény ütközik az uniós normákkal, eljárást indíthatnak Magyarország ellen.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés vezetője is úgy vélte, a munkáltatók kedvét és érdekeit szolgáló, a munkavállalókat viszont erőteljesen háttérbe szorító törvénytervezetről van szó. Az élőlánccal arra szeretnék felhívni a képviselők figyelmét, gondolkodjanak, mielőtt döntenek, és ne feledjék, a választók akaratából és szavazatainak köszönhetően ülnek a parlamentben. Szerinte a törvény elfogadásakor arról döntenek majd a képviselők, hogy visszaléptetik-e Magyarországot a XIX. századba. “Azt kérjük ma tőlük, ezt ne tegyék meg a dolgozókkal” – fogalmazott Kuti László, aki megjegyezte azt is, a mai akció nem egy újabb tiltakozás előjátéka, hanem kizárólag a munkavállalók érdekében szervezett megmozdulás.

Pataky Péter viszont úgy látja, sokkal többről van szó, mint az új Mt. elleni tiltakozásról. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke felidézte, hogy az elmúlt egy évben több olyan törvényt fogadtak el az Országgyűlésben, ami hátrányos lett a munkavállalókra. Azt szeretnék elérni – mondta -, hogy ezt a szemléletű törvényalkotást hagyják abba a képviselők.

Az élőlánc időzítése nem véletlen, hiszen ősszel tárgyalnak a Munka törvénykönyvéről, a nyugdíjrendszer átalakításáról és közteherviseléssel kapcsolatos jogszabályokról. De – mint fogalmazott -, a döntések előkészítése sem mehet úgy, ahogy eddig. Gyakorlattá vált, hogy senkivel semmit nem tárgyal meg a kormány. Valódi konzultációt, és nem levelezgetést akarnak a szakszervezetek – jelentette ki az érdekvédő.

Lássa be végre a politikai elit, hogy ha továbbra sincs valóságos párbeszéd, vita és érdekegyeztetés, tönkremegy az ország – így fogalmazott Varga László. A Szakszervezetek Együttműködési Fóumának elnöke szerint a hatalom ma képtelen a kompromisszumra. A mai demonstráció arról szól, hogy fejezzék be ezt a politizálást. Az Mt.-vel kapcsolatban annyit mondott, a tervezet kifejezetten munkavállalóellenes, a kabinet csak egyes szakszervezetekkel tárgyal, de érdemi változtatásról egyelőre nincs szó.

Az élőláncos tiltakozásról a parlamenti képviselők is tudnak, a szervezők petíciót adnának át a frakcióvezetőknek. A három ellenzéki párt már reagált a megkeresésre, a frakcióvezetők személyesen veszik át a dokumentumot. A KDNP még nem nevezte meg a kapcsolattartót, a Fidesz-frakció pedig válaszra sem méltatta a tiltakozókat. Az akció délelőtt 11 órakor kezdődik és 14 óráig tart. A gyülekezés a Parlament IX. kapujával szemben lesz, a színpadon elhangzó beszédek után a résztvevők 12 órakor alakítják ki az élőláncot.

Beviszi az MSZP a javaslatokat

Valamennyi szakszervezeti javaslatot a parlament elé terjeszt az MSZP az új Munka törvénykönyvéről szóló, várhatóan a következő hetekben kezdődő parlamenti vitában – jelentette ki Gúr Nándor. A szocialista párt foglalkoztatáspolitikai tagozatának elnöke megjegyezte, pártja még azokat az előterjesztéseket is az Országgyűlés elé viszi, amelyekkel nem ért egyet. Ezzel akarják pótolni a Mt. koncepciójának elmaradt társadalmi egyeztetését. Megerősítette, hogy az MSZP elfogadhatatlannak tartja az Mt módosításának jelenlegi tervezetét, mivel több ponton sérti a munkavállalók érdekeit és jogait. Példaként említette, hogy a jövőben többet kellene dolgozni ugyanannyi vagy kevesebb bérért, továbbá kötöttebbé válnának a szabadságolás szabályai, illetve bővülne a dolgozók kártérítési felelőssége.

Úgy fogalmazott: a kormánynak a hasonló koncepciók készítése helyett olyan, az emberek mindennapi életét segítő intézkedéseket kellene tennie, mint amilyen a többkulcsos adó bevezetése, vagy a munkára rakodó járulékok csökkentése. Az ellenzéki politikus jelezte: az MSZP az ország több pontján is demonstrációkat szervez a kormánynak a munka világát érintő tervei ellen.
forrás:népszavaonline

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: